Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ - Karfitsa.gr
Slider Ειδήσεις Πολιτική Ροή

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ

Στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης έφτασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 83η ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στη συμφωνία των Πρεσπών και τα χθεσινά συλλαλητήρια.

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έφερνα αντίρρηση στο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, άλλωστε έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Ωστόσο το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία, είχε ποιοτική διαφορά από προηγούμενα. Να απευθυνθώ στους πολίτες που έχουν ευαισθησίες στα εθνικά θέματα και να πω ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους είπε ο κ Τσίπρας. Η αρχαία Μακεδονία είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και είναι ελληνική.

Παρακολουθούμε τη ρητορική γειτόνων μας, βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία, ορισμένες φορές η ρητορική τους ξεπερνάει τα συμφωνηθέντα. Θα πρέπει όλα όσα λένε να είναι στα όρια αυτών που έχουμε συμφωνήσει

Για τις χθεσινές εξαγγελίες ήταν η δεύτερη ερώτηση

Ο κ Τσίπρας απάντησε ότι τον ενοχλεί ο όρος παροχολογία από ανθρώπους που έχουν γονατίσει την κοινωνία είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις. Από πέρσι είχα πει πως θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο.

Νέα ερώτηση για τις εξαγγελίες

Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα χθες και αφορά τα επόμενα χρόνια είναι ισορροπημένο και ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία.

Όσα εξαγγείλαμε χθες είναι απολύτως εφικτά. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό. Μόνο κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα για να ελαφρύνουμε όσους σήκωσαν τα βάρη.

Ερώτηση για τα επιτόκια των ομολόγων

Η εκτίμησή μας είναι πως θα υπάρχει χώρος για κοινωνικό μέρισμα, πάει καλά η οικονομία.Χτίσαμε «μαξιλάρι» ρευστότητας που διασφαλίζει όταν η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην «κατάλληλη στιγμή». Αν δεν είχαμε χτίσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο.Βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, και ο κ. Μητσοτάκης, να αποδώσουν το «τσίμπημα» στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις παροχές –έτσι αναφέρουν τις ελαφρύνσεις- που θα ανακοίνωνα στη ΔΕΘ. Στο τέλος της εβδομάδας υποχώρησε η απόδοση κατά 50 μονάδες βάσης.

Ερώτηση για τη στάση Π. Καμμένου στο Σκοπιανό.

Εκτιμώ τη στάση αρχής του Π. Καμμένου αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Όμως η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της σύνθεσης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ξαφνικά κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του.

Εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη η στάση του κ. Μητσοτάκη. Αντί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης τον τζάμπα μάγκα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πει ότι θα την ακυρώσει.

Για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Σήμερα έχουν όλοι καταλάβει ότι ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρχε ασυδοσία στο τηλεοπτικό τοπίο.

Νέα ερώτηση για το Σκοπιανό

Τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού. Όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία. Πρώτη φορά επιτυγχάνεται συμφωνία για αλλαγή ονόματος σε καιρό ειρήνης, χωρίς εντάσεις.

Ερώτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν βλέπω τον λόγο να συζητάμε για εκλογή Προέδρου.

Ερώτηση για συντάξεις

Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έχει αυστηρή επιτροπεία, είναι όμως χώρα της Ευρωζώνης. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης παραδίδουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο στην Ε.Ε. προκειμένου να εξεταστεί αν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, που βγάζουν προϋπολογισμούς.  Εμείς θα καταθέσουμε τον δικό μας έχοντας καλύτερη εικόνα για την επίτευξη τους στόχου για πλεόνασμα 3,5%., οπότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ για την εφαρμογή του πακέτου των περικοπών.

Δεν θα προβούμε σε καμία περίπτωση σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα μεταρρυθμίσεων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που μας έδωσε το υπερπλεόνασμα.

Η περικοπή στις συντάξεις δεν θα έχει καμία επίπτωση στη δομή, θα το εξηγήσουμε κι αυτό στους εταίρους μαζί με τα άλλα επιχειρήματα και πιστεύω ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει.

Ερώτηση για το αφορολόγητο

Εκτίμηση μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020. Ωστόσο, επειδή έχουμε και εκλογές πριν το 2020, η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου θα εξαρτηθεί και από αυτό. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα.Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.

Ερώτηση για το ασφαλιστικό

Σχεδιάζουμε το πλαίσιο της χώρας μέσα σε ασφαλές πλαίσιο. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια και το ΔΝΤ.

Για την πυρκαγιά στο Μάτι

Διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα στο εξωτερικό, τον κ. Γκολντάμερ, να συντάξει πόρισμα. Να σταματήσει η Ν.Δ. την πολιτική τυμβωρυχία.

Ερώτηση για την επιστροφή των θεσμών

Οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, αλλά ο τρόπος που θα επιτυγχάνονται είναι δική μας υπόθεση, αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά με τους θεσμούς, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ.

Ερώτηση για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στην Αλεξανδρούπολη

H πλωτή δεξαμενή υγροποίηση αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο.

Ερώτηση για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίτευξη της Συμφωνίας

Το ερώτημά σας μάλλον να το απευθύνετε στον κ. Ζάεφ. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν.

Ερώτηση για το Κόσοβο

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί.

Ερώτηση για τις εκλογές.

Η οικονομία πηγαίνει καλά, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να πάει ακόμα καλύτερα η οικονομία. Βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες και τη διαπλοκή.

Ερώτηση για τη νομοθέτηση των εξαγγελθέντων μέτρων

Τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019. Εξαίρεση ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του. Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει.

Ερώτηση για το χρέος

Με το χρέος έχουμε «καθαρό διάδρομο» χαμηλών αποπληρωμών μέχρι το 2032. Το χρέος μας καθίσταται πλέον βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές και το βλέπουμε και με επενδυτές που σπεύδουν στην Ελλάδα. Η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται.
Στερείται σοβαρότητας το επιχείρημα πως χρειαζόμασταν πιστοληπτική γραμμή για να διατηρήσουμε το waiver. Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες.
 Ερώτηση για ενδεχόμενη επίσκεψη στη Μόσχα
Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τον κ. Πούτιν εντός 2018. Περάσαμε μια κρίση στις σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα εργαζόμαστε για αποκατάσταση.

Ερώτηση  για επενδύσεις και ανεργία

Το ρεκόρ επενδύσεων του 2017 πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία για να ξεκολλήσουν πρότζεκτ που είναι ώριμα. Δεν πανηγυρίζουμε για το 19% της ανεργίας. Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ο στόχος που έθεσα είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να γίνουμε χώρα – πρότυπο και η ανεργία να πέσει στο 10%.

Ερώτηση για το brain drain

Στόχος είναι να σταματήσουμε τη διαρροή και οι νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα, τους χρειαζόμαστε να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain.

Ερώτηση για επενδυτικό ενδιαφέρον-μεταρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο, όταν σταματάς να κάνεις πετάλι, πέφτεις. Μόνο εμείς μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Δεν προχώρησαν οι προηγούμενοι, γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής.

Πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά για τη Λερναία Ύδρα, τη γραφειοκρατία. Για τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.

Η κριτική είναι καλοπροαίρετη υπάρχει όμως ένα όριο οι πόλιτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική αποκτά μορφή προπαγάνδας.

Ερώτηση για το αν γνώριζε πως υπήρχαν νεκροί κατά τη σύσκεψη, το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι

Η κριτική στη Δημοκρατία είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχει ένα όριο το οποίο, αν ξεπεράσει κανείς, η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας προπαγάνδας που τελικά είναι επωφελής γι’ αυτόν που τη δέχεται. Θα ήμασταν πολύ ανόητοι αν το βράδυ της τραγωδίας, είχαμε μέλημα να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Οι νεκροί ούτε κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται. Με δική μου εντολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -για πρώτη φορά- ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα τον αριθμό των επιβεβαιωμένων έως τότε νεκρών. Τι νόημα έχει η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία ότι προσπαθήσαμε να τους κρύψουμε;

Πρέπει να γίνεται η κριτική  για να διορθωνόμαστε όταν όμως ξεπερνάει τα όρια αυτοί που την υφίστανται θα πρέπει να χαίρονται διότι καταλαβαίνουν ότι έχει άλλους σκοπούς και έχουν πολιτική προέλευση.

Στο Μάτι οι υπουργοί της κυβέρνησης μου ειναι εκεί καθημερινά δίνουν μάχη όχι για show αλλά για να βοηθήσουν. Για πρώτη φορά έχει δρομολογηθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων -παρεμβάσεις οι οποιες δεν έγιναν ποτέ διότι είχαν πολιτικό κόστος εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις στη μνήμη των νεκρών

Ερώτηση για το αν θα κάνει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Θα ήταν πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να κάνει μια χώρα δημοψήφισμα για το όνομα και το Σύνταγμα μιας γειτονικής χώρας. Εμείς δεν αλλάζουμε όνομα, ίσα ίσα κατοχυρώνουμε την ταυτότητα.Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Θα την κυρώσουμε σαν κάθε άλλη εθνική συνθήκη.

Ερώτηση για τις εξαγγελίες και τη μεσαία τάξη

Βασικό κριτήριο για τις ελαφρύνσεις είναι το κριτήριο της δικαιοσύνης, όχι η διεύρυνση της εκλογικής μας επιρροής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη με απόλυτα διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν έχει κλειστά μάτια. Συγκυβερνάμε με μια δύναμη της δεξιάς και τους Οικολόγους. Έχουμε κουλτούρα διαλόγου. Η επόμενη ημέρα μπορεί να περιλαμβάνει διάλογο με ευρύτερες δυνάμεις, όχι όμως με δυνάμεις που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη σημερινή Ν.Δ.,του κ Μητσοτάκη κ του Γεωργιάδη που έχει ενσωματώσει ακροδεξιά στοιχεία. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις.

Νέα ερώτηση για τη στάση του Π. Καμμένου στο Σκοπιανό και για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παρά τις όποιες διαφωνίες, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι αποτελεσματική

Ερώτηση για τον ΣΕΒ και για τη διαφωνία για τον κατώτατο μισθό

Περισσότερο ιδεολογικού χαρακτήρα η διαφωνία με τον ΣΕΒ. Οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης για τον κατώτατο μισθό.Το μείγμα πολιτικής που ανακοίνωσα δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσα τη μείωση των εισφορών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε κλίμα συναίνεσης.

Ερώτηση για τα διόδια και αν θα ξαναμεταβεί σε σταθμό διοδίων, όπως το 2011, όταν και συμμετείχε σε διαμαρτυρία για το κόστος τους.

Δεν θα χρειαστεί, γιατί προχωράμε με τα αναλογικά διόδια σε εξορθολογισμό τους κόστους τους για τους πολίτες. Για την Εγνατία θα υπάρχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις για τους κατοίκους.

Ερώτηση για την Ευρώπη
Ανησυχώ για την πορεία της Δεξιάς στην Ευρώπη. Παίρνει αντι-ευρωπαϊκή και ακραία πορεία.
Ερώτηση για τον ΟΑΣΘ 
Ήταν πολύ αμαρτωλή ιστορία. Κάναμε προσπάθεια εξορθολογισμού. Έχουμε εξοικονόμηση κοντά στα 100 εκατ. και σταμάτησαν οι απεργίες. Κάθε προσπάθεια εξυγίανσης βρίσκει εμπόδια.
Ερώτηση για τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Θα έχουμε διαδικασίες στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουμε ήδη λάβει και αποφάσεις. Θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν το χαρακτηριστικό της εντιμότητας και μπορούν να ανοίξουν δρόμους για ενίσχυση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, που έχουν δώσει μάχες για το περιβάλλον, τα δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί κάποιοι υποψήφιοι να είναι έντιμοι άνθρωποι που προέρχονται και από τον χώρο του κέντρου ή της κεντροδεξιάς. Αλλά δεν θα συνεργαστούμε με πρόσωπα που θα υποδείξει η Ν.Δ. Η Κρήτη έχει έναν περιφερειάρχη, τον κ. Αρναουτάκη, που έχει σημαντικό έργο και είναι ικανός. Συνεπώς θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει εξαιρετικό έργο.
Νέα ερώτηση για το Μάτι
Ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι, και στην πολιτική παίζουν ρόλο τα συναισθήματα των ανθρώπων. Σε ό,τι αφορά τον κ. Τόσκα θεωρώ πως ήταν πολύ καλός υπουργός. Εκτιμώ ιδιαίτερα πως έθεσε άμεσα την παραίτησή του στη διάθεσή μου, λέγοντας πως τον βαραίνει το ηθικό κομμάτι, ανεξάρτητα από τη διαχείριση της κατάστασης. Αν είναι κάτι που διαφοροποιεί εμάς, δεν είναι αν είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι διαχειριστές κρίσης, αυτό που διαφοροποιεί εμάς είναι το ηθικό πλεονέκτημα. Πιστεύω πως σωστά έθεσε την παραίτησή του, σωστά εγώ δεν την αποδέχθηκα αμέσως για να συμμαζέψουμε την κατάσταση, σωστά κάναμε τις αλλαγές αργότερα.
Ερώτηση για το αν θα συναινέσει στην άρση της ασυλίας βουλευτών, εφόσον προκύψουν ποινικές ευθύνες αναφορικά με τις πυρκαγιές.
Δεν υπάρχει καμία ασυλία. Οι δικαστικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Το πιο ουσιαστικό είναι να δούμε αν θα βγάλουμε συμπεράσματα για το τι πρέπει να αλλάξουμε. Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία για αναβάθμιση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας μέσα από σύγχρονες προδιαγραφές.
Ερώτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο
Εφαρμόστηκε πιλοτικά για 49 νησιά και από 1/1/19 θα εφαρμοστεί για όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Εμβληματικό έργο που γίνεται πράξη και για το Ιόνιο.
Ερώτηση για τον αγροτικό τομέα.
Αναμφίβολα τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά η εικόνα δεν είναι πια αυτή η εικόνα ερήμωσης που είχαμε μέχρι το 2014.
Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ