Θ. Μητρούδης: Τι αποκαλύπτει στο βιβλίο του Γκάλη – Γιαννάκη - Karfitsa.gr
Αθλητισμός

Θ. Μητρούδης: Τι αποκαλύπτει στο βιβλίο του Γκάλη – Γιαννάκη

Αποκαλύψεις και ομολογίες ερμητικά κλεισμένες στα συρτάρια της ιστορίας αφήνει να ξετυλίξουν με γλαφυρό τρόπο ο πρώην πρόεδρος του Αρη και επί σειρά ετών διοικητικός παράγοντας Θεόφιλος Μητρούδης στο βιβλίο του το οποίο αναφέρεται στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Αρη από το 1984 έως το 1994 που παρουσιάζεται την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Μ. Αναγνωστάκης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ. Με τίτλο «Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Η άνοδος και η πτώση από την πίσω πλευρά του φεγγαριού».

Για το βιβλίο γράφει ο ίδιος:

«Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για τους παρακάτω λόγους: Για να καλύψει τις προσωπικές μου ανάγκες. Την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας όλα όσα έχω ζήσει τα χρόνια που πέρασαν. Την ανάγκη να εξωτερικεύσω όλα όσα έχω μέσα μου. Να γράψω τις δικές μου αλήθειες. Να κλείσω τις τρύπες της παραπληροφόρησης, η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα τα οποία δεν με αφορούν. Να διορθώσω τις γραφές των γεγονότων. Να τα περιγράψω όπως τα έζησα. Όπως πραγματικά έγιναν. Η απόκρυψη των γεγονότων, ή μέρους αυτών, μπορεί να είναι θεμιτή. Προφανώς για κάποιους λόγους γίνεται. Η αλλοίωση όμως των πραγματικών περιστατικών σημαίνει αλλοίωση της Ιστορίας. Αυτό είναι αθέμιτο και ιστορικά ανέντιμο.»

Η «Κ» προδημοσιεύσει ένα απόσπασμα που αναφέρεται στη συμφωνία του με τον Παναγιώτη Γιαννάκη το καλοκαίρι του 1992 και ένα μήνα πριν, από τη «μοιραία» συνάντηση με το Νίκο Γκάλη που οδήγησε στην αποχώρησή του από τον Αρη.

«Έχω ήδη μάνατζερ το Φάνη τον Ταρνατώρο και προπονητή τον Στιβ τον Γιατζόγλου. Είναι η πρώτη χρονιά που οι καλαθοσφαιριστές θα  υπογράψουν  συμβόλαια. Η γνώση όλων μας είναι μπερδεμένη. Έχουμε παντελή άγνοια, για το πώς υπογράφονται τα συμβόλαια και για τις συνέπειες αυτών. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε. Να φτιάξουμε το ρόστερ της ομάδος κι αμέσως  μετά να αρχίσουμε να υπογράφουμε συμβόλαια. Ετσι αρχίζουν οι επαφές με τους αθλητές.

Νίκος Γκάλης: Η  ιεραρχία, ο σεβασμός στις αξίες και στην ιστορία, επιτάσσουν την πρώτη επαφή να την κάνω με τον Νίκο Γκάλη. 15 Ιουνίου του 1992. Ο Νίκος  Γκάλης έρχεται στο γραφείο μου να μιλήσουμε. Στο γραφείο μου στην δουλειά μου στην ΒΜW. Ήρθε μόνος του. Ο Γκάλης δεν χρησιμοποιούσε μάνατζερ.

Κάθεται απέναντι μου με κοιτάζει και μου λέει: «Άκου Θεόφιλε. Εγώ είμαι ήδη τριάντα τεσσάρων χρονών. Χρήματα έχω. Έχω γνωρίσει και δόξα! Φέτος είμαι ελεύθερος. Δεν ξέρω τι θα κάνω. Αν θα συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι, ή αν θα σταματήσω. Θέλω όμως να σου ζητήσω μία χάρη. Ό,τι είναι να συμφωνήσουμε, να το συμφωνήσουμε γρήγορα. Μη με σύρεις…».

Του απαντώ εγώ: «Τι εννοείς Νίκο να μην σε σύρω;».

Νίκος Γκάλης: «Να μην συμβεί εφέτος αυτό που γινότανε τα προηγούμενα χρόνια. Να ξεκινάμε τις συζητήσεις τον Ιούλιο, να δίνουμε τροφή στις εφημερίδες για να γράφουν και να τελειώνουμε τον Οκτώβριο. Του απαντώ… «Σου δίνω το λόγο της τιμής μου ότι σ` ένα μήνα από τώρα, στις 15 Ιουλίου θα έχεις οριστική απάντηση».

Έτσι γρήγορα και απλά έληξε αυτή η συνάντηση. Ο Γκάλης με διευκόλυνε με τον τρόπο του. Μου έδωσε χρόνο. Ήταν πολύ βολική η εξήγηση του και ταίριαζε στον χαρακτήρα μου.

Παναγιώτης Γιαννάκης: Αυτό ήταν  πολύ μεγάλο πρόβλημα  για μένα και για τον Άρη. Ο Παναγιώτης ήθελε να φύγει και το ήξερα. Ήξερα επίσης ότι αν εκείνη τη χρονιά έφευγε, πού θα πήγαινε. Τέλος ήξερα ότι ετοιμάζει την ελευθερία  του, με την βοήθεια του Γιώργου Βασιλακόπουλου, του γενικού γραμματέα της ΕΟΚ, θ` άλλαζε ο νόμος. Η δωδεκαετία που ήταν δεσμευμένοι οι αθλητές στο σύλλογο τους, θα γινόταν οκταετία. Αυτόματα έμεναν ελεύθεροι όλοι οι αθλητές που συμπλήρωναν οκταετία σε σύλλογο τους. Δηλαδή νόμος – φωτογραφία για τον Παναγιώτη. Ούτε την μεταγραφή του δεν θα μπορούσε ο σύλλογος να διαπραγματευτεί. Το πλήγμα θα ήταν  ηθικό, αγωνιστικό και οικονομικό. Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί ούτε σ` εμένα ούτε στον Αυτοκράτορα! Θα ήταν μεγάλη ήττα!

Η μοίρα  έφερε έτσι τα πράγματα, που θα έπρεπε για δεύτερη φορά –στη ζωή μου- να διεκδικήσω τον Παναγιώτη  Γιαννάκη. Την πρώτη φορά τον πήρα από τον Ιωνικό και μέσα από τα δίχτυα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Τώρα όμως έπρεπε να τον διεκδικήσω από τον ίδιο του τον εαυτό! Πολύ  δύσκολο έργο. Η πιο μεγάλη μου ελπίδα είναι η εκτίμηση που με είχε από το παρελθόν. Η προϊστορία μας δηλαδή. Αυτά που είχα κάνει για το Παναγιώτη το 1984, ήταν γερή παρακαταθήκη για την τελική του απόφαση.

Η συνάντηση μας  ορίζεται λίγες μέρες μετά από την συνάντηση που είχα με το Νίκο. Γίνεται στο σπίτι μου, Ρεθύμνου 11-13 στη Γλυφάδα. Έρχεται κι αυτός μόνος του. Ούτε ο Παναγιώτης  χρησιμοποιούσε τότε μάνατζερ.

Είμαστε στο σπίτι μου, καθόμαστε στον καναπέ. Είμαστε μόνοι μας.  Δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας. Πίνει μια γουλιά νερό και μου λέει: «Θεόφιλε δεν μπορώ άλλο. Θέλω να φύγω. Δεν θέλω να μείνω άλλο στον Άρη. Κουράστηκα! Σε παρακαλώ κάνε μου την μεταγραφή. Θα πάρετε χρήματα από μένα.  Άσε να δω το μέλλον όπως θέλω εγώ. Τόσα χρόνια προσέφερα στον Άρη, σεβαστείτε το».

Τον άκουγα προσεχτικά. Ήξερα ότι αυτό που θέλει δεν μπορεί να γίνει. Εγώ δεν μπορούσα  να το κάνω για τους παρακάτω λόγους: Πρώτον γιατί θα ερχόμουν κόντρα στην δέσμευση που πήρα στη γενική συνέλευση ότι δεν πρόκειται να πουλήσω κανένα παίκτη. Δεύτερον γιατί θα  ήμουν αντίθετος στην ιστορία του συλλόγου. Τρίτον γιατί δεν έχω μάθει να χάνω! Τετάρτον: Ο τέταρτος είναι  ο κυριότερος λόγος απ` όλους αυτούς. Είναι  αδύνατο να δεχτώ αυτή την μειωτική συμπεριφορά από τις αρχές της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης. Πέμπτο. Είχα και τα λόγια του προπονητή μου του Γιατζόγλου στο μυαλό μου. Ο Γιαννάκης θα πρέπει να κατεβάζει την μπάλα. Ποιος άλλος μπορεί να το κάνει αυτό καλύτερα από τον Παναγιώτη; Ποιος θα εφαρμόζει τα συστήματα μου.

Ήταν πολύ δύσκολη η προσέγγιση, κράτησε πολλές ώρες αυτή η προσπάθεια. Βάζοντας το ένστικτό μου μπροστά έπρεπε να εκτιμήσω τις κινήσεις μου  μήπως  πείσω τον Παναγιώτη  να κλείσουμε την συμφωνία εκείνη τη στιγμή. H πρώτη μου κίνηση ήταν  να του δώσω τα εξήντα εκατομμύρια, που του χρωστούσαν από την προηγούμενη χρονιά.  Πράξη καλής θέλησης κι εμπιστοσύνης. Η δεύτερη κίνηση μου ήταν να του προτείνω το νέο  συμβόλαιο.  Πρόταση που θα έπειθε  να έμενε στον Άρη. Η πρόταση ήταν δελεαστική. Έπρεπε να προσεγγίζει, τις πιθανές προτάσεις των άλλων ομάδων στην περίπτωση που έμενε ελεύθερος. Βάδιζα μόνο με το ένστικτο!

Ο Παναγιώτης με άκουγε προσεχτικά, μάλλον δελεάστηκε. Νομίζω τον επηρέασαν όλα μαζί. Τα χρήματα, τα επιχειρήματα, η συμπεριφορά μου κι ο τρόπος της πειθούς μου. Χρησιμοποίησα όλες μου τις δυνάμεις!

Ο Γιαννάκης δεν έπρεπε να φύγει από τον Άρη. Τουλάχιστον με τον τρόπο που σχεδίαζαν  την αποχώρησή του…».

Για το βιβλίο του Θεόφιλου Μητρούδη θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας βουλευτής, Σωτήρης Θεολογίδης δημοσιογράφος-συγγραφέας, Σωτήρης Θεοδωρίδης επιχειρηματίας-Πρόεδρος SATO, Χριστόδουλος Οικονομίδης Πρ. Δήμαρχος Καλαμαριάς. Σχολιάζουν οι Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Μπουτάρης. Την παρουσίαση συντονίζει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Δραγώγιας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ