Θεσσαλονίκη: Κατασκευαστικές αστοχίες προκαλούν ατυχήματα - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Κατασκευαστικές αστοχίες προκαλούν ατυχήματα

Έμπορος στα Άνω Λαδάδικα προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση από τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς κατά τη διάρκεια των εργασιών αναμόρφωσης της περιοχής, έπεσε και χτύπησε. Στην αγωγή του καταγγέλλει πως όχι απλώς δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση για τους πεζούς, αλλά και το έργο ήταν ημιτελές, με συνέπεια να μην παραληφθεί την περίοδο εκείνη από τον δήμο.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Το ατύχημα, για το οποίο όμως ο έμπορος που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή επιρρίπτει τις ευθύνες στον δήμο λόγω κακοτεχνιών, συνέβη στις 8 Ιανουαρίου 2016 επί της οδού Κατούνη (στην πάνω πλευρά από την οδό Πολυτεχνείου). «Ενώ οι εργασίες ήταν ημιτελείς, δεν υπήρχε καμία ένδειξη από τον δήμο ότι εκτελούνται έργα, ώστε να εφιστά την προσοχή των διερχόμενων πεζών. Οι πέτρες – πλακάκια που επρόκειτο να τοποθετηθούν δεν ήταν προσκολλημένες σε έδαφος με κάποιο υλικό (τσιμέντο) με αποτέλεσμα να είναι ασταθείς, πράγμα μη παρατηρήσιμο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους πεζούς», σημειώνει ο έμπορος στην αγωγή του που κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και συζητήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Ο άτυχος καταστηματάρχης πάτησε σε μία τέτοια πέτρα, όπως ο ίδιος περιγράφει, έχασε την ισορροπία του και κατέληξε στο πλακόστρωτο. Συνέπεια της πτώσης ήταν να τραυματιστεί στον βραχίονά του, καθώς υπέστη κάταγμα. «Παρέμεινα κλινήρης κατ’ οίκον, για πέντε μήνες προκειμένου να επουλωθούν τα τραύματά μου – τα οποία ακόμη με ταλαιπωρούν – έχοντας ανάγκη από φροντίδες νοσηλείας που μου παρείχε ο αδερφός μου πολλές ώρες ημερησίως», σημειώνει ο έμπορος.

Στην αγωγή επιρρίπτονται ευθύνες στον δήμο, καθώς ο ενάγων τονίζει πως «άφησε έκθετο και αφύλακτο το σημείο όπου εκτελούνταν ευρείας έκτασης έργα», σύμφωνα με την αγωγή, για την οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση από το δικαστήριο. «Πρόκειται για πρωτοφανή περίπτωση κακοτεχνίας και όχι μόνο, αλλά έλλειψης οποιουδήποτε μέτρου. Δεν υπήρχε ούτε προστατευτικό, ούτε προειδοποίηση για τους πεζούς και οι πέτρες δεν ήταν συναρμολογημένες ούτε μεταξύ τους ούτε με έδαφος», τόνισε μιλώντας στην Karfitsa ο συνήγορος του εμπόρου Γιάννης Νισύριος. «Δεν είχε καμιά προειδοποιητική ή έστω κάποια σήμανση δηλωτική της καταστάσεως του πεζοδρομίου που είχε σκαφτεί, καθώς είχε αφαιρεθεί τμήμα του πλακόστρωτου και στο κενό που δημιουργήθηκε, είχαν τοποθετηθεί μικρές τετράγωνες πέτρες που έδιναν την οπτική αίσθηση πως είναι συγκολλημένες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία σύνδεση μεταξύ τους ούτε με το έδαφος», εξηγείται στην αγωγή.

Αστική ευθύνη του δήμου

Στις περιπτώσεις δημοτικών έργων, όπως στην περίπτωση της αναμόρφωσης της περιοχής των Άνω Λαδάδικων, κοντά στην πλατεία Εμπορίου, είναι ευθύνη του δήμου, σύμφωνα με την αγωγή. «Είναι απ’ ευθείας ευθύνη του δήμου, η πεζοδρόμηση, οι τοποθετήσεις και οι διαμορφώσεις των πεζοδρομίων είναι αποκλειστική ευθύνη του δήμου», τόνισε ο κ. Νισύριος. «Και ιδίως οι επαγγελματίες υποφέρουν περισσότερο διότι διανύουν καθημερινά αυτή την απόσταση», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αγωγής προσκομίστηκε ουσιαστικά το έγγραφο με το οποίο οι υπηρεσίες του δήμου αποδέχονται τις συγκεκριμένες κακοτεχνίες. Μάλιστα, δεν παραλαμβάνεται το έργο το Νοέμβριο του 2016, αλλά εκδίδεται ειδική διαταγή επιδιορθώσεων. Στον σχετικό πίνακα γίνεται αναφορά για «χαλάρωση και αποκόλληση κυβόλιθων» -οι πέτρινες πλάκες που τοποθετήθηκαν στο πεζοδρόμιο- και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και το σημείο της συμβολής των οδών Κατούνη και Εδέσσης, όπου έγινε το ατύχημα. Μάλιστα στο σχετικό έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, επισημαίνεται ως «τοπική κατασκευαστική αστοχία» το πρόβλημα αυτό και συμπληρώνεται με την ένδειξη «αποκατάσταση από τον ανάδοχο».

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή το παρέλαβε κανονικά το έργο και μάλιστα διέταξε να συμπληρωθούν οι κακοτεχνίες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι αυτές υπήρχαν. Ενισχύεται συνεπώς η ευθύνη του δήμου», σημείωσε ο κ. Νισύριος.

Ο έμπορος διεκδίκησε στα δικαστήρια ποσό 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη και επιπλέον 6.000 ευρώ για νοσήλια και έξοδα νοσοκόμου στο σπίτι του. «Λόγω του τραυματισμού μου που βρίσκεται σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με τις κατασκευαστικές κακοτεχνίες, υπέστη βαρύτατη ηθική βλάβη, συνεπεία του ατυχήματός μου, εξαιτίας του οποίου ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζω έντονους πόνους και προβλήματα», καταλήγει ο καταστηματάρχης στην αγωγή του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ