Η χώρα πρέπει να οχυρωθεί! Το χρωστάμε στα παιδιά μας - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η χώρα πρέπει να οχυρωθεί! Το χρωστάμε στα παιδιά μας

Του Νίκου Καραμανλή

Η Ελλάδα θρηνεί και πάλι. Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Μάνδρα της Δυτικής Αττικής και οι ιθύνοντες (πολιτικοί και επιχειρησιακοί) μοιάζουν να μην έμαθαν τίποτα. Οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, οι δεκάδες νεκροί στο Μάτι και στη Ραφήνα, αυτό δείχνουν. Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής για να διαχειριστεί ακόμα μία δύσκολη κατάσταση. Μία κατάσταση που όλο και πιο συχνά θα συναντάμε στο μέλλον. Κακά τα ψέματα. Εμπρηστές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Όσο η Πολιτεία αδυνατεί να θέσει δικλείδες ασφαλείας ότι εκεί που κάηκε ένα δεντράκι, θα φυτεύονται δύο, η δράση τους θα συνεχίζεται. Τα… παραθυράκια των νόμων λίγα, αλλά βολικά γι’ αυτούς που ξέρουν!

Άλλο, όμως, είναι το ζητούμενο. Όλο και πιο συχνά η Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα έρχονται αντιμέτωπες με ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέτοια επικράτησαν και στην Ανατολική Αττική το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας. Όχι, δεν είναι μόνο αυτά η αιτία του κακού που βρήκε την πατρίδα μας. Η συμβολή τους, όμως, στην εξάπλωση της πυρκαγιάς είναι τέτοια, που δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Η Ευρώπη, υπό τη σκέπη της Κομισιόν, έχει ξεκινήσει την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Η Ελλάδα τι κάνει; Χρόνια τώρα ακούμε για τον αριθμό «112». Πότε, επιτέλους, θα μπουν σε λειτουργία οι αναβαθμισμένες δυνατότητες του συστήματος αυτού, που θα μπορούσε να είχε σώσει έστω και μία από τις 85 ζωές (εύχομαι να μην αυξηθεί ο αριθμός) που θρηνούμε;

Δεν γίνεται άλλο να συνεχίσει αυτή η χώρα να πορεύεται βασιζόμενη στον αυτοσχεδιασμό. Όση αυταπάρνηση κι αν δείξουν τα παλικάρια (άνδρες και γυναίκες) της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, οι εθελοντές, χωρίς οργανωμένο σχέδιο πάντα οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας δεν είναι να βγάζει συμπεράσματα μετά τις καταστροφές, ούτε να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τις κρίσεις. Ο ρόλος της είναι να προλαμβάνει, αυτό ακριβώς που λέει και ο τίτλος της! Και εδώ δεν χωράνε μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν χωράνε τακτικισμοί! Πρέπει όλοι, κι όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι, οι συναρμόδιοι να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να παραμερίσουν τις διαφορές τους, να βρουν τι δεν δουλεύει σωστά και να το διορθώσουν.

Το κράτος, η συντεταγμένη Πολιτεία, πιάστηκε για ακόμη μία φορά στον ύπνο. Δεν χωράνε δικαιολογίες, μετά από μια τέτοια εθνικής τραγωδία. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη. Δεν αποτελεί κοινό μυστικό. Κι αν δεν πείθονται από εμάς, ας διαβάσουν τουλάχιστον τις επιστημονικές μελέτες, ας ακούσουν τι λένε οι ειδικοί! Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και οφείλουμε να προετοιμαστούμε. Το οφείλουμε στους νεκρούς της Μάνδρας και της Ανατολικής Αττικής. Το οφείλουμε στα παιδιά μας!

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ