Η Συμφωνία των Πρεσπών και τα εμπορικά σήματα - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η Συμφωνία των Πρεσπών και τα εμπορικά σήματα

Η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, το μόνο βέβαιο είναι ότι θέλει αρκετό χρόνο ακόμη για να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί. Το διάστημα αυτό, θα πρέπει να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ*

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σημαντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, είναι αυτό των εμπορικών σημάτων τα οποία φέρουν τόσο τα ελληνικά προϊόντα, όσο και εκείνα της πΓΔΜ, που πλέον έχει μετονομαστεί επισήμως σε Βόρεια Μακεδονία. Σχετικά με το θέμα αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι, τα σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγα αυτού, είναι απολύτως προστατευμένα.

Άλλωστε, με βάση τις αρχές του Δικαίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η αρχή της χρονικής προτεραιότητας υπέρ της εταιρίας που πρόλαβε και καταχώρησε πρώτη ένα εμπορικό σήμα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Σε κάθε περίπτωση και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ήδη προβεί σε αυτήν την αναγκαία διαδικασία καταχώρησης των σημάτων τους, μπορούν σήμερα, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση, να προβούν στην κατοχύρωση του εμπορικού τους σήματος.

Για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, προβλέπεται ενίσχυση μέσω της δράσης «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» του ΕΠΑΝΕΚ, με ύψος χρηματοδότησης μέχρι και 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιδότηση έως 8.000 ευρώ για τέλη, παράβολα, νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την κατοχύρωση κοινοτικού σήματος, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης έως 2.000 ευρώ, για σχεδιασμό ή επανασχεδιασμό σήματος και  λογοτύπου. Τα τοπικά Επιμελητήρια μπορούν να παρέχουν στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις λεπτομερή πληροφόρηση και καθοδήγηση, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη δράση.

Σε κάθε περίπτωση και για να εκλείψουν μελλοντικά προβλήματα, θα πρέπει άμεσα να συσταθεί η προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτροπή διαβούλευσης των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρξει καμία σύγχυση και αντιδικία που θα συνδέεται με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε εμπορικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων κ.λπ.

Με ουσιαστική διαβούλευση, εγρήγορση και μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα, όσο και στην εξωστρεφή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ