Θεσσαλονίκη: Εκταφή του 60χρονου στον οποίο βρέθηκε υδράργυρος - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Εκταφή του 60χρονου στον οποίο βρέθηκε υδράργυρος

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η έρευνα αστυνομικών, δικαστικών και ιατροδικαστικών αρχών για τον θάνατο 60χρονου, στα αυτιά του οποίου βρέθηκε από νοσηλεύτριες ποσότητα υδραργύρου, όπως είχε αποκαλύψει η Karfitsa τον περασμένο Νοέμβριο. Για την τουλάχιστον περίεργη υπόθεση ήδη έχει γίνει εκταφή της σορού του, καθώς ο 60χρονος είχε ταφεί με μοναδική γνωμάτευση ιδιώτη γιατρού, και αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η υπόθεση ήταν μία απ’ αυτές που απασχόλησαν την επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τον ορισμό πραγματογνωμόνων και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του τμήματος δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Μαρωνίτης αναφέρθηκε σε δυσκολίες κατά τη διάρκεια της επιστημονικής έρευνας, που παραγγέλλεται από την υπηρεσία του ή από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, σημειώνοντας πως «σε πρόσφατη εκταφή σορού δεν υπήρχε σχετικό κονδύλι για να καλυφτούν τα έξοδα. Ούτε για τους υπαλλήλους, ούτε για τα μάρμαρα που έσπασαν λόγω της καταστροφής του τάφου», ανέφερε.

Η διερεύνηση του περίεργου θανάτου του 60χρονου, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης τον περσινό Ιούνιο με υποψία εγκεφαλικού επεισοδίου, σήμανε συναγερμό στις αρχές, όταν το νοσοκομείο ειδοποίησε την αστυνομία καθώς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του νοσοκόμα βρήκε στα αυτιά του ποσότητα υδραργύρου. Με δεδομένο ότι έχει διαδοθεί, χωρίς όμως επιστημονικά να τεκμηριώνεται, πως ο υδράργυρος από τα αυτιά μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, η υπόθεση εξετάζεται με στοιχεία ανθρωποκτονίας, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί.

Με εντολή του εισαγγελέα διατάχθηκε να γίνει νεκροτομή και να ληφθούν δείγματα για να γίνει τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο 60χρονος δηλητηριάστηκε. Άλλωστε την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του τον περσινό Σεπτέμβριο και γι’ αυτό ιδιώτης γιατρός πιστοποίησε τον θάνατό του, χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς είχε συμβεί. Η υπόθεση ανατέθηκε για διερεύνηση στο τμήμα δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας, καθώς νωρίτερα την έρευνα είχε περιφερειακό τμήμα ασφάλειας που είχε ενημερωθεί από το νοσοκομείο.

Το αρσενικό και τα άλλα εγκλήματα

Η υπόθεση του θανάτου του 60χρονου στον οποίο βρέθηκε υδράργυρος, ήταν μία από τις λεγόμενες περίεργες υποθέσεις των εγκληματικών χρονικών της Θεσσαλονίκης, που  προκάλεσαν προβλήματα, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα για τις πραγματογνωμοσύνες. Ειδική αναφορά έγινε στην υπόθεση με τους δύο θανάτους από αρσενικό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στην επιστημονική διερεύνησή της, όπως επίσης και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για την εξέταση τέτοιων ζητημάτων.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές, πάλι του κ. Μαρωνίτη, στην έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού τόσο από την ιατροδικαστική υπηρεσία όσο και από το εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Α.Π.Θ. «Στην υπόθεση του αρσενικού δεν υπήρχε τεχνικός εξοπλισμός για τη μέτρηση μετάλλων. Πήγαμε τα δείγματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε εργαστήρια του εξωτερικού και κάναμε εξετάσεις από ένα μηχάνημα του Α.Π.Θ. το οποίο όμως αποσπάστηκε από άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου», σημείωσε. «Και δεν ήταν μόνον αυτό. Τα αποτελέσματα ήρθαν με διαφορετικές μονάδες μέτρησης. Χρειάστηκε ο προϊστάμενος του εργαστηρίου του Α.Π.Θ. κ. Ράικος να κάνει συγκερασμούς στο ακροατήριο του δικαστηρίου», συμπλήρωσε.

Αναφορά σε δυσκολίες της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά ειδικά σε λανθασμένους, όπως τους χαρακτήρισε, χειρισμούς των ιατροδικαστών έγινε και από τον 6ο ανακριτή Θεσσαλονίκης πρωτοδίκη Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος ανέπτυξε στην ημερίδα το θέμα «δυσχέρειες στο έργο της ανάκρισης». «Φωτογραφίζοντας» την υπόθεση του θανάτου του μπάτλερ σε βίλα στο Πανόραμα, υποστήριξε ότι ο ιατροδικαστής «λανθασμένα» δεν πήρε γενετικό υλικό από το θύμα, με συνέπεια να μην βρεθούν άλλοι δράστες που κατά την  άποψή του συμμετείχαν σε βιασμό. «Ο ανακριτής χωρίς λήψη γενετικού υλικού κλήθηκε να παίξει το παιχνίδι «βρες τον δολοφόνο». Τον βρήκε τελικά τον δολοφόνο, όμως δεν βρήκε τους δολοφόνους. Όφειλε ο ιατροδικαστής να λάβει το γενετικό υλικό», σημείωσε χαρακτηριστικά για την υπόθεση που δεν έχει δικαστεί ακόμη  καθώς κρίθηκε ότι πρέπει να εξεταστεί από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, αφού ο κατηγορούμενος ήταν στρατιώτης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ