«Θετική αναπλαισίωση», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Θετική αναπλαισίωση», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου

Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ζευγαριών και συγγραφέας

Διανύουμε τη δεύτερη καραντίνα ακούγοντας και διαβάζοντας πως περιμένουμε ένα επόμενο, τρίτο κύμα που θα είναι εξίσου δύσκολο αν όχι χειρότερο από αυτό που περνάμε. Πώς μπορούμε λοιπόν να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να σκεφτόμαστε θετικά; Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε θετικές σκέψεις όταν γύρω μας επικρατεί αβεβαιότητα, φόβος και άγχος για την επόμενη μέρα;

Κι όμως υπάρχουν ανάμεσα μας αυτοί που καταφέρνουν να βλέπουν το φως στο σκοτάδι και να δίνουν ένα διαφορετικό νόημα στις εξωτερικές δυσκολίες. Είναι οι άνθρωποι που αναπλαισιώνουν θετικά οποιοδήποτε ψυχοπιεστικό γεγονός για να διαχειριστούν σκέψεις και συναισθήματα που σε άλλη περίπτωση θα τους είχαν κατακλύσει. Τι είναι όμως η θετική αναπλαισίωση; Πρόκειται για τον τρόπο εκείνο με τον οποίο μπορεί κανείς να δει τα γεγονότα από μια διαφορετική θέση και επομένως να αλλάξει το πώς και πόσο έντονα τα βιώνει. Με άλλα λόγια προηγείται η αλλαγή στάσης για να ακολουθήσει η αλλαγή σε επίπεδο συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τον Martin Selingman, πρωτεργάτη του κινήματος της Θετικής Ψυχολογίας, η ψυχική υγεία και ευεξία ενός ανθρώπου εξαρτάται κατά πολύ από την παρουσία θετικών συναισθημάτων όπως είναι η χαρά, το ενδιαφέρον και η αγάπη. Όταν υπάρχουν αυτά τα συναισθήματα, προκαλούν ευεξία τόσο στο εδώ και τώρα όσο και στο μέλλον. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος για τον οποίο κάποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο ανθεκτικοί από άλλους ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις όπως αυτήν της πανδημίας. Ο άνθρωπος που αναπλαισιώνει θετικά οτιδήποτε συμβαίνει και το οποίο θα μπορούσε να τον επηρεάσει αρνητικά ταλαιπωρείται λιγότερο καθώς βλέπει το πρόβλημα ως μια πρόκληση που καλείται να μετουσιώσει.

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω και με δεδομένη την πρόθεση για βοήθεια 20 εθελοντές ψυχολόγοι ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να υποστηρίξουν όλους όσους χρειάζονται να ακουμπήσουν κάπου φόβους, αγωνίες, προβληματισμούς, ερωτήματα, σκέψεις. Γνωστή για τις δράσεις της και την πολυετή κοινωνική προσφορά της η Αλεξάνδρα Γωγούση, πρόεδρος του συλλόγου ΜΑΖΙ – Με αλληλεγγύη ζούμε ισότιμα, εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης που σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στοχεύει να ανακουφίσει ανθρώπους που βιώνουν δύσκολα την καραντίνα και να τους υποστηρίξει ψυχολογικά σε καθημερινή βάση.

Είναι τιμή μου να ανήκω στην ομάδα αυτών των εθελοντών και πρόθεσή μου να αποτελέσω κι εγώ με τη σειρά μου πηγή ψυχικού αποθέματος για όσους δεν καταφέρνουν ως τώρα να αναπλαισιώσουν θετικά αυτό που ζούμε. Ας ελπίσουμε να είμαστε κι εμείς ένας κρίκος στην αλυσίδα που αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές, χειριστές ιατρικών μηχανημάτων, υπαλλήλους νοσοκομείων και πολλούς άλλους επαγγελματίες. Μια αλυσίδα που φιλοδοξεί να γίνει ασπίδα ενάντια στον αόρατο εχθρό που λέγεται Covid-19 και μας συστήθηκε πριν από λίγους μήνες.

Κι αν εμείς ως ενήλικες, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και μη, καθρεφτίσουμε στα παιδιά και τους έφηβους, που μεγαλώνουμε, συμπεριφορές που εμπεριέχουν σεβασμό, προσφορά, ευγνωμοσύνη και εθελοντισμό, τότε συμβάλλουμε στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που θα είναι οι ώριμοι και υπεύθυνοι πολίτες του αύριο.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ