Θεσσαλονίκη: Αλλαγή φιλοσοφίας για εθνικές επετείους και Χριστούγεννα - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Αλλαγή φιλοσοφίας για εθνικές επετείους και Χριστούγεννα

Με τελείως διαφορετική φιλοσοφία φαίνεται πως κινείται η νέα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς των εθνικών επετείων και των Χριστουγέννων.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Έτσι, ενόψει του τριπλού εορτασμού της πόλης στις 26 και 28 Οκτωβρίου, θεωρία του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι να υλοποιηθούν γεγονότα που να ενώνουν τον κόσμο και εκδηλώσεις που να αφήνουν στην πόλη ένα πολιτιστικό -και γιατί όχι- και ένα οικονομικό αποτύπωμα.

«Φέτος θα γιορτάσουμε, ίσως, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Ναι, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει τη γιορτή του Πολιούχου με μια έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας που θα έχει ως θέμα “Ο Άγιος Δημήτριος στην Τέχνη του Αγίου Όρου», προανήγγειλε ο δημαρχος θέλοντας να δώσει το στίγμα.

Το συγκεκριμένο τριήμερο του Οκτώβρη η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στο επίκεντρο όλης της χώρας, καθώς πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για τις ιστορικές επετείους της 26ης Οκτωβρίου του 1912, οπότε έγινε η προσάρτηση της πόλης στο ελληνικό κράτος και της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν η Ελλάδα μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του φασιστικού άξονα. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσώπων της κυβέρνησης, βουλευτών όλων των κομμάτων και κλείνουν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης.

Παρούσα η Θεσσαλονίκη και στο “Ελλάδα 2021”

Ο κ. Ζέρβας έχει ανακοινώσει επίσης ότι η Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχει με μοναδικό τρόπο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού.

«Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είχαν «παίξει» κομβικό ρόλο στην προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 και της εθνικής παλιγγενεσίας. Λόγω της εγγύτητας μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα τότε του οθωμανικού κράτους, είχε πληρώσει πολύ ακριβά αυτήν την προσπάθεια και συμμετοχή», τονίζει ο δήμαρχος.

Εκτός όμως από την επέτειο για την Ελληνική Επανάσταση, όπου εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, η πόλη θα προετοιμαστεί ώστε το 2022 να τιμήσει και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. «Θα τιμήσουμε όλους εκείνους που διώχθηκαν, που ξεριζώθηκαν και η μοίρα τους έφερε εδώ, στη δική μας πόλη και συνέβαλαν τα μέγιστα στην πρόοδο της Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας μας τα τελευταία 100 χρόνια», αναφέρει ο κ. Ζέρβας.

Μάλιστα, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικό το 2022 ως έτος η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σχεδιάζει δράσεις σε συνεργασία με τους φορείς της ομογένειας απανταχού της γης.

Επιπλέον, με αφορμή τις πρόσφατες εκδηλώσεις για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα και την παρουσία του σ’ αυτές, ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε πως θα αποκατασταθούν οι προτομές των μακεδονομάχων και εξετάζεται η τοποθέτηση τους σε νέο χώρο στις αρχές Νοεμβρίου.

«Είναι το ελάχιστο απέναντι σε αυτούς που αγωνίστηκαν. Οι προτομές βρίσκονταν στο πάρκο Μακεδονομάχων, αφαιρέθηκαν για τις εργασίες του μετρό και εγκαταλείφθηκαν κοντά στα Σφαγεία. Μια πολύ άσχημη εικόνα. Σύντομα θα έχουν τη θέση που τους αρμόζει σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων έως ότου τοποθετηθούν μόνιμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από το καλοκαίρι… μυρίζουν Χριστούγεννα 

Τα προηγούμενα χρόνια ο κ.Ζέρβας ασκούσε μόνιμα σκληρή κριτική στη διοίκηση Μπουτάρη για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλες οι εκδηλώσεις οργανώνονται την τελευταία στιγμή, χωρίς όραμα και συνεργασίες με φορείς, με προχειρότητα που είχε ως αποτέλεσμα να ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να δείξει κάτι τελείως διαφορετικό, ο ίδιος αποφάσισε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και προτού ακόμη αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του ως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης να ζητήσει από τους συνεργάτες του να δουλέψουν πάνω στο συγκεκριμένο χριστουγεννιάτικο πρότζεκτ, το οποίο παρουσίασε στους επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους των επιμελητηρίων.

Επιθυμία του είναι να γιορτάσει η πόλη τα Χριστούγεννα και να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις. Η νέα διοίκηση θεωρεί το θέμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς επιθυμία είναι, μέσα από τις δράσεις που θα υλοποιηθούν, να ενισχυθεί το brand name της Θεσσαλονίκης και να τονωθεί η εμπορική κίνηση στα καταστήματα.

“Προχωράμε εντατικά στο σχεδιασμό των Χριστουγέννων με νέα αντίληψη…. Ή Θεσσαλονίκη θα είναι και τα Χριστούγεννα μια ευρωπαϊκή πόλη και σύντομα θα δείτε αυτή την πρόταση της διοίκησής μας”, είπε ο κ.Ζέρβας. Μάλιστα, από τις αρχές του Οκτώβρη ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά τεστ του χριστουγεννιάτικου στολισμού, καθώς στην πλατεία Αριστοτέλους άναψαν τα φώτα μιας τριγωνικής αψίδας που θα θυμίζει διακοσμητικού δέντρου.

Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως επιστρέφει σε πιο παραδοσιακούς τρόπους στολισμού τόσο του κέντρου, όσο και των γειτονιών της, με στόχο την τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Το συνολικό πλάνο για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα παρουσιαστεί επίσημα τις επόμενες ημέρες σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ