«Κέρδος για το κράτος οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν» - Karfitsa.gr
Απόψεις Του Νίκου Καραμανλή

«Κέρδος για το κράτος οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν»

Του Νίκου Καραμανλή

Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, ακόμη και η δύσπιστη Τρόικα δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η φοροδοτική ικανότητα των περισσότερων νοικοκυριών έχει εξαντληθεί. Οι μισθοί έχουν καταβαραθρωθεί, την ίδια ώρα που οι απαιτήσεις της Εφορίας έχουν εκτοξευθεί, ενώ όποιες «καβάντζες» υπήρχαν στις τράπεζες εξανεμίστηκαν. Οι κατασχέσεις λογαριασμών γίνονται πλέον με ρυθμούς… πολυβόλου, ενώ και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προχωρούν γοργά, παρά τα επεισόδια έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία κάθε Τετάρτη. Εύλογα λοιπόν αντιλαμβάνονται μέχρι και οι σκληροί τεχνοκράτες ότι πλέον οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν. Τουλάχιστον οι περισσότεροι, γιατί και πριν από την κρίση και τώρα θα βρεθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει μία πραγματική ελάφρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους, τότε δεν έχει παρά να πιέσει με κάθε τρόπο για να επεκταθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Υπάρχουν ανάμεσά μας χιλιάδες συμπολίτες με χρέη τριών, τεσσάρων χιλιάδων ευρώ που θέλουν να τα εξοφλήσουν, αλλά η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων βγάζει ποσά της τάξεως των 250-300 ευρώ μηνιαίως, όσο δηλαδή ο μισθός ενός εργαζομένου άνω των 25 ετών που δουλεύει τετράωρο σήμερα. Μία δόση όμως της τάξεως των 40-50 ευρώ θα είναι προς όφελος όλων. Και των πολιτών που δεν θα ζουν πλέον με το άγχος της κατάσχεσης, πληρώνοντας ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στις οικονομικές δυνατότητές τους, αλλά και του κράτους που θα δει να εισρέει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία.

Οι αριθμοί –σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον– λένε την αλήθεια. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σήμερα περίπου 2,9 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν πάνω από 2 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους να έχουν οφειλές έως και 3.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα –και μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν θεωρητικά ολοκληρώνεται το 3ο μνημόνιο– είναι κρίσιμο. Οι δανειστές μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι μόνο κέρδη θα προκύψουν, γι’ αυτό και φέρονται έτοιμοι να ανάψουν «πράσινο φως». Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπει στη ζωή μας (σ.σ. εάν τελικά επέλθει συμφωνία) το τελευταίο τετράμηνο του 2018, ως μέρος της συμφωνίας που θα καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο με τους «θεσμούς» για τη μετα-μνημόνιο εποχή.

Και κάτι τελευταίο. Τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας το 2017 κυμάνθηκε με ρυθμό 1,7%, κάτι για το οποίο έμπειροι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει. Το περίφημο «ελατήριο» της οικονομίας δεν εκτινάχθηκε. Τι φταίει; Το γνωρίζουν καλύτερα στην οδό Νίκης, όμως μάλλον έχει έρθει η ώρα να ξαναδούν τους φορολογικούς συντελεστές. Οι υπέρμετρα υψηλοί φόροι αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια που γίνεται. Μήπως λοιπόν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα συζητηθεί με την τρόικα, να τεθεί κι αυτό ως θέμα;

Σχολιάστε

Polls

Ποιον θα ψηφίζατε για δήμαρχο στον δήμο Δέλτα;

Loading ... Loading ...

 

 


 

 

 

 

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ