Ιστορική ομιλία Κ. Καραμανλή: Μήνυμα ενότητας από τη Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Εκλογές 2019 Επικαιρότητα Πολιτική

Ιστορική ομιλία Κ. Καραμανλή: Μήνυμα ενότητας από τη Θεσσαλονίκη

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και με παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα έγινε σήμερα το βράδυ δεκτός ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής από στελέχη μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος, που παρά τη βροχή γέμισαν το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καραμανλής έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και απεύθυνε κάλεσμα στήριξης και πανστρατιάς εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, σπάζοντας με αυτό τον τρόπο τη δημόσια σιωπή του έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια…

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Με το που ανέβηκε στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός, η αίθουσα γέμισε χειροκροτήματα και επευφημίες. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «όλες και όλοι θα δώσουμε τον αγώνα μας για τη νίκη». Προσφωνώντας τους Θεσσαλονικείς ως συμπολίτες του, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και υπογράμμισε ότι «η  παράταξή μας παραμένει πυλώνας στο δημόσιο βίο και είναι έτοιμη για τη μεγάλη νίκη. Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές συνθηκών, έχει βαθιές ρίζες η παράταξή μας στην ελληνική κοινωνία. Ξέρουν οι Έλληνες ότι λειτουργεί η ΝΔ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, πέρα και πάνω από τα κομματικά. Ούτε αλάνθαστοι είμαστε, ούτε τέλειοι, μείναμε συνεπείς στις θεμελιώδεις αξίες μας. Πιστεύουμε και υπηρετούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, τόνισε πως «ξέρουμε ότι η Ευρώπη έχει αδυναμίες, ότι αισθανθήκαμε αδικημένοι, ότι απέχει πολύ από το όραμα των ιδρυτών μας. Παραμένει όμως ο καλύτερος ο μοναδικός χώρος για την ασφάλεια της χώρας μας».

Εξαπολύοντας βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε: «άλλοι στις δύσκολες συνθήκες των μνημονίων έπαιξαν με τυχοδιωκτικές απόψεις, άλλοι έπαιξαν τον αντιευρωπαϊσμό. Εμείς σταθήκαμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές απόψεις μας, το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 η Νέα Δημοκρατία κράτησε την Ελλάδα  στην Ευρώπη το έκανε χωρίς κανένα κομματικό συμφέρον».

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το βήμα του Βελλιδειου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Ασφαλώς θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αλλά απειλές εκβιασμοί και απόπειρες εκφοβισμού δεν μας πτοούν, δεν μας φοβίζουν. Επιστρέφονται σε αυτούς που τις εξαπολύουν», σημείωσε. Μάλιστα αναφερόμενος σε προτροπές «φίλων» σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών υποστήριξε ότι «δεν γίνονται δεκτές εφόσον προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Εμείς μια φανέλα φοράμε. Του εθνικού συμφέροντος»

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: «Μακεδόνες συμπολίτες μου, ασφαλώς θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Παράλληλα επισήμανε πως τη Συμφωνία των Πρεσπών «ορθώς την  επέκρινε η ΝΔ, ορθώς την καταψήφισε. Λυπάμαι που δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο στο Βουκουρέστι το 2008 που πετύχαμε με πολύ κόστος, έπρεπε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Ζούμε σε μια περίοδο που στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, επικρατεί ρευστότητα».

Στήριξη σε Κυριάκο

Σημείωσε ακόμα πως οι Έλληνες «έχουν υποφέρει πολύ μετά την περίοδο των μνημονίων. Χάθηκε πάνω από όλα η πίστη και η ελπίδα. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη αναμέτρηση. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα κι ανάπτυξη, η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη. Οι Έλληνες έχουμε ανάγκη να ανορθώσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Οι Έλληνες χρειάζονται ισχυρή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας. Μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναλάβει το έργο της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Πάντα σας λέω την αλήθεια. Αγωνιστήκαμε με πάθος για κοινούς στόχους Ήμασταν πάντα μαζί σε νίκες και σε ήττες, σε χαρές και σε λύπες. Ξέρω ότι όταν μπαίνουμε στη μάχη, κανένας στόχος δεν είναι ανέφικτος. Σας καλώ να σταθούμε στο πλευρό του Κυριάκου. Στις 7 Ιουλίου πάμε μαζί για τη νίκη»!

Ο Κώστας Καραμανλής είχε να μιλήσει δημοσίως επί πολιτικών θεμάτων από την εποχή που ήταν… ακόμα πρωθυπουργός: ουσιαστικά από την τελευταία του προεκλογική ομιλία στο πεδίο του Άρεως, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στον δρόμο προς τη μεγάλη εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, δυο μέρες αργότερα. Έκτοτε, επέλεξε τον δρόμο της σιωπής. Οι όποιες –σπανιότατες κι αυτές– τοποθετήσεις του περιορίζονταν σε γραπτές δηλώσεις στήριξης.

Ωστόσο, το μέγεθος του πολιτικού κεφαλαίου που ακούσει στο όνομα Κώστας Καραμανλής –ειδικά στις τάξεις της Κεντροδεξιού χώρου και ειδικότερα της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των παραδοσιακά δεμένων με ένα επίθετο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας– φαίνεται από κάθε δημόσια εμφάνισή του, όπου γίνεται δεκτός με πολύ μεγάλη θέρμη από πλήθος κόσμου στα σημεία που επιλέγει να επισκεφτεί για να παραστεί σε κομματικές εκδηλώσεις και όχι μόνο. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Κ. Καραμανλής είναι το πρόσωπο που όλοι στη «γαλάζια» οικογένεια θέλουν να ακούσουν και αυτό που μπορεί να συσπειρώσει όσο κανένας άλλος τους ψηφοφόρους του κόμματος και να στείλει μήνυμα ενότητας.

Κατά συνέπεια, η παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα συνδεθεί και με δημόσια παρέμβαση του κ. Καραμανλή, ήταν λογικό να σημάνει… συναγερμό στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Για το λόγο αυτό υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση «αντάξια του πρώην πρωθυπουργού», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν και συσκέψεις στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την κινητοποίηση όλου του κομματικού μηχανισμού. Εκτός από κομματικά στελέχη, συμμετείχαν και οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ από την Α’ και τη Β’ Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις και συναντήσεις

Τα σχέδια για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού φαίνεται πάντως ότι ήταν πετυχημένα, καθώς στη σημερινή εκδήλωση έδωσαν το «παρών» κομματικά στελέχη από όλη την Κεντρική Μακεδονία. Μεταξύ τους ήταν όλοι οι εν ενεργεία και οι υποψήφιοι βουλευτές σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Κώστας Καραμανλής από την πλευρά του, δεν περιορίστηκε μόνο στον ολιγόλεπτό του χαιρετισμό στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίας των υποψήφιων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί σήμερα το πρωί τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης (και συγκεκριμένα τους Αμπελόκηπους, τον Εύοσμο και τη Σταυρούπολη) και το απόγευμα την Καλαμαριά. Για την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο  να μεταβεί στον Λαγκαδά και στη συνέχεια από εκεί στο δήμο Βόλβης, περιοχές όπου θα έχει συναντήσεις µε παράγοντες αλλά και με πολίτες.

Πλέον μένει να αποδειχτεί αν όλα αυτά σηματοδοτούν την απαρχή μιας εν γένει αλλαγής της στάσης του κ. Καραμανλή και μιας πιο ενεργής συμμετοχής του πρώην πρωθυπουργού στα πολιτικά δρώμενα…

Φωτογραφίες: ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΜΑΖΗΣ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ