Η UEFA ξεχωρίζει την ήρα από το σιτάρι - Karfitsa.gr
Αθλητικά

Η UEFA ξεχωρίζει την ήρα από το σιτάρι

Η UEFA δεν είναι διεθνής Ομοσπονδία του ποδοσφαίρου η οποία έχει φιλοσοφία να απολαμβάνει τα κεκτημένα. Το αντίθετο. Προβληματίζεται, σχεδιάζει και «τρέχει» project τα οποία έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και κυρίως την αύξηση των εσόδων των ομάδων που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Του Βασίλη Μάστορα

Άλλωστε τα μεγάλα ποδοσφαιρικά club λειτουργούν στην ίδια φιλοσοφία και έχουν ως στόχο τη βελτίωση του ποδοσφαιρικού προϊόντος και την αύξηση των εσόδων.

Κι όταν οι «μεγάλοι» βρίσκονται σ’ αυτό τον βηματισμό λογικό είναι η UEFA να συμβαδίζει μαζί τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να δημιουργήσει το Champions League και το Europa League. Και επειδή διαπίστωσε ότι υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι στις δύο διοργανώσεις, από το 2021 προχωράει στο Europa League 2. Στην ουσία επιχειρεί να χωρίσει την ήρα από το σιτάρι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δηλαδή οι μικρομεσαίες ομάδες που συμμετείχαν στις δύο διοργανώσεις που υπάρχουν, θα παίρνουν μετά το 2021 ό,τι αξίζουν. Οι όμιλοι του Champions League  θα γίνουν ένα ακόμα πιο κλειστό κλαμπ για την ελίτ και το Europa League θα αναβαθμιστεί, κλείνοντας την πόρτα προς τις φτωχές ομάδες, οι οποίες θα στοιβαχτούν κυρίως στην νεοσύστατη διοργάνωση, που θα έχει στην πραγματικότητα τις αδύναμες ομάδες Ευρώπης.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο βλέπει τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως τονωτική οικονομική ένεση έχει τρεις χρονιές να προλάβει το τραίνο. Η access list των ομάδων για την σεζόν 2021-22 θα καθοριστεί από την τελική κατάταξη της Ελλάδας στην ετήσια βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ στο τέλος της σεζόν 2019-20. Με ποιο κριτήριο; Με τα αποτελέσματα των εκπροσώπων κάθε χώρας την τελευταία πενταετία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση, έχοντας πίσω της την Ελβετία. Αν καταφέρει να καταλάβει μία θέση από την 12η ως την 15η, θα έχουμε δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League, μία στο Europa League και δύο στο Europa League 2.

Σε περίπτωση που πέσουμε στην 16η θέση, χάνουμε έναν εκπρόσωπο, με αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να ξεκινά από τον 2ο προκριματικό του Champions League και οι άλλοι τρεις από τον δεύτερο προκριματικό του Europa League 2. Στο Europa League δεν θα παίζει κανείς, εκτός αν η ομάδα που συμμετέχει στα προκριματικά του Champions League αποκλειστεί και ως εκ τούτου «υποβιβαστεί» στα πλέι-οφ του Europa League!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι εγχώριες ομάδες έχουν δύο επιλογές: ή να συνεχίσουν να ευλογούν τη μετριότητα ή να επενδύσουν στην ανάπτυξη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ