Η σημερινή εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η σημερινή εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης

Η οικονομική κρίση που διανύουμε αποτελεί τη μάστιγα της απαξίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτό συνιστά αναντιστοιχία με την αδήριτη ανάγκη της άθλησης του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας σε εποχή που το διαρκώς διογκούμενο δρομικό κίνημα στρέφει στην άθληση τις πλατιές λαϊκές μάζες.

Της ΚΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ*

Η χρόνια έλλειψη συντήρησης και οι υπερβολικά κοστοβόρες λειτουργικές δαπάνες έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τους προϋπολογισμούς. Η πολυνομία και η πολυδιάσπαση της διαχείρισης σε διάφορους φορείς επιτείνουν τα ζητήματα ορθολογικότερης διοίκησης.

Προτάσεις:

 • Πλήρης, ολοκληρωμένη και ακριβής καταγραφή όλων των αθλητικών υποδομών (δημιουργία μητρώου).
 • Νέο θεσμικό πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίας.
 • Ανάθεση αυξημένων αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
 • Ενεργειακές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις των χώρων. Εκτιμώ ότι αυτό είναι κομβικής σημασίας. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα θέρμανσης των εγκαταστάσεων αφού στην πλειονότητα το κύριο καύσιμο είναι το πετρέλαιο. Στο παρελθόν έχουν τρέξει, ανεπιτυχώς όμως, τέτοιου είδους προγράμματα και σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ΟΤΑ. Όμως υπήρχε τεράστια γραφειοκρατία και τα κονδύλια λίμνασαν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πανελληνίως στο προ έτους πρόγραμμα υπεβλήθησαν μόνο 30 προτάσεις και εγκρίθηκαν μόνο 12, τρείς εκ των οποίων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσ/κης. Ο σημερινός υφυπουργός αθλητισμού εξήγγειλε προ τριμήνου κονδύλιο 50 εκατ. ευρώ, αλλά …αγνοούνται οι περαιτέρω εξελίξεις. Εκτιμώ ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 7/719 θα δραστηριοποιηθεί έντονα σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΩ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΕΧΩ.
 • Δημιουργία εύχρηστων και φθηνών πολυχώρων μαζικής άθλησης.
 • Μελέτη 24ωρης χρήσης των εγκαταστάσεων από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ) στις νεκρές αγωνιστικά ώρες.
 • Ένταξη και εκμετάλλευση στα προγράμματα Π.Δ.Ε. Είναι πολύ σημαντικό εργαλείο που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.
 • Εκτός από την αξιοποίηση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων αξίζει να γίνει διεκδίκηση κοινοτικών πόρων – εκτός των πολιτιστικών υποδομών που ήδη υπάρχει – και για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Συνεργασία με Υπουργ. Παιδείας για συνεκμετάλλευση σχολικών εγκαταστάσεων.
 • Διαμόρφωση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων εργοστασιακών χώρων για αθλητική χρήση.
 • Αξιοποίηση των υπαρχόντων διαθέσιμων χώρων σε πάρκα και πλατείες με δημιουργία μικρών και όχι κοστοβόρων αθλητικών υποδομών.

Κλείνοντας επιθυμώ να υπενθυμίσω τις βασικές αρχές της παράταξης που ανήκω: O ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

* Η Κούλα Γιαννακίδου είναι πρώην γενική γραμματέας Αθλητισμού και υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΚΙΝΑΛ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ