Θ.Παπαθεοδώρου: Πέρα από την Ελλάδα μας υπάρχει και μια «μικρή πατρίδα» για τον καθένα μας - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Θ.Παπαθεοδώρου: Πέρα από την Ελλάδα μας υπάρχει και μια «μικρή πατρίδα» για τον καθένα μας

Από τη Φιλιππούπολη και τη Δράμα έως την Φλώρινα και την Καστοριά ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου με επιτόπιες έρευνες του έψαχνε με εγκυρότητα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Σκοπός ήταν η συγγραφή των τριών βιβλίων του: τα «Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας», στη συνέχεια τις «Γυναίκες της μικρής Πατρίδας» και έπειτα ήρθαν τα «Συναξάρια της μικρής Πατρίδας». Ο συγγραφέας μιλώντας στην Karfitsa με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του εξηγεί ότι: «ο αναγνώστης θα ζήσει κυριολεκτικά τον αγώνα του δοκιμαζόμενου από τη σλαβική λαίλαπα Ελληνισμού στη Μακεδονία και τη Θράκη τα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα».

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Μετά τα «Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας», τις «Γυναίκες της μικρής Πατρίδας» ήρθαν τα «Συναξάρια της μικρής Πατρίδας». Τι ενώνει αυτή την τριλογία;

O τόσο σκληρός, αιματηρός και ύπουλος, αλλά συνάμα και τόσο ηρωικός Μακεδονικός Αγώνας. Η τιτάνια προσπάθεια των Μακεδόνων και των Θρακών, και των εθελοντών από την Ελεύθερη Ελλάδα και την Κρήτη, να βασταχτεί ορθός ο Ελληνισμός, να μην εκσλαβιστεί πλήρως με τη βία και την τρομοκρατία.

Ποια είναι τα «Συναξάρια της μικρής Πατρίδας»; Τι θα γνωρίσει μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης;

Όλα όσα σας ανέφερα παραπάνω. Μέσα από τα μυθιστορήματα: «Γυναίκες της μικρής πατρίδας», «Λιανοκέρια της μικρής πατρίδας» και «Συναξάρια της μικρής πατρίδας» που μόλις εκδόθηκε, θα ζήσει κυριολεκτικά τον αγώνα του δοκιμαζόμενου από τη σλαβική λαίλαπα Ελληνισμού στη Μακεδονία και τη Θράκη τα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα. Βήμα προς βήμα και γεγονός προς γεγονός, δίχως όμως αυτή η ιστορική πιστότητα να καλύπτει ή να εξοβελίζει την συνταρακτική, θέλω να πιστεύω, μυθιστορηματική πλοκή. Θα νιώσει, θα αισθανθεί, θα συμπάσχει με τους ήρωες, μυθιστορηματικούς, αλλά και ιστορικούς όπως ο Παύλος Μελάς, ο Τέλλος Άγρας και δεκάδες άλλους που θυσιάστηκαν και απόμειναν για πάντα στα σπλάχνα της Μακεδονικής γης.

Ποια είναι η «μικρή Πατρίδα» στον τίτλο των βιβλίων της σειράς;

Πέρα από τη μεγάλη πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, υπάρχει και μια «μικρή πατρίδα» για τον καθένα μας, που σημαίνει το γενέθλιο ψυχικό τοπίο, αυτό που γέμισε με μνήμες και εμπειρίες την ψυχή του στην παιδική του ηλικία. Για εμένα, Βορειοελλαδίτη στην καταγωγή και μεγαλωμένο στα ακριτικά Δίκαια του Έβρου, αυτή η «μικρή πατρίδα» είναι η Θράκη μας. Την εποχή που διαδραματίζονται τα μυθιστορήματα, εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, αλλά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν ακόμη σκλαβωμένα. Ολάκερη η Βόρεια Ελλάδα ήταν τότε η μικρή, αλύτρωτη πατρίδα του Ίωνα Δραγούμη, του Παύλου Μελά και πολλών πολλών άλλων. Σε τούτη τη βόρεια, σκλαβωμένη, μικρή πατρίδα, αναφέρεται ο τίτλος των βιβλίων.

Πόσο διήρκεσε η έρευνα σας και ποια κατεύθυνση πήρατε για αυτήν;

Από τα τρία και παραπάνω χρόνια που κράτησε η συγγραφή των μυθιστορημάτων του Μακεδονικού Αγώνα, ο ένας ήταν εξολοκλήρου αφιερωμένος στην ιστορική έρευνα γιατί ήθελα τα γεγονότα να παρουσιάζονται με εγκυρότητα και πιστότητα, κανείς αναγνώστης να μην παραπλανηθεί, κλείνοντας το βιβλίο να έχει μία κατά το δυνατόν πλήρη γνώση για το τι συνέβη τότε στην Μακεδονία και τη Θράκη, τι σπουδαίο κερδήθηκε και με πόσες θυσίες των Μακεδόνων. Όταν βεβαίως μιλάω για έρευνα, δεν αναφέρομαι στο διαδίκτυο και το εύκολο ψάξιμο στο Google που πολλές φορές δεν παρέχει αξιόπιστα στοιχεία, ενώ πολλάκις είναι παραποιημένα. Ούτε μιλώ μόνο για μελέτη σε βιβλιοθήκες και αρχεία. Μα και για επιτόπιες έρευνες απανταχού της Μακεδονίας, της Θράκης από τη Φιλιππούπολη και τη Δράμα μέχρι τη Φλώρινα και την Καστοριά. Eπίσης μιλώ για κουβέντες με ηλικιωμένους, κυρίως, κατοίκους αυτών των περιοχών που άνοιξαν το σεντούκι της μνήμης τους και μοιράστηκαν μαζί μου ακούσματα και εμπειρίες από τους προπάτορές τους. Τους ευχαρίστησα θερμά και ονομαστικά έναν έναν στο τέλος του βιβλίου μου, τους ευχαριστώ και από εδώ και εύχομαι ο Θεός να τους χαρίσει πολλά πολλά ακόμη χρόνια με υγεία και δύναμη.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Συναξάρια της μικρής Πατρίδας» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου από τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα γίνει την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ», Αριστοτέλους 7.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ