Θοδωρής Ζαγοράκης: Στη ζωή τίποτα δεν μας χαρίζεται - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Θοδωρής Ζαγοράκης: Στη ζωή τίποτα δεν μας χαρίζεται

Την δεκαετία του 1970, στο ιστορικό χωριό Λυδία στην Καβάλα, ένα μικρό αγόρι έτρεχε στις αλάνες της περιοχής μαζί με τους φίλους του, παίζοντας ποδόσφαιρο με δανεικές μπάλες, από όπου μπορούσαν να βρουν. Όνειρο του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής, όμως δεν φανταζόταν ότι εκείνος ως αρχηγός μετά από αρκετά χρόνια θα βρισκόταν στον τελικό του EURO, θα το κατακτούσε μαζί με την εθνική ομάδα και θα χάριζε στους Έλληνες ίσως την πιο μεγάλη αθλητική χαρά που έχει ζήσει ποτέ η χώρα. Ο λόγος για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος από μικρή ηλικία έθεσε τους στόχους του και με σκληρή προσπάθεια, υπομονή και ομαδικότητα κατάφερε, παρά τα όποια εμπόδια, να δει με τα χρόνια τα όνειρα του να γίνονται αληθινά. Από ένα χωριό της Ελλάδας, κατάφερε να αγωνιστεί με την φανέλα μεγάλων ομάδων, να γίνει πρόεδρος του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια ευρωβουλευτής. Η πορεία του θα μπορούσε να γίνει αναμφίβολα βιβλίο ή ταινία, αλλά η αγάπη του για τα παιδιά τον έκανε να πάρει την απόφαση της συγγραφής ενός παραμυθιού, που βασίζεται σε δικά του βιώματα.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Σε τι αναφέρεται το παραμύθι «Παίξε μπάλα»;

Η κεντρική ιδέα του εστιάζει στην αξία της επίμονης, της σκληρής προσπάθειας, των υψηλών στόχων που μόνο μέσα από την ομαδικότητα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτή η ιδέα λοιπόν ξετυλίγεται μέσα από κάποια αυτοβιογραφικά μου βιώματα. Μέσα στις σελίδες διαβάζουμε για ένα μικρό παιδί που έχει όνειρο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και προσπαθεί να το πραγματοποιήσει. Το παραμύθι έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τους σκοπούς της «Κιβωτού του Κόσµου». Θέλω να στηρίξω με όποιον τρόπο μπορώ τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Θεωρώ υποχρέωση όλων μας να δώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε στα παιδιά, γιατί είναι το μέλλον και η ελπίδα μας και πρέπει να τα στηρίξουμε.

Γιατί επιλέξατε όμως τα αυτοβιογραφικά σας στοιχεία να γραφτούν σε ένα παραμύθι και όχι σε ένα βιβλίο βιογραφία;

Ίσως αυτό να ήταν το πρώτο βήμα. Όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από την παιδική μου ηλικία έχω μαζέψει αρκετές εμπειρίες και μαθήματα, μετά ως αθλητής, η μεγάλη στιγμή του EURO 2004, στη συνέχεια ως παράγοντας και μετά ως ευρωβουλευτής. Θα ήθελα όλα αυτά στο μέλλον να τα συγκεντρώσω σε ένα βιβλίο.

Τι σας έχει μάθει έως τώρα η ζωή;

Κυρίως αυτό που μου έχει διδάξει είναι ότι «ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ για τίποτα στη ζωή». Όσον αφορά τον αθλητισμό μπορώ να σας πω ότι θεωρώ πως είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, που έχει πάρα πολλά θετικά πράγματα που μπορεί να πάρει κάποιος και να αποκομίσει ένα παιδί, ώστε να αποφύγει πολλές κακοτοπιές της ζωής. Βέβαια θέλει αρκετή δουλειά και πολύ υπομονή, δυο παράγοντες βασικοί άλλωστε για ό,τι θέλουμε να κάνουμε, και να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται.

Ποια συμβουλή ακολουθείτε στη ζωή σας και την λέτε πλέον στα παιδιά σας;

Να έχουμε σεβασμό, ομαδικότητα και υγιή συνεργασία με τους γύρω μας. Είναι στοιχεία που τα χρειαζόμαστε ως κοινωνία και μόνο με αυτό το τρίπτυχο πιστεύω ότι έρχονται θετικά αποτελέσματα.

Βρεθήκατε σε σταυροδρόμια δύσκολων αποφάσεων στο ξεκίνημα σας; Υπήρχαν άτομα στο δρόμο σας που προσπάθησαν να σας αποθαρρύνουν;

Η ζωή είναι σαν έναν ωκεανό, μπαίνεις μέσα και δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις, ειδικά όταν έχεις βάλει έναν στόχο που θες να πετύχεις. Υπήρχαν στιγμές όταν ήμουν μικρός που έλεγα τα παρατάω, θα πάω να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Τελικά όμως δεν σταματούσα, αλλά το αντίθετο συνέχιζα να προχωράω. Σίγουρα και στη δική μου ζωή υπήρξαν άτομα που προσπάθησαν να με αποθαρρύνουν και μάλιστα κάποιοι ήταν από τον περίγυρο μου, αλλά είχα έναν στόχο και ήμουν προσηλωμένος.

Τι θα λέγατε σε νέους που μπορεί να βρίσκονται σε ανάλογη θέση;

Να λάβουν όση περισσότερη γνώση μπορούν από το σχολείο, να δουλέψουν πάνω σε αυτό που θέλουν να κάνουν και να ακούν, να εμπιστεύονται τα άτομα που τους αγαπούν.

Ο Θοδωρής έχει πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο;

Όσο περίεργο και αν ακούγεται δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα συμμετέχω σε έναν τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και μάλιστα ότι θα το κατακτούσαμε. Ήταν ένα άπιαστο όνειρο και είμαι ευγνώμων που πραγματοποιήθηκε και εύχομαι να το ζήσουν πολλά παιδιά, ακόμα περισσότερες φορές.

Το εξώφυλλο του παραμυθιού
Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ