Θεσσαλονίκη: Γυναίκα καταδικάστηκε για το θάνατο του βρέφους της από πτώση - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα καταδικάστηκε για το θάνατο του βρέφους της από πτώση

Με φυλάκιση 3 χρόνων, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, έβαλε στο χρονοντούλαπο την περίεργη ιστορία με τον θάνατο ενός βρέφους μόλις πέντε μηνών, που έγινε πριν έντεκα χρόνια στη Βέροια. Για την υπόθεση καταδικάστηκε η μητέρα του, περίπου 27 χρόνων τότε, η οποία παρ’ ότι διώχθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κρίθηκε ένοχη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο με αποτέλεσμα τον θάνατο.

Του Κώστα Καντούρη

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2007, στη Βέροια. Η γυναίκα μετέβη στο νοσοκομείο κρατώντας το μόλις πέντε μηνών κοριτσάκι της στην αγκαλιά, χωρίς αυτό να έχει τις αισθήσεις του. Οι γιατροί αμέσως κατέληξαν πως το βρέφος ήταν νεκρό και βρήκαν ένα χτύπημα στο κεφάλι. Η μητέρα του επικαλέστηκε πως το παιδί έπεσε από το κρεβάτι όπου το είχε αφήσει να κοιμηθεί και πήγε να κάνει μπάνιο. Ισχυρίστηκε μάλιστα  ότι δεν κατάλαβε πως ήταν αναίσθητο και ότι το χτύπημα ήταν σύνηθες και πως θα επανερχόταν.

Το κατηγορητήριο στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Έδεσσας, σε πρώτο βαθμό, συνοδευόταν από μία ιατροδικαστική έκθεση που δεν είχε μόνον το χτύπημα του μετώπου. Έκανε λόγο και για άλλες κακώσεις στο σώμα του παιδιού, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος που έγιναν. Όμως ο ιατροδικαστής δεν διευκρίνιζε πώς προκλήθηκε το χτύπημα στο κεφάλι, που ήταν το βασικό, μην αποκλείοντας την πτώση που ισχυριζόταν η μητέρα. Στο δικαστήριο εκείνο, όπως και στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο που έγινε πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, αναδείχτηκε ότι η γυναίκα είχε γεννήσει με εξωσωματική δίδυμα, όμως το κοριτσάκι αντιμετώπιζε προβλήματα. Και στα δύο δικαστήρια η κατηγορούμενη μάνα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι και τα δύο βρέφη ήταν στο κρεβάτι, το αγοράκι από την εσωτερική πλευρά και το κοριτσάκι από την εξωτερική κι έτσι έπεσε. Δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα άλλα τραύματα.

Μετατροπή στα μαλακά

Το πρωτόδικο δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία και από ανθρωποκτονία από πρόθεση το μετέτρεψε σε θανατηφόρα έκθεση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βέβαια αυτό που τονίστηκε και φαίνεται πως δέχτηκαν οι δικαστές, ήταν ότι η γυναίκα προσπάθησε να κάνει παιδιά και δεν μπορούσε να της αποδώσει κανείς πρόθεση ανθρωποκτονίας. Έτσι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, αφού της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και έμεινε ελεύθερη.

Πριν λίγες ημέρες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο επανεξέτασε τα στοιχεία και κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα και την καταδίκασε σε θανατηφόρα έκθεση. Μόνον που επιπρόσθετα η γυναίκα είχε κάνει άλλα δύο παιδιά, πάλι με εξωσωματική, επομένως όλοι βεβαιώθηκαν ότι ήθελε τα παιδιά. Η ποινή της μειώθηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αφού της αναγνωρίστηκε στο Εφετείο και δεύτερο ελαφρυντικό, του προτέρου εντίμου βίου. Το ερώτημα πάντως θα παραμείνει, καθώς από καμία πλευρά δεν φωτίστηκε η σκοτεινή πλευρά της σύντομης ζωής αυτού του παιδιού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ