Η σημασία της ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η σημασία της ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη

Για τη Θεσσαλονίκη, τη βυζαντινή μας Μητρόπολη, η ΔΕΘ ήταν με την ίδρυση και λειτουργία της από το 1926, η αχνή επιδερμίδα της κοσμοπολίτικης νύμφης του Θερμαϊκού που αναδύονταν μετά την απελευθέρωση:  ήταν και είναι κάθε φορά ο απαλός άνεμος, ο πολύχρωμος μανδύας της πόλης για τον νέο αιώνα.  Ακόμη και σήμερα, που η εξέλιξη και ο πλούτος της τεχνολογίας μπορούν να κάνουν θαύματα και που τίποτε δεν μοιάζει ακατόρθωτο, η βελούδινη αύρα εκείνης της Έκθεσης εξακολουθεί να φέρνει στο νου μας παιδικές μνήμες νοσταλγικές και αθώες, θύμησες αρμονικές, σχεδόν τέλειες.

Του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη*

Η Διεθνής Έκθεση όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν η ​​συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης και γενικότερα  της Βόρειας Ελλάδας αποδείχθηκε διαχρονική και αναμφισβήτητη.

Ναυαρχίδα της Helexpo ήταν και εξακολουθεί να είναι η  Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που μετρά φέτος 84 συνολικά διοργανώσεις και αποτελεί έναν δοκιμασμένο και καταξιωμένο θεσμό, που επιβεβαιώνει και αναδεικνύει, το επιχειρηματικό πνεύμα, που διακρίνει τους Βορειοελλαδίτες και κάθε Έλληνα.

Στα 93 χρόνια της ιστορίας της, σταθερά και διαχρονικά, η ΔΕΘ έχει χτίσει γέφυρες για την ελληνική επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή. Είναι η ζωντανή έκφραση της επιχειρηματικότητας που επενδύει, με πείσμα, ανταγωνιστικότητα και δημιουργικότητα, στην εξωστρέφεια και ανοίγεται σε νέες αγορές.

Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία από παλαιότερες μελέτες του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών, που καταδεικνύουν ότι για κάθε αύξηση της τάξης του ενός ευρώ στην τελική ζήτηση του κλάδου των εκθεσιακών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη, δημιουργούνται 28 νέες θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας και επιπλέον, για κάθε ένα ευρώ, που δαπανάται στην εκθεσιακή δραστηριότητα, άλλα 3 έως 5 ευρώ διαχέονται στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά δεν ήρθαν τυχαία, αλλά αποδεικνύουν πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας έχει διαδραματίσει όλα αυτά τα χρόνια καίριο και σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, εμπορικών, τουριστικών, ξενοδοχειακών, εστίασης, διασκέδασης και πολλών άλλων.

Αναμφισβήτητα για να υπάρξει δυνατότητα  περαιτέρω ανάπτυξης της εκθεσιακής δραστηριότητας  θα πρέπει εκτός από τις όποιες νέες υποδομές να υπάρξει βούληση για σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη, στην προσέγγιση και στον τρόπο σκέψης των αρμοδίων. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί στα παρόμοια ζητήματα η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού του στίγματός της στον διεθνή εκθεσιακό χάρτη, με επενδύσεις δημιουργίας σύγχρονων εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων και με την προσέλκυση και διοργάνωση νέων μεγάλων γεγονότων.

Για τον λόγο αυτό και επειδή οι πολίτες αυτής της πόλης βλέπουν μπροστά, είναι βέβαιο ότι εκείνο που δεν θέλουν να δουν φέτος είναι μια οπισθοδρόμηση. Θέλουν να δουν τη Θεσσαλονίκη να γιορτάζει και όχι  να αμαυρώνεται η διοργάνωση της 84ης ΔΕΘ από βίαιες εκδηλώσεις, από διαδηλώσεις που σκοπό έχουν μόνο την καταστροφή.

Οι καιροί ωρίμασαν και αυτό το ξέρουν οι πολίτες, αλλά οφείλουν να το κατανοήσουν και οι πολιτικοί μας ταγοί. Τα χρόνια άλλαξαν και οι εποχές που από το βήμα του «Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου» γινόταν ένας άκρατος πλειστηριασμός ακριβών προσδοκιών και ανεκπλήρωτων δεσμεύσεων «προς τον ελληνικό λαό» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Δεν χρειάζονται πλέον πολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε μεγαλόστομες υποσχέσεις, αλλά ένας ουσιαστικός, γόνιμος και αποδοτικός διάλογος, με ανταλλαγή επιχειρημάτων, τόσο για τα θέματα της Θεσσαλονίκης μας όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Ευχόμαστε ολόψυχα οι πολιτικές μας ηγεσίες να σταθμίσουν την κατάσταση και να μην υψώσουν τους τόνους, να μην ανάψουν το φυτίλι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν χρειάζεται. Η φωνή τους και τα επιχειρήματά τους εν ηρεμία θα ακουστούν πολύ πιο καθαρά και πολύ πιο έντιμα.

  • Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είναι δήμαρχος του Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη

 

 

 

Από την εντυπη έκδοση

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ