Η Google τιμά τον «πατέρα» της κλίμακας pH - Karfitsa.gr
Ροή Τεχνολογία

Η Google τιμά τον «πατέρα» της κλίμακας pH

Ο Δανός επιστήμονας, S.p.l. Sørensen, είναι ο άνδρας που σύστησε στον κόσμο την κλίμακα μέτρησης pH και το πρόσωπο που επέλεξε για το σημερινό της Doodle η μηχανή αναζήτησης της Google. Ήταν εκείνος που επινόησε στις αρχές του 20ου αιώνα την κλίμακα μέτρησης οξύτητας ή αλκαλικότητας, η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για μια σειρά από δραστηριότητες σήμερα.

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον υπέροχο κ. Σόρενσεν

1. Ο Σόρενσεν παρολίγον να μη γίνει ποτέ χημικός: Γιος αγρότη, ο Σόρενσεν γεννήθηκε στο Χάβρεμπτζεργκ το 1868 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης σε ηλικία 18 ετών. Ωστόσο, αρχικά ο ίδιος φιλοδοξούσε αντί για χημικός να κάνει καριέρα γιατρού. Άλλαξε γνώμη έπειτα από την καταλυτική επιρροή του καθηγητή χημείας SM Jorgensen.

2. Δεν πέρασε όλη του ζωή κλεισμένος σε εργαστήριο: Όπως και οι περισσότεροι φοιτητές της εποχής του, ο Δανός έψαξε για δουλειά πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μπορεί λοιπόν ενώ ολοκλήρωνε το διδακτορικό του να εργάστηκε στο εργαστήριο του Πολυτεχνείου της Δανίας, αλλά και να συνέβαλε σε γεωλογική έρευνα του δανικού κράτους, όμως είχε κατορθώσει να βρει δουλειά παράλληλα και στο βασιλικό ναυπηγείο της χώρας.

3. Έτρεχε πιθανότατα το πιο «κουλ» εργαστήριο του κόσμου: Διηύθηνε το τμήμα χημεία στο εργαστήριο Calsberg της Κοπεγχάγης από το 1901 ως και το 1938. Και αν το όνομα σας λέει κάτι, πολύ καλά κάνει. Το εργαστήριο ιδρύθηκε και σε αυτό έγινε εφικτός ο διαχωρισμός του σιταριού με τρόπο που να δώσει την δροσερή και απολαυστική μπύρα τύπου Lager.

4. Είχε περισσή βοήθεια στη δουλειά του από τη γυναίκα του: Σε όλη του τη ζωή, ο Σόρενσεν βοηθήθηκε από τη δεύτερη γυναίκα του, Μαργκρέθ Χόρουπ Σόρενσεν, που ήταν και η ίδια επιστήμονας. Εργαζόμενη στο εργαστήριο της Calsberg, μελέτησε από κοινού με τον άνδρα της λιποπρωτεΐνες και έκανε σειρά ερευνών στο μονοξείδιο του άνθρακα και την αιμογλομπίνη.

 

Πηγή: news247.gr

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ