«ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ» λένε δήμαρχοι για τα νέα κέντρα των προσφύγων - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

«ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ» λένε δήμαρχοι για τα νέα κέντρα των προσφύγων

Της Έλενας Καραβασίλη

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι δήμαρχοι στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη κυβερνητική απόφαση, που θα δημιουργεί νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων .

Η αύξηση των προσφυγικών ροών, κυρίως, από τον Έβρο, καθόρισε εκ νέου τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις άμεσες προτεραιότητες. Τα κέντρα, που λειτουργούν σήμερα, φιλοξενούν πολύ περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποσυμπιέσει την κατάσταση, για να αποφύγει ενδεχόμενη έκρηξη ή ακόμη και μια «νέα Ειδομένη» με απρόβλεπτες συνέπειες, θέτει σε λειτουργία το σχέδιο για τη δημιουργία νέων κέντρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προεπιλεγεί οι περιοχές της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, αλλά και του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη, λειτουργεί ήδη κέντρο φιλοξενίας, στο οποίο φέρεται ότι θα μεταφερθούν κι άλλοι πρόσφυγες, από το κέντρο Λαγκαδικίων Θεσσαλονίκης.

Στο Καλοχώρι, όπου αρχικά λειτούργησαν τέσσερις δομές, το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής σκέφτεται να επαναλειτουργήσει, κάποιες από αυτές.

Δημιουργείται, δηλαδή, μια εκρηκτική κατάσταση, που κυριολεκτικά θέλει «ένα σπίρτο για να γίνει μπουρλότο».

«Θα χυθεί αίμα», λέει ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης. Στο κέντρο φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 500 πρόσφυγες – καθώς μέσα στην εβδομάδα μεταφέρθηκαν στη δομή 200 άτομα από τα Λαγκαδίκια. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε ν’ ανοίξει κι άλλη δομή στον δήμο μας. Έχουμε σταθεί ανθρώπινα στο πρόβλημα και στις ανάγκες της πατρίδας. Όμως, μέχρι εκεί. Αν έρθει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων, φυσικά και θα τους στηρίξουμε επ ουδενί όμως δεν θα δεχτούμε άλλη δομή», λέει κατηγορηματικά. Ο κ. Γκυρίνης υπογραμμίζει πως «για όσο διάστημα αυτοί οι άνθρωποι είναι καλά μέσα στις δομές, δεν θα υπάρχει πρόβλημα και στην τοπική κοινωνία. Αν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, θα μας βρούνε απέναντί τους».

Ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης τονίζει πως η υπάρχουσα δομή που βρίσκεται στην Ημαθία είναι υπερπλήρης. «Δεν υπάρχουν συζητήσεις για να γίνει νέα δομή στο δήμο μας. Αυτό που λέμε εμείς είναι πως όλοι οι δήμοι της χώρας πρέπει αναλογικά να “σηκώσουν” το βάρος του προσφυγικού. Οι ροές είναι αυξανόμενες, όμως δεν γίνεται να ασφυκτιούν οι δομές της Κεντρικής Μακεδονίας και σε Στερεά Ελλάδα και Κρήτη να μην υπάρχει ούτε ψυχή».

Αναπάντητη παραμένει η επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, για τη δομή στη Νέα Καβάλα που «δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες, έχουμε ήδη 510 άτομα. Αυτό που ζητάμε από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση της Ειδομένης, είναι να έχουμε ενημέρωση για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Στο δήμο μας δεν γίνεται να δημιουργηθεί δομή κι αυτό γιατί απαγορεύεται, είμαστε 30 χλμ από τα σύνορα. Ακόμη και η δομή στη Νέα Καβάλα, είναι προσωρινή και πρέπει να εκκενωθεί». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Στρατός έχει κληθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα έτσι ώστε αν χρειαστεί, να μπορεί να στήσει επιπλέον σκηνές στη Νέα Καβάλα, μία περιοχή που το 2015 φιλοξενούσε 4.500 πρόσφυγες.

Από τον δήμο Λαγκαδά, έχουν ήδη αρχίσει να φεύγουν άνθρωποι που φιλοξενούνταν στα Λαγκαδίκια προκειμένου να μοιραστούν σε άλλες δομές της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη, «υπάρχει συνεχώς κινητικότητα. Τα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια δέχονται το σύνολο των προσφύγων που φτάνουν στο νομό Θεσσαλονίκης. Η χωρητικότητα στα Λαγκαδίκια είναι 430 κι αυτή τη στιγμή έχουμε μία υπέρβαση στο 50%. Ξέρω ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που αυξηθούν οι προσφυγικές ροές. Ο δήμος μας έχει καλύψει το ποσοστό που του αναλογεί και στα Λαγακαδίκια πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων».

Μέσα στο αδιευκρίνιστο πλάνο της κυβέρνησης για νέες δομές, εκφράστηκαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ανοίξουν «επικίνδυνες δομές» που έκλεισαν στο δήμο Δέλτα. Αυτές είναι η δομή φιλοξενίας στα Βυρσοδεψία, στο Καλοχώρι, απέναντι από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και στο εργαστάσιο της Softex. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο η δομή στο Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου που φιλοξενεί 700 άτομα. Από την πλευρά του ο Συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Αηδονόπουλος τονίζει πως δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση. «Υπάρχουν χώροι στη Βοιωτία, στη Λάρισα, στα Γιάννενα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Οι υπάρχουσες δομές στην Κεντρική Μακεδονία είναι πλήρεις. Ελπίζω να μην σκεφτούν να ανοίξουν ξανά τα camp που είναι στο βάλτο, δηλαδή στο Καλοχώρι. Οι δομές που βρίσκονται εκεί είναι παντελώς ακατάλληλες και το επισημάναμε από την αρχή, γι’ αυτό κι έκλεισαν. Όμως, η Περιφέρεια δεν έχει απολύτως καμία ενημέρωση, γιατί η κυβέρνηση αγνοεί επειδικτικά την τοπική αυτοδιοίκηση τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο φύλλο #711 

 

 

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ