ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Της Κοραλίας Μπρανιώτη

Θετική στον ιό του Δυτικού Νείλου βρέθηκε ηλικιωμένη γυναίκα στην περιοχή του δήμου Χαλκηδόνας. Η υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποιών και Αιμορραγικών Πυρετών και πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία για την καταπολέμηση των κουνουπιών, Άννα Παπά, τόνισε στην Karfitsa, σχετικά με το περιστατικό ότι «κρούσματα υπάρχουν από το 2010. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξουν άλλα περιστατικά. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που δε μπορούμε να το προβλέψουμε ούτε να το αποκλείσουμε».

Σύμφωνα με την υπεύθυνη δε μπορούν να καθοριστούν οι περιοχές με μεγαλύτερη επικινδυνότητα, ώστε να υπάρξουν προληπτικά μέτρα. «Ο ιός είναι απρόβλεπτος. Έχουμε κρούσματα και στην Αθήνα και τώρα και σε περιοχή λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε η κ. Παπά, τονίζοντας, «ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει τα τσιμπήματα από τα κουνούπια. Υπάρχει ενημέρωση, γίνονται ψεκασμοί αλλά και πάλι ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός».

Παράλληλα, η κ.Παπά ξεκαθάρισε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ μόνο το 1% των ασθενών εμφανίζουν βαριά συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση είναι πάντοτε σημαντική για τη διαχείριση των κρουσμάτων, διευκρινίζει η ίδια.

Σχολιάστε