Η ψηφιακή μεταρρύθμιση στην εποχή του Κορονοϊού - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση στην εποχή του Κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε τεράστια κρίση στη χώρα μας σε όλους τους τομείς. Κάποιοι ωστόσο κατάφεραν να κάνουν την κρίση ευκαιρία και να  φέρουν πολύ γρήγορα την τεχνολογική εξέλιξη στις δημόσιες υπηρεσίες τοποθετώντας τη χώρα μας στην Πρώτη γραμμή ανάμεσα στους κολοσσούς παγκοσμίως.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού

Οι εξελίξεις ήρθαν πολύ γρήγορα με το Κράτος να εκπλήσσει ευχάριστα τους πολίτες που βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται πιο εύκολη με μια ψηφιακή μεταρρύθμιση εν μέσω κρίσης κορονοϊού.

Τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις για την κυβέρνηση

Το Μέγαρο Μαξίμου δοκίμασε την ηλεκτρονική εφαρμογή βίντεο-διασκέψεων e-presence που έως πρότινος χρησιμοποιούσε μόνο η ερευνητική κοινότητα της χώρας και πλέον όλο το ελληνικό δημόσιο. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα 1000 ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων με συμμετοχή έως και 200 ατόμων σε κάθε «εικονικό δωμάτιο». Θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες εφαρμογές που ψηφιοποιούν μια σειρά από διαδικασίες και υπηρεσίες του δημοσίου. Mε την πλατφόρμα epresence (https://epresence.gov.gr) που παραδόθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε πλήρη λειτουργία στο πλαίσιο διευκόλυνσης της τηλεργασίας λόγω των εξελίξεων με τον κορoνοϊό, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορείς να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις.
Μερικές ημέρες αργότερα τέθηκε σε εφαρμογή ακόμη μια ψηφιακή πρωτιά. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου απέκτησαν τη δυνατότητα να υπογράφουν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου νομοσχέδια, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και υπουργικές αποφάσεις. Με ένα SMS θα ειδοποιούνται να μπουν στην σχετική πλατφόρμα για να εγκρίνουν με την ψηφιακή τους υπογραφή την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση.
Στόχος του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης που καθημερινά εγκαινιάζει και μια καινοτομία, είναι μέσα στο 2020 όλο το ελληνικό δημόσιο να είναι πλέον paperless χάρη στο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων.
Το στοίχημα του Gov.gr
Από την ώρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής o Κυριάκος Πιερρακάκης οραματίστηκε το gov.gr, έναν χάρτη με διακλαδώσεις των αλληλεπιδράσεων του πολίτη με το Δημόσιο για όλα τα –περίπου 100– «Γεγονότα Ζωής», δηλαδή γέννηση παιδιού, έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου κ.λπ. «Εκτιμούμε ότι πριν παρέλθει το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θα έχουμε αναρτήσει μια πλατφόρμα, την gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτήν θα συγκεντρώνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου. Εκτιμούμε ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει θα είναι ένα ‘οικοδόμημα’ στο οποίο θα προστίθενται διαρκώς νέα πράγματα» δήλωσε πριν από περίπου έναν μήνα λόγο πριν ηγηθεί της ταχύτατης ψηφιακής αναπροσαρμογής του δημοσίου λόγω κορονοίου.
Όταν ο υπ Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωνε το τηλεφωνικό αριθμό 13033 απευθυνόμενος στους πολίτες ζήτησε εντιμότητα σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Όπως ο πολίτης ζητά εντιμότητα από τους πολιτικούς εμείς ζητάμε εντιμότητα από τους πολίτες» είχε αναφέρει ο κ Πιερρακάκης.
Είχε προηγηθεί το 112 με την αποστολή μαζικών sms από την Πολιτική Προστασία σχεδόν σε όλα τα smart phones παρόχων τηλεπικοινωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με τα οποία ζητούνταν από τους κατόχους των τηλεφωνικών αριθμών να παραμείνουν στο σπίτι.
Ο απόφοιτος του ΜΙΤ ηγείται της ψηφιακής αλλαγής
Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ο απόφοιτος του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ, και πτυχιούχος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στην ψηφιακή καθημερινότητα στη χώρα μας.
«Όποιος μπαίνει στην πολιτική οφείλει να γνωρίζει σε βάθος τις τεχνικές λεπτομέρειες του πεδίου του και ταυτόχρονα να διαμορφώνει το πολιτικό μήνυμα και τις συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Αυτά είναι απόλυτα συνδεδεμένα» είχε πει κατά το παρελθόν και μέχρι στιγμής τα ακολουθεί πιστά καθώς ηγείται όλων των πρωτοβουλιών στο υπουργείο του.

Τα Big Data και στην υπηρεσία της υγείας


«Με αυτές τις αλλαγές και την καινοτομία που προωθεί η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης οδηγείται η χώρα σε ψηφιακή μεταρρύθμιση με πολύ γρήγορους ρυθμούς» παρατηρεί ο Παναγιώτης Τζαμτζής, Analytics Implementation Consultant, ειδικός της τεχνολογίας «big data» και συμπληρώνει «Όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την καινούργια απειλή, η χώρα μας έκανε άμεσα χρήση την πληθώρα των δεδομένων που υπήρχαν διαθέσιμα από άλλες χώρες που έπληξε ο SARS-CoV-2, και μας επέτρεψαν να πάρουμε σωστές αποφάσεις» παρατηρεί ο κ Τζαμτζής και εξηγεί ότι η ανάλυση μεγάλων δεδομένων “Big Data” έφερε την λήψη δραστικών μέτρων όμως ταυτόχρονα βρήκε τη χώρα μας έτοιμη να ακολουθήσει μια τεχνολογική επανάσταση ως προς τα μέχρι σήμερα δεδομένα».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ