, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιρλανδία: Θεαματική άνοδος των Πρασίνων στις ευρωεκλογές

Θεαματικά αύξησαν τα ποσοστά τους οι Πράσινοι στην Ιρλανδία, στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες Παρασκευή, σύμφωνα με τα exit polls, και αναμένεται να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στην πρωτεύουσα Δουβλίνο.
Σύμφωνα με τα exit polls του ινστιτούτου RED C, που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTÉ, ο Κιέραν Καφ των Πρασίνων εξασφάλισε το 23% των ψήφων, 9 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα χάσει την έδρα. Το Φίνε Γκαέλ συγκέντρωσε το 14% των ψήφων και το Φιόνα Φέιλ 12%, ενώ το Σιν Φέιν περιορίζεται στο 10%.
Οι Πράσινοι μπορεί επίσης να καταλάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κρίνονται στις εκλογικές περιφέρειες του Νότου και του Μίντλαντς Νορθ Ουέστ, πρόσθεσε το RTÉ.
Το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ φαίνεται να κερδίζει δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το συντηρητικό Φιόνα Φέιλ τουλάχιστον μία. Στην εκλογική περιφέρεια του Νότου, το Φίνε Γκαέλ συγκεντρώνει το 16% των ψήφων, ενώ το Φιόνα Φέιλ, ισοψηφεί με το κεντροαριστερό Σιν Φέιν στο 13%.
Η Ιρλανδία διαθέτει 11 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί συνόλου 751, ωστόσο αναμένεται να εξασφαλίσει ακόμη δύο αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Ιρλανδία, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.
Εξάλλου, τα exit polls υποδεικνύουν ότι στο ταυτόχρονο δημοψήφισμα για την πρόταση που προβλέπει να μειωθούν από πέντε σε δύο τα χρόνια που εν διαστάσει ζευγάρια τα οποία ζουν χωριστά μπορούν να λάβουν διαζύγιο αναμένεται να επικρατήσει το «ναι».
Περί το 87% εξ όσων ερωτήθηκαν  απάντησε ότι τάχθηκε υπέρ της πρότασης, σύμφωνα με το RTÉ, κάτι που μοιάζει να πιστοποιεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην καθολική Ιρλανδία αφότου άρχισαν να δίνονται διαζύγια το 1995.
Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το ζήτημα του Brexit, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ να τονίζει χθες πως η κατάσταση εισέρχεται σε πιο «επικίνδυνη φάση» μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι, που μάλλον θα αντικατασταθεί από κάποιον σκληρότερο «brexiteer», όπως προεξόφλησε.
Πάντως, «ό,τι κι αν συμβεί, θα παραμείνουμε ψύχραιμοι», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να ενισχύσουμε και να βαθαίνουμε τις συμμαχίες μας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» ώστε «να προστατευθεί η Ιρλανδία».
Πηγή: ΑΜΠΕ-dpa-AFP

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.