Θανάσης Ξανθόπουλος: Απαραίτητη η ριζική αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης της Σιθωνίας - Karfitsa.gr
Slider Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Θανάσης Ξανθόπουλος: Απαραίτητη η ριζική αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης της Σιθωνίας

Τις προτεραιότητές του για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής, παρουσιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Σιθωνίας Θανάσης Ξανθόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Όραμα – Δημιουργία – Προοπτική». Σε συνέντευξή του στην Karfitsa, ο κ. Ξανθόπουλος, αναλύει τις προτάσεις και τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων και στηλιτεύει την «αδιαφάνεια» που, όπως αναφέρει, επικρατεί κατά τη θητεία της παρούσας διοίκησης του δήμου.

Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Έχετε μιλήσει συχνά για αδιαφάνεια στο δήμο Σιθωνίας. Τι εννοείτε;

Ο λαός μας έχει δυο γνωμικά, που ταιριάζουν απόλυτα στην περίπτωση, και τα οποία θα αναφέρω: «Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι» και «Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά». Θα αναφέρω ακόμα, ότι ομάδα πρωτοκλασάτων δημοτικών συμβούλων που διεκδικούν την επανεκλογή τους, επισκέφθηκαν το δήμαρχο και ζήτησαν τη συγκρότηση επιτροπής για τον έλεγχο της διαχείρισης των οικονομικών του δήμου. Ο δήμαρχος τους… απείλησε με παραίτηση και  έφυγαν σαν βρεγμένες γάτες, για να συνεχίσουν να ανέχονται την αδιαφανή διαχείριση. Τα παραπάνω μας τα γνωστοποίησε μέλος της ομάδας που, κατά τα άλλα, ζητάει επανεκλογή με την ίδια ομάδα που υπόσχονται χρηστή διαχείριση. Οι ίδιοι μας αποκάλυψαν ότι 48,5 εκ. ευρώ πληρώθηκαν από το δήμο με δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για επινόηση «βιομηχανίας» αποφυγής ελέγχου των δαπανών!

Ποιες είναι οι βασικές διάφορες από τους ανθυποψηφίους σας σε σχέση με  το πρόγραμμά σας για το δήμο Σιθωνίας, οι οποίες θα οδηγήσουν τους δημότες να σας ψηφίσουν;

Ζούμε σε ένα τόπο προικισμένο από τη φύση. Κρίνεται απαραίτητη η ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής και ανάπτυξης της Σιθωνίας. Εμείς προτείνουμε:

 • Ριζική αλλαγή του τρόπου διοίκησης του δήμου με πλήρη διαφάνεια, ουσιαστική συμμετοχή των μελών του δημοτικού συμβουλίου με τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του ΔΣ και τακτική ενημέρωση των πολιτών.
 • Συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών (υγεία, αστυνομία, εκκλησία, λιμενικές αρχές, κλπ).
 • Οργάνωση υπηρεσιών με πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για εξάντληση των περιθωρίων απορρόφησης Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.
 • Ουσιαστική συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπερτοπικής σημασίας, με προεξάρχουσα την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην είσοδο του δήμου (φανάρια Νικήτης).

Κατά την άποψή μας, έργα άμεσης προτεραιότητας είναι:

 • Εκπόνηση και εφαρμογή πολεοδομικών μελετών: Απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης και οργάνωσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, των οικισμών.
 • Ύδρευση: Αξιοποίηση όλων των προσφερομένων λύσεων, όπως μελέτες του ΑΠΘ που έμειναν ανεκμετάλλευτες στα συρτάρια του δήμου.
 • Αποχέτευση: Αναβάθμιση της λειτουργίας των υπαρχουσών εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών που όλες υπολειτουργούν με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και μελέτες νέων εγκαταστάσεων όπου αυτές δεν υπάρχουν με προσαρμογή στα νέα πληθυσμιακά δεδομένα.
 • Αποκομιδή απορριμμάτων: Χωροθέτηση ΧΥΤΥ και αναζήτηση νέων μορφών επεξεργασίας με δυνατότητα παραγωγής ακόμη και ενέργειας, που είναι άμεσα χρηματοδοτούμενα με ευρωπαϊκά κονδύλια.
 • Λιμάνια: Αναβάθμιση με νέες μελέτες ή τροποποίηση των ήδη υπαρχουσών, με στόχο να καταστεί η Σιθωνία λιμενικό κέντρο τουρισμού και αλιείας στο Βόρειο Αιγαίο.
 • Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στους παλιούς οικισμούς του δήμου για να καταστούν τουριστικοί προορισμοί, ανάδειξη και προβολή αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων, ανάδειξη περιηγητικών διαδρομών και προβολή πολιτιστικών διοργανώσεων.
 • Μελέτη και σχεδιασμός αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
 • Εξέταση δυνατότητας λειτουργίας ενδοδημοτικής συγκοινωνίας.

Η σημερινή διοίκηση διώκεται με κακουργηματικές ποινές από τη δικαιοσύνη και έχει απομακρυνθεί από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία της περιοχής σας αυτήν την εξέλιξη;

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω προδικάζοντας αποτελέσματα για υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, πριν τελεσιδικήσουν. Όμως είναι γνωστές στην κοινωνία του δήμου λεπτομέρειες από επίσημα έγγραφα, που τους έχουν καταδικάσει στην κοινωνία του δήμου, όπως:

 • Ειδική έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, στην οποία αναφέρεται ότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τις 24 – 26/02/2015 διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκκινήσει η εκτέλεση του φυσικού τους αντικειμένου. Παράλληλα όμως, επίσημα έγγραφα του δήμου αναφέρουν ότι στις 27/02/2015 το έργο είχε ολοκληρωθεί!
 • Ισολογισμός του 2016 από ορκωτούς λογιστές, που αναφέρουν ότι διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα κονδυλίων 20 εκ. ευρώ και 10 εκ. ευρώ, διότι δεν τους παρασχέθηκαν βεβαιώσεις αποπεράτωσης των εργασιών!

Ποιό είναι το σχέδιό σας για τον παραδοσιακό οικισμό της Νικητής που έχει γίνει αφορμή διενέξεων ανάμεσα στην απερχόμενη διοίκηση του δήμου και τους κατοίκους της περιοχής;

Πρόκειται για μοναδική περίπτωση παραδοσιακού οικισμού, που με την συγκυρία να διοχετευθεί στον παραλιακό τμήμα του οικισμού η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα, είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί ανέπαφος αρχιτεκτονικά ο παλιός οικισμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να μένει νεκρός. Δυστυχώς, όταν εκπονήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του δήμου Σιθωνίας, λόγω της τακτικής του δήμου, ότι γίνεται να γίνεται ερήμην του λαού. Αν και ο δήμαρχος είναι πολιτικός μηχανικός, πέρασε διάταξη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται τα καταστήματα στον παλιό οικισμό, δηλαδή ο παλιός οικισμός πρέπει να μείνει «τάφος», αντί να γίνει και δεύτερος πόλος ανάπτυξης και προορισμού λόγω ακριβώς της διατήρησης της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κληρονομίας.

Ποιό θεωρείτε το βασικότερο πρόβλημα στην περιοχή σας και ποιες λύσεις προκρίνετε;

Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι πολλά. Ένα βασικό έχει να κάνει με την ύδρευση, όπου είναι διαπιστωμένη η ανεπάρκεια σε ποσότητα και ποιότητα. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα άμεσα, με την αναζήτηση υδροφόρων οριζόντων αλλά και εκμετάλλευση υφισταμένων μελετών του ΑΠΘ για τη δημιουργία ταμιευτήρων στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής, που παρέμειναν ερμητικά κλειστές στα συρτάρια του δήμου. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η αποχέτευση. Όλοι οι βιολογικοί καθαρισμοί υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, που αποσιωπούνται από τη διοίκηση του δήμου! Εμείς σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε άμεσα τους υπάρχοντες βιολογικούς, αλλά και να προχωρήσουμε στην κατασκευή νέων, για παράδειγμα στην Τορώνη και στο Πόρτο Κουφό. Επίσης, βασικό πρόβλημα παραμένει η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην «είσοδο» του δήμου, στα φανάρια της Νικήτης. Ο δήμος αδράνησε 20 χρόνια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Όταν έγινε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο Καρράς, «έβρεχε» ευρώ, αλλά ο δήμος… κρατούσε ομπρέλα κομματική ή ανικανότητας! Στα τελευταία 20 χρόνια υπήρξαν προτάσεις χωρίς ποτέ να ρωτηθούν οι τοπικοί μηχανικοί για αναζήτηση λύσεων άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκίνησε από μια υπόγεια διάβαση μήκους περίπου δυο χιλιομέτρων, άλλοτε κλειστή και άλλοτε ανοιχτή. Μετά από 20 χρόνια μας παρουσίασε το δημοτικό συμβούλιο ένα σχέδιο με τέσσερεις κυκλικούς κόμβους σε γραμμική διάταξη με συνεχή ροή των οχημάτων (!) που προφανώς θα αποκόπτουν τον οικισμό τα δύο, ιδιαίτερα για τους πεζούς. Άμεσα επιβάλλεται η διαπλάτυνση μιας μικρής γέφυρας που σήμερα, λόγω στενότητας, υποχρεώνει την κίνηση οχημάτων σε μία μόνο λωρίδα ανά κατεύθυνση. Με την διαπλάτυνση αυτή, θα διπλασιαστεί η ροή ανά κατεύθυνση, με ανακούφιση της συμφόρησης, ίσως όχι απόλυτα ικανοποιητικής. Παράλληλα θα ξεκινήσει μελέτη για μεσοπρόθεσμες λύσεις με ανισόπεδες διαβάσεις, που διευκολύνονται από την μορφολογία του εδάφους στον άξονα που διαπερνά την Νικήτη, εξετάζοντας πάντοτε σαν μακροπρόθεσμη λύση την περιφερειακή παράκαμψη της Νικήτης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ