Θέλουμε άσυλο ιδεών ή άσυλο ανομίας; - Karfitsa.gr
Slider Άρθρα Κοινωνία Του Νίκου Καραμανλή

Θέλουμε άσυλο ιδεών ή άσυλο ανομίας;

 

Η συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία ανέβηκαν για τα καλά οι τόνοι και φάνηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών κομμάτων, δεν μας έκανε σοφότερους σε τίποτα όσον αφορά το ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια. Κατέδειξε, όμως, με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, πως το πρόβλημα όχι μόνο υπάρχει, αλλά πλέον απασχολεί ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας απ’ αυτό που πιστεύαμε.

Του Νίκου Καραμανλή 

Τα όσα συμβαίνουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κωμικά, εάν δεν ήταν τραγικά. Η εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι χειρότερη ακόμη κι απ’ αυτήν πανεπιστημίων κρατών του «τρίτου κόσμου», όπως έχουμε δει πολλές φορές σε διάφορες φωτογραφίες που καυτηριάζουν το φαινόμενο.

Τοξικομανείς, διακινητές ναρκωτικών ουσιών, κλεφτρόνια, λαθρέμποροι ακόμη και αναρχικές ομάδες εκμεταλλεύονται την ασυλία που θεσμοθετήθηκε μεταπολιτευτικά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αλλά πλέον τείνει προς τη γενικευμένη ανομία. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επανειλημμένα ψηφίσματα και ανακοινώσεις της Συγκλήτου, έχει καταγγείλει δημόσια «την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, εξαιτίας της παρουσίας εμπόρων-διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών». Από κοντά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου 900 φοιτητές έχουν υπογράψει καταγγελία ότι έμποροι ναρκωτικών και χρήστες βρίσκονται καθημερινά μέσα στον χώρο του πανεπιστήμιου και ότι μόλις νυχτώσει φοβούνται να κυκλοφορήσουν και ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην επέτειο του Πολυτεχνείου, για παράδειγμα, το άσυλο χρησιμοποιήθηκε ως άντρο των αντιεξουσιαστών, προκειμένου να εκτοξεύσουν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων φωτοβολίδες ευθείας βολής, βόμβες μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα. Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Όταν ούτε κάτω απ’ αυτές τις περιστάσεις επιτρέπεται η είσοδος της Αστυνομίας για να γίνουν συλλήψεις, τότε δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για το παρεμπόριο που ανθεί –για παράδειγμα– έξω από την ΑΣΟΕΕ. Την ίδια ώρα, επειδή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο «Ρουβίκωνας» κάνει ό,τι θέλει στη Φιλοσοφική Σχολή. Αρχικά κατέλαβε γραφείο, στη συνέχεια εδραίωσε την παρουσία του, μετά έκανε κι ένα ρεμπέτικο γλέντι…

«Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με κατασταλτικά μέσα, αλλά με συνεργασία Πολιτείας και πανεπιστημιακής κοινότητας», παρατήρησε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κανείς δεν διαφωνεί, όμως πλέον δεν υπάρχει κάτι άλλο συζητηθεί. Τι δεν γνωρίζουμε ακριβώς απ’ όσα συμβαίνουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας; Η παρέμβαση της Αστυνομίας δεν αποτελεί πανάκεια, όταν όμως η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα ζητά λύσεις –πέρα από ιδεοληψίες–, οφείλουμε να τις δώσουμε.

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ