Η ταυτότητα του νεκρού αδελφού και το λατινοαμερικανικό καρτέλ - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Η ταυτότητα του νεκρού αδελφού και το λατινοαμερικανικό καρτέλ

Ο 64χρονος Ισραηλινός μιλούσε ακατάπαυστα στον τέταρτο όροφο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, περιμένοντας να οδηγηθεί ενώπιον της εισαγγελέα Εφετών για να κινηθούν οι διαδικασίες έκδοσής του. Το πρωί του Σαββάτου 8 του μήνα το ταξίδι του προς την Ελλάδα διακόπηκε όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Οι αρχές του Περού είχαν εκδώσει σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών σε διάφορες χώρες.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η ιστορία αφορά τη δράση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών από το Περού στο Μεξικό, από εκεί στη Νότια Αφρική, στην Ασία και σε άλλα σημεία του κόσμου. Η θέση του 64χρόνου είναι περίεργη, καθώς παρ ότι αναζητούταν, συνελήφθη στη Νότια Αφρική και απελάθηκε, όμως αντί του Ισραήλ βρέθηκε στην Τουρκία και από εκεί πέταξε για τη Θεσσαλονίκη. Όπως περίεργο είναι αυτό που έπραξε, δηλαδή να κυκλοφορεί με την ταυτότητα του νεκρού αδερφού του. Το πρωί της περασμένης Τετάρτης ο 64χρονος οδηγήθηκε στα δικαστήρια για να εκτελεστεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, καθώς τις δύο προηγούμενες ημέρες είχε επικαλεστεί αδιαθεσία και εισήχθη στο νοσοκομείο. «Δεν έχω καμία σχέση με αυτά που με κατηγορούν, έχω αθωωθεί», μετέφερε στην αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης Άννα Καραμόσχογλου, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκε. Υποσχέθηκε μάλιστα να προσκομίσει μέσω της συνηγόρου, τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η σύλληψη του 64χρονου έγινε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καθώς οι αστυνομικοί του τμήματος ελέγχου όταν έλεγξαν τα στοιχεία του κατόχου βρήκαν πως είναι νεκρός. Όταν κλήθηκε ο Ισραηλινός να απαντήσει ποιος είναι, αρνήθηκε να δώσει αποτυπώματα για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του. Τελικά δέχτηκε τον έλεγχο αποτυπωμάτων την επομένη, την Κυριακή. Αμέσως το διεθνές σύστημα συναγερμού «χτύπησε». Από τη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ προέκυψε πως εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία σε βάρος του για συμμετοχή σε διεθνή εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά από το Περού με προορισμό άλλες χώρες του κόσμου. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι στα διωκτικά έγγραφα δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε στο μέγεθος των ποσοτήτων ούτε καν στο είδος των ναρκωτικών, αν και πιστεύεται πως πρόκειται για ποσότητες κοκαΐνης. Το μόνο διευκρινιστικό στοιχείο είναι πως όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται έγιναν κάποιους μήνες του 2013.

Γιατί στην Ελλάδα

Άγνωστο παραμένει για ποιόν λόγο ο 64χρονος ερχόταν στη Θεσσαλονίκη με πτήση από την Κωνσταντινούπολη, όπως επίσης και για ποιόν λόγο οι τουρκικές αρχές του αεροδρομίου δεν αντιλήφτηκαν ότι το διαβατήριο δεν ανήκε στον ίδιο αλλά στον νεκρό αδελφό του. Και στο σκέλος των ταξιδιών του Ισραηλινού, υπάρχουν πολλά κενά που προκαλούν ερωτήματα.

Στα έγγραφα που τον συνοδεύουν εμφανίζεται να έχει συλληφθεί στη Νότια Αφρική και μάλιστα να απελαύνεται από εκεί. Η Νότια Αφρική είναι μίας από τις χώρες – παραλήπτριες των ναρκωτικών που διακινεί το διεθνές κύκλωμα στο οποίο φέρεται να συμμετέχει ο 64χρονος. Η απέλαση όμως δεν γίνεται στη χώρα του, στο Ισραήλ, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα διωκτικά έγγραφα της Ιντερπόλ. Έτσι ο 64χρονςο καταλήγει, άγνωστο με ποιόν τρόπο, στην Τουρκία. Εκεί δεν είναι γνωστό πόσο καιρό μένει και τελικά αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα με το διαβατήριο του νεκρού αδερφού και εντοπίζεται.

Η έλευση του Ισραηλινού που μόνον ότι κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, στη χώρα των Ίνκας έχει προκαλέσει μία σχετική κινητοποίηση στις εγχώριες υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών. Στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούσαν πως η επίσκεψη του 64χρονου, εφόσον παραμένει ενεργός συμμέτοχος σε κυκλώματα διακίνησης και οι κατηγορίες των περουβιανών αρχών ευσταθούν, μόνον τυχαία δεν μπορεί να ήταν στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου στο παρελθόν είχε έντονη δράση το λατινοαμερικανικό καρτέλ.

Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης πάντως ο 64χρονος δεν έδειχνε να είναι ήρεμος. Πίσω από την ευγένειά του στις διαρκείς ερωτήσεις που έκανε στη συνήγορό του, έκρυβε μία έντονη ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν παραμένει κρατούμενος μέχρι να κριθεί το αίτημα έκδοσής του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ