ΙΝΕ/ΓΣΣΕ: Η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να ξεχωρίσει και να αναπτυχθεί - Karfitsa.gr
Slider Ειδήσεις Οικονομία Ροή

ΙΝΕ/ΓΣΣΕ: Η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να ξεχωρίσει και να αναπτυχθεί

Της Κοραλίας Μπρανιώτη

Τις αναπτυξιακές προκλήσεις και τις προοπτικές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτυπώνει η έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Λάζαρου Κυρίζογλου και του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κρίση εξανέμισε 4.880 ευρώ από το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας από το 2008 μέχρι το 2015. Από τις 187.500 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στους πέντε νομούς της Περιφέρειας την περίοδο από την έναρξη μέχρι την κορύφωση της κρίσης (2009-2013) ανακτήθηκαν μόλις οι 77.000 (38,6%). Η μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εντοπίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, ακολουθεί ο δευτερογενής τομέας και πολύ λιγότερες είναι οι «χαμένες» θέσεις στον πρωτογενή.

Το αναπτυξιακό έλλειμμα της ΠΚΜ σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες της χώρας καταγράφεται ως μείζον πρόβλημα στα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΣΕ. Τα στατιστικά στοιχεία κατατάσσουν την Κεντρική Μακεδονία στην 242η θέση στην Ευρώπη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μάλιστα η μεγάλη «απόσταση» που έχει-στα ίδια στοιχεία- η ΠΚΜ συγκριτικά με την περιφέρεια της Αττικής, την ώρα που με τις υπόλοιπες περιφέρειες η διαφορά αυτή κυμαίνεται σε πολύ μικρότερα ποσά.

Παράλληλα, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης εξετάζοντας τα στοιχεία δυνατότητας της περιφέρειας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιφέρεια «έχει επιχειρηματικότητα, έχει εκπαιδευτικό σύστημα αλλά δεν καινοτομεί, ώστε να είναι ανταγωνιστικός».

Μπορεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι πρώτη στη χώρα με βάση τις επισκέψεις, ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στα έσοδα. Η τουριστική εικόνα της περιφέρειας φαίνεται εξαιρετική αλλά βάσει δαπάνης ανά επίσκεψη οι αποδόσεις δεν είναι εξίσου καλές. Η εξήγηση, σύμφωνα με τον κ.Αργείτη, πρέπει να αναζητηθεί στις χώρες προέλευσης των τουριστών, οι οποίοι ως, επί το πλείστον, προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων.

 Για την ανάγκη  δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος υπογράμμισε ότι η περιφέρεια έχει «ματώσει» τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τη μετανάστευση εταιρειών και το φαινόμενο Brain Drain. «Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Πρέπει να εφαρμόσουμε τελείως διαφορετική πολιτική η οποία θα είναι φιλική προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διασφαλίζεται ο εργαζόμενος και οι σωστές προϋποθέσεις», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Την «καταγγελία» ότι ο πρωθυπουργός δε δείχνει τη διάθεση να συζητήσει με τους δήμους, έκανε από το βήμα της παρουσίασης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την τραγική κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ονοματολογικού, ο κ.Κυρίζογλου συμπλήρωσε, «έχουμε ήδη λάβει απόφαση ως ΠΕΔ και δηλώσαμε αντίθετοι στη Συμφωνία των Πρεσπών και θα θα διαδηλώσουμε για αυτό στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ».

Για την τουριστική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης την -οποία όπως είπε- το κράτος δεν «αγκαλιάζει», μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης. «Ο δήμος δεν κάνει πράγματα αλλά διευκολύνει πολίτες για να κάνουν πράγματα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ανοίξει 25 ξενοδοχεία τα οποία ουσιαστικά είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο τουρισμός είναι το καινούριο στοιχείο για την πόλη που, όμως, το κράτος δεν αγκαλιάζει».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει αρμονική συνεργασία με τον δήμο και την περιφέρεια. «Με τον δήμο έχουμε φτιάξει κέντρο Συμβουλευτικής για εργαζόμενους και ανέργους. Δεν έχουμε κάνει πολλά αλλά προσπαθούμε να καλύψουμε τις τρύπες όπου αυτές υπάρχουν», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουρίδης, κατά την τοποθέτησή του στην παρουσίαση, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είχε προσκληθεί στην εκδήλωση αλλά δεν έλαβαν ποτέ απάντηση από την Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν ειδήμονες οι οποίοι δε θέλουν να ακούσουν γνώμες κ να δουν την πραγματικότητα η οποία προσφέρει διέξοδο. Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να στηρίζει τέτοιου είδους έρευνες, όπως αυτή που παρουσιάζεται σήμερα, ώστε να μην είμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα όπως το brain drain. Δεν υπάρχει επενδυτής που να θέλει να δώσε χρήματα ή να ανοίξει επιχείρηση, τη στιγμή που το κράτος του παίρνει το 75% του τζίρου. Πρέπει να βρουν τρόπο ώστε να μειωθούν οι εισφορές, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να ανοίξουν θέσεις εργασίας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ