Θέρμη: Σχολική στέγη και μεταφορά μαθητών – Οι θέσεις των υποψηφίων δημάρχων - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Θέρμη: Σχολική στέγη και μεταφορά μαθητών – Οι θέσεις των υποψηφίων δημάρχων

Η έντονη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στον δήμο Θέρμης είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στον τομέα της σχολικής στέγης, ενώ την ίδια ώρα ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που ταλαιπωρεί είναι η μεταφορά των μαθητών. Κάθε χρόνο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς μαθητές και γονείς διαμαρτύρονται, ζητώντας να βρεθεί μια οριστική λύση.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Τα ζητήματα της σχολικής στέγης και της μεταφοράς των μαθητών αποτελούν από τις προτεραιότητες για τους κατοίκους του δήμου Θέρμης. Πώς μπορούν να επιλυθούν το επόμενο διάστημα;

Τι απαντούν στην «Karfitsa» οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θέρμης γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα και τις λύσεις προτείνουν:

Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα»:

Η σχολική στέγη και η μεταφορά των μαθητών είναι πάντα προτεραιότητες της διοίκησης του δήμου. Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει ποτέ εφησυχασμός γιατί είναι ζητήματα δυναμικά.

Σε σχέση με τη μεταφορά των μαθητών η διοίκηση, κάθε χρόνο με τις παρεμβάσεις της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει και την αρμοδιότητα, έχει καταφέρει να εκτελούνται τα δρομολόγια με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Και αυτό θα γίνει και του χρόνου, αφού η σχετική επιτροπή στην οποία συμμετάσχω ως δήμαρχος Θέρμης έχει πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Αυτό ισχύει και για το δρομολόγιο των παιδιών της Καρδίας που φέτος ταλαιπωρήθηκαν, εκτός αν ο ΟΑΣΘ που είναι υπεύθυνος θέσει κάποιο θέμα που δεν έχει προβλεφθεί.

Πρέπει να τονίσουμε  ότι πολλές φορές το ίδιο το νομικό πλαίσιο και οι περιορισμοί του δημιουργούν ζητήματα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επανεξεταστούν τα όρια και οι περιορισμοί ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη μόνο η απόσταση σε απόλυτους αριθμούς αλλά και η επικινδυνότητα των δρόμων. Σε σχέση με τη σχολική στέγη, φέτος στον δήμο Θέρμης ολοκληρώνονται δύο μεγάλες σχολικές μονάδες. Η μία αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και βρίσκεται στο Τριάδι και η άλλη τη δευτεροβάθμια στο Νέο Ρύσιο. Με αυτές τις μονάδες θα λυθούν πολλά ζητήματα.

Στο μεταξύ έχουμε έτοιμες μελέτες και για άλλες υποδομές (κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) και όταν δοθεί η κατάλληλη δυνατότητα θα τις υποβάλλουμε για χρηματοδότηση. Και σε αυτό το θέμα η προσπάθεια είναι συνεχής.

Άννα Τσιφτελίδου, υποψήφια δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση Πολιτών»:

Ο δήμος Θέρμης συγκαταλέγεται στους ελάχιστους δήμους που αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα λόγω κακού προγραμματισμού στην ανέγερση σχολικής στέγης και έγκαιρης διευθέτησης των ζητημάτων μεταφοράς των μαθητών.

Οι μαθητές που πλεονάζουν στα σχολεία εντός των οικισμών του δήμου Θέρμης, είτε φιλοξενούνται σε σχολεία εκτός δήμου (2ο και 22ο Δημ. Σχολείο Θεσσαλονίκης) είτε σε μισθωμένα κτίρια με υψηλό ετήσιο κόστος που δεν πληρούν προδιαγραφές σχολικών κτιρίων (2ο Δημοτικό Ν. Ραιδεστού – λουτρά Θέρμης, 2ο Γυμνάσιο Θέρμης – περιοχή Ρυσίου, 2ο Λύκειο Θέρμης -Πυλαία, χρησιμοποιείται  ακόμη και χώρος δεξιώσεων εκκλησίας -3ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης), είτε σε σχολεία που ανεγέρθηκαν εκτός των οικισμών. Εντεύθεν προκαλείται και ανάγκη μεταφοράς τους.

Το ζήτημα έχει τακτοποιηθεί σε όλους σχεδόν τους δήμους, είτε με τη μεταφορά των μαθητών με δημόσια συγκοινωνία είτε με δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών που συνάπτει η Περιφέρεια, ενώ προβλέπεται με πρόσφατη υπουργική απόφαση (ΥΑ 50025/2018) η μεταφορά των μαθητών και με ίδια, κατάλληλα μέσα της Περιφέρειας ή του Δήμου. Ωστόσο τέλη του προηγούμενου μήνα, ακούσαμε τον δήμαρχο Θέρμης να επιτίθεται στον ΟΑΣΘ ώστε να αποτρέψει τη διακοπή δρομολογίου προς το ΓΕΛ Μίκρας!

Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε πως η δημοτική αρχή που έχει δική της δημοτική συγκοινωνία, αφήνει στις διαθέσεις του κάθε φορέα την εξυπηρέτηση των μαθητών και δεν επιδεικνύει προνοητικότητα στην εξεύρεση εγκαίρως λύσης στο επαναλαμβανόμενο πρόβλημα με την αξιοποίηση των ιδίων μέσων που διαθέτει ή μπορεί να εξασφαλίσει!

Φάνης Καρκατζούνης, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή συσπείρωση»:

Στον δήμο σήμερα λείπουν 9 σχολικά κτίρια (2ο ΔΣ Πλαγιαρίου, 5ο ΔΣ Τριαδίου, 2ο ΔΣ Ν. Ραιδεστού, 2ο Γυμνάσιο Θέρμης, 2ο Λύκειο Θέρμης, 2ο Λύκειο Μίκρας, 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, ΕΕΕΕΚ Θέρμης, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Θέρμης και με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ίσως και άλλα κτίρια για νηπιαγωγεία (τα 5 είναι σε ενοικιαζόμενα κτίρια για πάνω από 10 χρόνια!), ενώ χώροι, υποδομές και γυμναστήρια λείπουν σε πολλά σχολεία.

Όσο για τη σχολική μεταφορά: μαθητές που μέχρι τα Χριστούγεννα δεν έχουν λεωφορείο να πάνε σχολείο, μαθητές που καλούνται να περπατάνε 2 και 3 χιλιόμετρα σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια να πάνε σχολείο, ειδικά σχολεία που οι μαθητές τους δεν πηγαίνουν γιατί αργεί για ένα μήνα η έναρξη των δρομολογίων, λεωφορεία που παίρνουν φωτιά με κίνδυνο για τους μαθητές. ΝΤΡΟΠΗ!!

Είναι σήμερα απόλυτα αναγκαίο, για παιδαγωγικούς λόγους και για λόγους ασφάλειας, και για μας και ρεαλιστικό να καλύπτονται πλήρως όλες οι σύγχρονες ανάγκες (με όρους 2019 και όχι 1950) για σχολική στέγη με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά και πόρους του ΕΣΠΑ που εξάλλου στηρίζονται στη λαϊκή φορολογία. Μόνος δρόμος για αυτό είναι η αδιάκοπη αγωνιστική διεκδίκηση γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, συνολικά του λαού, μέσα από τους συλλογικούς φορείς τους, όπου ο δήμος οφείλει να πρωταγωνιστεί. Όχι να δικαιολογεί την υποχρηματοδότηση της, ούτε να συναινεί και να προκρίνει, όπως κάνουν όλες οι άλλες παρατάξεις του Δήμου μας εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», την κατασκευή σχολείων με Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα που θα εκτινάξουν το κόστος για το λαό και θα παραδώσουν την διαχείριση των κτιρίων για εκμετάλλευση σε ιδιώτες για δεκαετίες.

Όσο η σχολική μεταφορά θεωρείται κόστος που πρέπει να περιοριστεί και όχι δικαίωμα των μαθητών, όσο βρίσκεται στα χέρια των εμπόρων της, τα προβλήματα θα εξακολουθούν να αναπαράγονται, όπως και η αντιμετάθεση ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση, περιφέρεια και ΟΑΣΘ. Προκρίνουμε ως μόνιμη λύση τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα μεταφορών, που θα αναλάβει τη μόνιμη, δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών με το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονα οχήματα.

Δημήτρης Βλαχομήτρος, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής»:

Πλαγιάρι. 5500 κάτοικοι. 1 σχολείο 400 παιδιά. Επιστροφή σε κτίριο του 1955. 5ο Δημοτικό Σχολείο στο Τριάδι ημιτελές από το 2008, συνεχίζονται οι εργασίες αποπεράτωσης με διάλειμμα δεκαετίας. 2ο Γυμνάσιο Θέρμης και ειδικό Γυμνάσιο σε μισθωμένο κτίριο. 2ο Δημοτικο σχολείο Ν. Ραιδεστού μισθωμένο  κτίριο (πρώην βιοτεχνία). 2ο Λύκειο Θέρμης σε μισθωμένο κτίριο (πρώην βιοτεχνία). Ειδικό σχολείο σε μισθωμένο κτίριο χωρίς αυλή. Δύο παιδικοί σταθμοί σε μισθωμένα κτίρια. Επιπλέον υπόγειοι χώροι έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας. Το πρόβλημα θα ενταθεί με την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή. Οι δημότες πληρώνουν 480.000 ευρώ/χρόνο για μισθώματα.

Αιτίες: Πολεοδόμηση – επέκταση για το κέρδος. Καμιά πρόβλεψη για υποδομές από το σημερινό δήμαρχο. Σχολεία, παιδικές χαρές, ύδρευση, αποχέτευση, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμός, ασφαλές οδικό δίκτυο, κ.α. (πχ. επέκταση Θέρμης, Τριλόφου Πλαγιαρίου).

Ανύπαρκτος προϋπολογισμός από κυβέρνηση για σχολική στέγη. Η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί σχολική στέγη. Όλα στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ παλεύει ΓΙΑ δημιουργία κινήματος, γονέων, μαθητών, δασκάλων, καθηγητών, ΓΙΑ δημιουργία δημόσιου φορέα κατασκευών και συντήρησης σχολικής στέγης. Αύξηση των Κ.Α.Π. Προσλήψεις μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην εκπαίδευση. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών από δημόσιο φορέα (ΟΑΣΘ) από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα. Ανατροπή της διοίκησης του δήμου Θέρμης (παρότι έχει χρηματικό υπόλοιπο 14.000.000 ευρώ, 31/12/18.δεν χρηματοδοτεί ούτε μια σχολική στέγη) και της κυβέρνησης οι οποίοι αδιαφορούν για τα προβλήματα των δημοτών και ολόκληρου του λαού και οι δύο ασκούν μνημονιακή πολιτική. Διαγραφή του χρέους (20 δις ευρώ το χρόνο πληρώνουμε). ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ. Κατάργηση των εξοπλισμών – αποστρατικοποίηση – ΕΙΡΗΝΗ.

Χρήστος Φάσσας, υποψήφιος δήμαρχος:

Η σχολική στέγη και η μετακίνηση των μαθητών αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους του δήμου μας και δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε τόσο σύντομο κείμενο. Ο δήμος Θέρμης δεν ήταν έτοιμος να ανταπεξέλθει στην πληθυσμιακή έκρηξη της προηγούμενης δεκαετίας. Υποχρεώθηκε να ακολουθήσει τις εξελίξεις και όχι να τις οδηγήσει ο ίδιος.

Ασφαλώς θα ακούσουμε πολλές δικαιολογίες από μέρους της δημοτικής αρχής. Πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος να φταίει αντί για εμάς τους ίδιους. Υποχρεώθηκε να μισθώσει πολλά κτίρια, στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις εκτός του αστικού ιστού, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ως σχολικά συγκροτήματα, αφήνοντας ανοιχτές εκκρεμότητες στα ζητήματα ασφάλειας των μαθητών και της φύλαξής τους. Σε πολλές περιπτώσεις τα μισθώματα είναι υπερβολικά υψηλά. Άλλες φορές τα μισθωμένα κτίρια δεν είναι κατάλληλα να ικανοποιήσουν τις ιδιαιτερότητες των μαθητών ή πλημμυρίζουν στην πρώτη βροχή ή παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα εκκένωσής τους σε περίπτωση κινδύνου.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ασφάλεια των μαθητών στις εισόδους των σχολείων με κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την εκτέλεση ειδικών κατασκευών μείωσης της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων. Το ίδιο προβληματική είναι και η μετακίνηση των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία. Τα παιδιά, εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας, χάνουν μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να διαπιστωθεί ποιου αρμοδιότητα είναι η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Έτσι, κάθε χρόνο καθυστερεί η προκήρυξή του, με αποτέλεσμα το μέτρο να μην εφαρμόζεται από την έναρξη του σχολικού έτους. Οι στάσεις που προβλέπονται στις εκτός σχεδίου περιοχές βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι μαθητές να μετακινούνται πεζοί σε επαρχιακούς δρόμους με μεγάλη κίνηση οχημάτων, χωρίς πεζοδρόμιο ή προστατευτικά κιγκλιδώματα στην άκρη του δρόμου για την προστασία τους. Και η μετακίνησή τους αυτή γίνεται κάτω από κάθε καιρικό φαινόμενο (ήλιο, κρύο, βροχή, χιόνια ή, ακόμη χειρότερα, στην ομίχλη που περιορίζει συχνά την ορατότητα των οδηγών των κινούμενων οχημάτων). Οι στάσεις δεν έχουν προστατευτικά και τα παιδιά, ακόμη κι εκεί είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ