Θ. Πανταλέων: Να εξασφαλίσουμε για όλους μια καλή ποιότητα ζωής - Karfitsa.gr
Slider Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Θ. Πανταλέων: Να εξασφαλίσουμε για όλους μια καλή ποιότητα ζωής

Ο Θεόδωρος Πανταλέων, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα, απαντά σε 4+1 ερωτήσεις σχετικά με τις επιλογές, τις προτάσεις και τα σχέδια του για την ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στην Περιφέρεια;

Η τάση δείχνει Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια, όλα τα ζητήματα και οι αρμοδιότητες της εσωτερικής διαχείρισης να μεταφέρονται σε πιο χαμηλές βαθμίδες. Ως θεσμός έχει μεγαλύτερη εγγύτητα συγκριτικά με το κράτος. Ειδικότερα, οι Περιφέρειες έχουν πλέον βασικές αρμοδιότητες που εκτείνονται σε ένα μεγάλο εύρος δημόσιων πολιτικών. Θέματα που σχετίζονται με τον προγραμματισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη,  με τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια και τη βιομηχανία, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και αλιεία και τις επενδύσεις κρίνονται στις περιφέρειες. Επιπλέον θέματα όπως πολιτικές απασχόλησης, εμπορίου και τουρισμού, μεταφορές και επικοινωνίες, τα δημόσια έργα, πολεοδομία, χωροταξία, περιβάλλον, με τις μεταφορές και επικοινωνίες και Πολιτική Προστασία.

Τι συνιστά σήμερα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο; Που πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύσει η Μακεδονία;

  • Στον πρωτογενή τομέα με ανάπτυξη αγροτοδιατροφικών προϊόντων υψηλής αξίας, εξαγωγικού προσανατολισμού και στη  διαμόρφωση ενός μεσογειακού διαιτολογίου που θα ενισχύσει το brand των μακεδονικών προϊόντων.
  • Στην αξιοποίηση όλου του επιστημονικού και ανθρώπινου δυναμικού, με προεκτάσεις στην έρευνα και την καινοτομία με την αξιοποίηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και τη διασύνδεσή τους με τις ανάγκες της αγοράς.
  • Στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που είναι ο βασικός κορμός της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας με αρωγή προς αυτές για να καταφέρουν να στραφούν προς το εξωτερικό ή να καλύψουν εγχώριες ανάγκες.
  • Στην αύξηση του τουρισμού που θα συμπαρασύρει μία σειρά άλλων παραμέτρων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού.

Ποια η δική σας συνεισφορά; Τι είναι αυτό που εσείς θα προτείνετε και θα κάνετε εάν εκλεγείτε;

Μέλημά μου και κεντρικός άξονας της προσπάθειας μου είναι:

  • να δημιουργήσει η Θεσσαλονίκη ένα brand name γύρω από τη διατροφή, το οποίο να μπορεί να στηρίξει τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τον τουρισμό αλλά κυρίως τον πρωτογενή τομέα του νομού.
  • να ταυτοποιηθεί στη Μακεδονία κάθε προϊόν που παράγεται με «πράσινο αποτύπωμα», ό,τι καταναλώνουμε να παράγεται εδώ γύρω.
  • να αναπτυχθεί η  μικρή οικοτεχνία σε κάτι μεγαλύτερο. Υπάρχει η γνώση, υπάρχει σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου άλλωστε είστε και υποψήφιος, ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα και που θα εστιάσετε εφόσον εκλεγείτε;

Μεγάλωσα στη δυτική Θεσσαλονίκη από φτωχή οικογένεια με προσφυγικές ρίζες. Συγκεκριμένα στο Κορδελιό από την πλευρά της μητέρας μου αλλά και παραδίπλα, στον Εύοσμο από την πλευρά του πατέρα μου. Αυτό που ποτέ δεν αποδέχθηκα ως τετελεσμένο –και προσπάθησα από κάθε μετερίζι να αντιστρέψω– είναι η υποβάθμιση των δυτικών προαστίων έναντι των υπολοίπων. Πρέπει να βελτιώσουμε με κάθε τρόπο το περιβάλλον που ζουν οι κάτοικοι των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους και να εξασφαλίσουμε για όλους μια καλή ποιότητα ζωής. Θα ήθελα να δω ένα νέο ενιαίο παραλιακό μέτωπο. Να δω ενισχυμένο τον ΟΑΣΘ ή το διάδοχο σχήμα, να εξυπηρετεί τα δυτικά και γιατί  όχι και αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής με ένα μέσο σταθερής τροχιάς. Θα ήθελα να δω περισσότερο πράσινο και απόδοση των παλαιών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίας και τη μετατροπή τους σε πάρκα.  Θα ήθελα να δω μία μεγάλη θερμοκοιτίδα start up επιχειρήσεων στα δυτικά να φιλοξενεί όλα τα «μυαλά» της Βόρειας Ελλάδας.

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς, την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή γιατί είναι κρίσιμο να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι και τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό.

Η πιο καλή στιγμή μου ήταν η μέρα που έβαλα το κλειδί στο πρώτο μικρό μαγαζί της πλατείας Άθωνος στη Θεσσαλονίκη και που με οδήγησε ανοίγοντας την πόρτα του στο μαγικό αυτό ταξίδι που διαρκεί με το ίδιο πάθος και ένταση εδώ και 22 χρόνια. Η αναγνώριση όλων των προσπαθειών που έχουμε κάνει ώστε να δημιουργήσουμε την μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων  -την GREEN FAMILY- στην Ελλάδα, έχοντας σήμερα συσκευαστήρια ξηρού φορτίου και οπωροκηπευτικών, πολλαπλά σημεία λιανικής πώλησης στηρίζοντας περισσότερους από 300 Έλληνες πιστοποιημένους βιοκαλλιεργητές και μικρές οικοτεχνίες. Εργατικότητα, επιμονή, προσπάθεια, νοικοκυροσύνη: Ίδιες είναι η αρετές που σε οδηγούν στην επιτυχία, είτε στη δουλειά, είτε στην πολιτική!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ