Θεσσαλονίκη: Και… ποινικές φωτιές άναψε η πυρκαγιά στο Μουσείο Φωτογραφίας - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Και… ποινικές φωτιές άναψε η πυρκαγιά στο Μουσείο Φωτογραφίας

Πρώην διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, διώκεται για απιστία στην υπηρεσία, καθώς με απόφασή του το υλικό μεταφέρθηκε σε αποθήκη ιδιωτικής εταιρίας, χωρίς όμως τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με συνέπεια να καταστραφούν όλα τα εκθέματα από φωτιά που εκδηλώθηκε τον Μάιο του 2012.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Ο εισαγγελέας δίωξης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του καθώς μπορούσε το μουσειακό υλικό να φυλαχθεί δωρεάν από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αυτοτελές τμήμα του οποίου ήταν το Μουσείο Φωτογραφίας.

Η έρευνα για την υπόθεση ανάθεσης της φύλαξης της συλλογής του Μουσείου ξεκίνησε από καταγγελία, καθώς σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας το Μουσείο ξόδεψε για το διάστημα 2007 – 2012 70.000 ευρώ για τη φύλαξη της συλλογής σε ιδιωτικό χώρο, στον οποίο η ασφάλεια των εγκαταστάσεων δεν ήταν βεβαιωμένη. Ακόμη παρατηρήθηκε υπέρβαση δαπανών στο Μουσείο το 2009. Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών ο τότε διευθυντής, που διορίζεται από τον υπουργό Πολιτισμού, ανέλαβε το 2005 να καταγράψει την περιουσία του Μουσείου και να λάβει μέτρα για την ασφάλιση και προστασία της.

Με πρωτοβουλία του και χωρίς κανέναν διαγωνισμό ανέθεσε τη φύλαξη της συλλογής σε ιδιωτική εταιρία, υποστηρίζοντας ότι οι χώροι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που προσφέρθηκαν δεν επαρκούν και ότι θα δημιουργηθεί ζήτημα στην είσοδο και έξοδο των έργων, όπως και γενικότερης διαχείρισης της συλλογής. Στα σχετικά έγγραφα επικαλούταν ότι η ιδιωτική εταιρία είχε τις προδιαγραφές ασφάλειας της συλλογής, χωρίς όμως τελικά αυτό να πιστοποιείται από πουθενά, σύμφωνα με τη δίωξη του εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μητρουλιά, ο οποίος παρέλαβε το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών.

Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται μάλιστα πως μέχρι την ημέρα της πυρκαγιάς, όταν καταστράφηκε η συλλογή, δεν ήταν γνωστός ο αριθμός των έργων που ήταν αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής εταιρίας. Μετά την άσκηση της δίωξης η δικογραφία έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή που θα καλέσει τον διευθυντή σε απολογία. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας φύλαξης πάντως έχει αθωωθεί από το δικαστήριο για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια, αναφορικά με τη φωτιά.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ