Θεσσαλονίκη: O κορωνοϊός «ρήμαξε» τον τζίρο επιχειρήσεων - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: O κορωνοϊός «ρήμαξε» τον τζίρο επιχειρήσεων

Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού

Το βλέμμα στραμμένο στο… άγνωστο έχουν επιχειρήσεις που παρότι δεν βρίσκονται μεταξύ των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ)  των κλάδων δηλαδή που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν δει τους τζίρους τους να πέφτουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι η επιχείρηση του Μιχάλη Ιωάννου, ιδιοκτήτη εργοστάσιου ζαχαροπλαστικής, με έδρα την Σίνδο, το οποίο απασχολεί 50 άτομα προσωπικό. Μιλώντας στην Karfitsa περιγράφει πως ο τζίρος του έχει πέσει 90 με 95%, διότι η δραστηριότητα του απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως ξενοδοχεία και χώροι εστίασης. Παρότι προμηθεύει και αρτοζαχαροπλαστεία, τα οποία λειτουργούν, ο ίδιος σημειώνει ότι «ο τζίρος παραμένει μηδαμινός, καθώς ο κόσμος δεν κάνει κατανάλωση».

Όσον αφορά τους ΚΑΔ και το πακέτο στήριξης σε πληγείσες επιχειρήσεις λόγω του κορωνοϊού ο κ. Ιωάννου τονίζει ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν όλες και όχι να γίνονται διαχωρισμοί. «Το κριτήριο για το ποιος θα ενταχθεί σε αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι η πτώση τζίρου που έχει ο καθένας και όχι ο ΚΑΔ» σημειώνει και επιχειρηματολογεί επί αυτού λέγοντας ότι «στον δικό μου ΚΑΔ μπορεί να εντάσσονται βιομηχανίες που συνεργάζονται με σούπερ μάρκετ, τα οποία δεν έχουν πληγεί, οπότε πιθανότητα να μην έχουν την πτώση τζίρου που καταγράφει η δικιά μου επιχείρηση. Οπότε έχουμε επιχειρήσεις με ίδιο ΚΑΔ που πλήττονται και άλλες που δεν πλήττονται».

Πτώση 100%

Αναπόφευκτο ήταν να κατεβάσει ρολά και η επιχείρηση τροφοδοσίας φρούτων και λαχανικών του Κωνσταντίνου Τσιάμη, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνεργάζεται με επιχειρήσεις που έκλεισαν όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες. «Από την στιγμή που έκλεισαν αυτές οι επιχειρήσεις, η πτώση που κατέγραψε ο τζίρος μου είναι 100 %. Αποτέλεσμα ήταν να έχω μηδενική δουλειά», λέει στην karfitsa o κ.Τσιάμης και προσθέτει ότι ένα μέρος του εμπορεύματος του βρίσκεται σε ψυγεία, όμως ενώ ένα άλλο που δεν χώρεσε βρίσκεται σε φορτηγό και ίσως δεν καταφέρει να «σωθεί». Στο άκουσμα του ΚΑΔ ο κ.Τσιάμης θέλησε να μάθει αμέσως εάν εντάσσεται, ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική, γεμίζοντας τον αγωνία για την εξέλιξη της κατάστασης. Παράλληλα, εξηγεί πως «το γεγονός ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δουλειά μας βάζει σε κίνδυνο να χάσουμε ακόμη και τις δόσεις για τις οφειλές μας».

Κριτήριο στα μέτρα με βάση τον τζίρο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Καπνοπώλη, υπάρχουν πολλών ειδών επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί είτε επειδή έχουν κλείσει, είτε λόγω πτώσης του τζίρου τους. Την ίδια ώρα όμως επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο κλάδο μπορεί να σημειώσουν μείωση, ενώ άλλες να μην επηρεαστούν. «Θα σας δώσω δυο απλά παραδείγματα. Ένα καθαριστήριο του οποίου οι πελάτες είναι κυρίως πολίτες μπορεί να καταγράψει, αυτή την περίοδο, χαμηλό τζίρο. Αντίστοιχα ένα άλλο καθαριστήριο μπορεί να συνεργάζεται με επιχειρήσεις και έτσι ο τζίρος του να παραμείνει σταθερός, όπως και πριν τον κορωνοϊό. Από την άλλη, μια βιομηχανία τροφίμων που συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ επίσης υπάρχει περίπτωση να μην επηρεαστεί εν αντιθέσει με μια άλλη βιομηχανία που συνεργάζεται με χώρους εστίασης, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι κλειστοί», περιγράφει στην karfitsa o κ. Καπνοπώλης.

Για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι επιχειρήσεις που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο του ΒΕΘ να γίνεται με βάση τον τζίρο. «Εμείς αυτό διεκδικούμε», ξεκαθαρίζει και υπογραμμίζει ότι το Επιμελητήριο είναι σε επαφή με τα μέλη. «Ακούμε και καταγράφουμε τις ανησυχίες τους», υποστηρίζει και αναφέρει ότι «οι επιχειρηματίες προβληματίζονται κυρίως για την πτώση του τζίρου και που θα οδηγήσει αυτό, όπως επίσης και για τις υποχρεώσεις οι οποίες ναι μεν μετατίθενται στο διηνεκές όμως μόλις ανοίξουν θα τις βρουν χρεωμένες, καθώς όλο το διάστημα που ήταν κλειστές δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις του κέρδους για να μπορέσουν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ