Η Συμφωνία των Πρεσπών - Karfitsa.gr
Slider Άρθρα

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Η ιστορική διάσταση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν αμφισβητείται. Ενσωματώνει την πάγια Εθνική γραμμή, με διακριτικά πλεονεκτήματα, όπως το σύνταγμα, το erga omnes και την ακύρωση αλυτρωτικών διαθέσεων.

Του ΚΩΣΤΑ ΖΩΡΑ*

Ο γενικός γραμματέας  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε προσφάτως ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συγκροτεί υπόδειγμα των διαφορών μεταξύ δυο όμορων κρατών. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έπρεπε μετά από αυτό οι αντιθέσεις στην ελληνική πολιτική κοινωνία να έχουν εξαφανιστεί. Η Ιστορία αναγνωρίζει την επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατών ή μέσω συμφωνίας στο πλαίσιο της αρχής της αβεβαιότητας, ή με κατάσταση επιβολής και κατίσχυσης  του ενός μέρους επί του άλλου, πράγμα που σημαίνει πόλεμος.

Ιστορική διάσταση μη λύσης δεν υπάρχει. Σε όλη τη διάρκεια της εκκρεμότητας αυτής της διαφοράς, δηλαδή του λεγόμενου Μακεδονικού ζητήματος, η ελληνική διπλωματία στο υπουργείο Εξωτερικών κατεχόταν από έναν μόνιμο φόβο. Μήπως το ζήτημα αυτό αποπροσανατολίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική και συνακόλουθα την ελληνική διπλωματία από τα σοβαρά και πραγματικά προβλήματα εξ’ ανατολών της χώρας.

Διατυπώνεται η άποψη ότι η Συμφωνία αυτή είναι συμφωνία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Άποψη σεβαστή μεν, η οποία όμως παραπέμπει στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου όταν η Μόσχα ήταν η Μέκκα του διεθνούς  κουμουνιστικού κινήματος. Λύσεις στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που ευνοούν τα ελληνικά συμφέροντα δεν αποκλείεται εξ’ ορισμού να ταυτίζονται με επιδιώξεις του ΝΑΤΟ. Όπως και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, λύσεις στο πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής δεν αποκλείεται εξ’ ορισμού να ταυτίζονται με τις επιδιώξεις της σύγχρονης Ρωσίας. Προς ώρας παραβλέπω ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Με οδύνη παρακολούθησα τις πρόσφατες επιθέσεις στο κτίριο της Βουλής, καθώς και τις πρόσφατες επιθέσεις στις κατοικίες βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας. Αναφέρομαι στην κ. Τζάκρη και στον κ. Καστόρη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το φίδι βγήκε από το αυγό του. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Νομίζω ότι δεν αρκεί, χρειάζεται  η επαγρύπνηση και η ειρηνική κινητοποίηση των Ελλήνων πολιτών.

Ο εθνικισμός είναι ιδεολογία η οποία ενσωματώνει το φόβο και το μίσος. Συνήθως το μίσος για την πατρίδα των άλλων. Το οποίο όμως, πολύ σύντομα μετεξελίσσεται από μίσος προς το εξωτερικό σε μίσος προς το εσωτερικό, δηλαδή σε μίσος για τον συμπολίτη πρόσφυγα ή μετανάστη, σε μίσος για τη γυναίκα, σε μίσος για τον ομοφυλόφιλο. Οι λεγόμενοι εθνικιστές στην Ελλάδα, αντίπαλοι της Συμφωνίας, αναφέρονται και παραπέμπουν συχνά στους εθνικιστές της Βόρειας, πλέον, Μακεδονίας. Δηλαδή στους «εχθρούς» της Ελλάδας στην χώρα εκείνη. Πρόκειται για τον ορισμό της εθνικιστικής σχιζοφρένειας.

* Ο Κώστας Ζώρας είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ