Η σημασία της ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Slider Άρθρα

Η σημασία της ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη

Η Δ.Ε.Θ πάντα είχε κομβικό ρόλο για τη Θεσσαλονίκη και τις προοπτικές ανάπτυξής της. Καθρέπτης αλλά και κινητήριος μοχλός της οικονομίας, αποτύπωνε τη δυναμική της, τις δυνατότητες αλλά τις προκλήσεις. Υπήρξαν περίοδοι που παρουσιάστηκε κάμψη και επιβράδυνση της οικονομίας και αυτό αποτυπώθηκε και στη Δ.Ε.Θ και αντίστοιχα περίοδοι όπου η ανοδική πορεία γινόταν αισθητή μέσα από τα εκθεσιακά περίπτερα.

Του Κωνσταντίνου Ζέρβα*

Η σημασία και η αποστολή του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα, τα χρόνια της κρίσης, ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε στη στροφή υπέρβασής της, είναι μεγάλη. Αποδεχόμενοι πως μία από τις μείζονες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας είναι η μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, αντιλαμβανόμαστε αβίαστα πως οποιαδήποτε δράση, φορέας ή γεγονός προσδίδει εξωστρέφεια και εντάσσει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα κατέχει σημαντικό ρόλο.

Η 84η Δ.Ε.Θ είναι μία γιορτή επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και πολιτισμού, με διεθνή ακτινοβολία. Φαίνεται μάλιστα ότι τα έχει γίνει αντιληπτό πως ο ρόλος της δεν είναι αυτός του βήματος κυβερνητικών εξαγγελιών και στενών κομματικών λόγων αποκλειστικά. Στην προσπάθεια ενίσχυσης των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας η υλοποίηση μιας εμπνευσμένης και σύγχρονης εκθεσιακής στρατηγικής βρίσκεται στην προμετωπίδα. Όταν ζητάμε από τις ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό, να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες που υποκαθιστούν τις εισαγωγές και να εμφανίζονται ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα, η διεθνοποίηση, η δικτύωση, η προώθηση συνεργασιών και επενδύσεων περνά μέσα από τον εμπλουτισμό των εκθεσιακών δραστηριοτήτων.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ο «Θεσμός της Τιμώμενης χώρας» που φέρνει σε επαφή τη Θεσσαλονίκη και τις επιχειρήσεις με ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές – πρόπερσι ήταν η Κίνα, πέρυσι οι Η.Π.Α, φέτος η Ινδία. Αυτός ο θεσμός ανοίγει ενδιαφέροντες δρόμους συνεργασίας με επιχειρήσεις, εκθεσιακούς φορείς και προωθεί εκθεσιακές συνέργειες με οργανισμούς από όλον τον κόσμο.

Παράλληλα με τον εμπορικό και επιχειρηματικό της χαρακτήρα, τα τελευταία χρόνια ανακτά και τον ψυχαγωγικό της και επανασυνδέεται με την κοινωνική ζωή της πόλης. Εντάσσεται στο ημερολόγιο πρόγραμμα των Θεσσαλονικέων ως ένα γεγονός της πόλης που έχει αξία και νόημα να επισκεφτούν.

Τέλος, η απόφαση για την ανάπλαση του υπάρχοντος Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και οι προβλέψεις για  παράλληλη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης είναι μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για τη Δ.Ε.Θ όσο και για την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Μετά από δεκαετίες άγονων συζητήσεων και μελετών βρισκόμαστε στην ευτυχή συγκυρία που υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο στο τραπέζι και συμφωνία σε βασικές γραμμές. Η πρόνοια για κτιριακή αναβάθμιση, η πρόβλεψη για ήπιες χρήσεις, η αύξηση του πρασίνου και η δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης είναι σημαντικές παράμετροι που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων και των επισκεπτών. Ταυτόχρονα όμως θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον και τις δυνατότητες της ίδιας της Δ.Ε.Θ στο σύγχρονο και απαιτητικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

  • Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Από την έντυπη έκδοση 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ