Θεσσαλονίκη: Δημόσια ακρόαση για το Ευρωπαϊκό Εταιρικό Δίκαιο - Karfitsa.gr
Επιχειρήσεις Οικονομία

Θεσσαλονίκη: Δημόσια ακρόαση για το Ευρωπαϊκό Εταιρικό Δίκαιο

Στις 10 Σεπτεμβρίου, από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί η δημόσια ακρόαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ που υπέβαλε τον Απρίλιο του 2018 για τη ψηφιοποίηση όλων των εγγραφών των εταιριών, περιλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων τους σε όλη την ΕΕ, τον καθορισμό μίας συγκεκριμένης διαδικασίας μεταξύ των κρατών μελών για τη μεταφορά της έδρας μίας εταιρίας σε άλλο κράτος μέλος χωρίς την εκκαθάριση της εταιρείας, τον καθορισμό διαδικασίας διασυνοριακής διάσπασης μίας εταιρείας και τη βελτίωση της διαδικασίας διασυνοριακών συγχωνεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ, με έδρα στις Βρυξέλλες, το οποίο απαρτίζεται από 350 εκπροσώπους οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων καθώς και άλλων ομάδων συμφερόντων (αγρότες, επαγγελματίες, καταναλωτές). Γνωμοδοτεί σε σχέση με νομοθετικές προτάσεις που εξετάζονται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δημόσιες ακροάσεις της ΕΟΚΕ γίνονται σπανίως σε κράτη μέλη. Η συγκεκριμένη δημόσια ακρόαση της ΕΟΚΕ έγινε με πρωτοβουλία της ΕΟΚΕ η οποία επιθυμεί να μεταφέρει στις τοπικές κοινωνίες τα σύγχρονα ευρωπαϊκά θέματα.

Η δημόσια ακρόαση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας Ζαν Μοννέ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Θα διεξαχθεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα με αυτόματη διερμηνεία.

H δημόσια ακρόαση θα ξεκινήσει με τις εναρκτήριες ομιλίες που θα γίνουν από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη: ο κ. Παντελής Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Καθηγητής κ. Στέλιος Κατρανίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας.

Στην πρώτη συνεδρία θα παρουσιαστούν οι απόψεις ακαδημαϊκών για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις με συντονιστή τον κ. Norbert Kluge, Μέλος της ΕΟΚΕ. Ειδικότερα, ο κ. Miguel Gardeñes Santiago, Καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε πολυμελής ομάδα καθηγητών στη Βαρκελώνη.

Στη συνέχεια, ο κ. Θωμάς Παπαδόπουλος, Λέκτορας Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Γραμματέας Σύνταξης του περιοδικού European Company Law Journal θα παρουσιάσει τα ζητήματα που προκύπτουν όσον αφορά την προστασία των πιστωτών και των μετόχων μειοψηφίας (δικαίωμα εξόδου) στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Η κ. Αικατερίνη Καλλιαρέκου, Λέκτορας Οικονομικού και Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα παρουσιάσει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη νέα διαδικασία για τις εταιρικές διασπάσεις. Επιπλέον θα μιλήσει ο κ. Robbert Van het Kaar, Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Hugo Sinzheimer για την Κοινωνικοοικονομική Έρευνα σε θέματα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τα μέλη της ΕΟΚΕ και το κοινό, ενώ μετά συζήτηση.

Η δεύτερη συνεδρία αφορά τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στο εταιρικό δίκαιο με συντονιστή τον κ. Krzysztof Balon, Μέλος της ΕΟΚΕ. Θα μιλήσουν οι κ. Florian Möslein, Καθηγητής Αστικού και Οικονομικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Marburg, στη Γερμανία και η κ. Έφη Τζίβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μετά τους ακαδημαϊκούς, το λόγο παίρνουν οι εκπρόσωποι των νομικών επαγγελμάτων. Οι απόψεις των συμβολαιογράφων παρουσιάζονται από την κ. Μαριάννα Παπακυριάκου, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Παγκόσμια Ένωση Συμβολαιογράφων και η κ. Σοφία Μουρατίδου – Ζαχαριάδου, Επίτιμη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συμβολαιογραφικών Ερευνών και Μελετών (I.R.E.N.E.) και Μελετών, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ένωση Συμβολαιογράφων. Τις απόψεις των δικηγόρων θα αναλύσει ο κ. Στάθης Κουτσοχήνας, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Τη συνεδρία θα κλείσει η κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, Μέλος της ΕΟΚΕ. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση.

Η δημόσια ακρόαση θα κλείσει με συμπεράσματα και συστάσεις από την κ. Ariane Rodert, Πρόεδρο του τμήματος «Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση», ΕΟΚΕ.

Η δημόσια ακρόαση είναι ανοιχτή στο κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη. Για την καλύτερη διαχείριση της δημόσιας ακρόασης, όποιος θέλει να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση να εγγραφεί στην ηλεκτρονική φόρμα που υπάρχει κάτω από τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κέντρου Αριστείας http://jmcexcellence.uom.gr/ ή να στείλει μήνυμα στο [email protected].

Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης από το Κέντρο Αριστείας Ζαν Μοννέ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ