Καθαριότητα με τεχνολογική νότα - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Καθαριότητα με τεχνολογική νότα

Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα στην Ελλάδα η βέλτιστη περιβαλλοντικά πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων; Μα φυσικά το να μην παράγουμε καθόλου ή να ελαχιστοποιήσουμε τα σκουπίδια για τελική διάθεση. Είναι άραγε αυτό εφικτό στην Ελλάδα; Εάν ακολουθήσουμε μία ολοκληρωμένη και συνεπή πολιτική θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε τις αμέσως επόμενες δεκαετίες.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΛΥΜΕΡΑ*

Ήδη, αρκετές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία κ.α., έχουν προχωρήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και πλησιάζουν το τέλος του δρόμου έχοντας πετύχει μεγάλα ποσοστά μείωσης και εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων τους.

Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου ο κάθε πολίτης, το κάθε νοικοκυριό διαχειρίζεται στο σπίτι του τα σκουπίδια.

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν 3-5 κάδοι με διαφορετικό χρώμα για χαρτιά, πλαστικά, γυαλιά, αλουμίνιο, υπολείμματα φαγητού. Για κάθε κάδο με υλικά ανακυκλούμενα ο πολίτης κερδίζει χρήματα και πληρώνει μόνο για τον μικρό συνήθως κάδο που τοποθετεί τα υπολείμματα φαγητού (όταν και αυτά δεν κομποστοποιούνται από τον ίδιο ) Αντίθετα, αν πετάξει κάποιος σκουπίδια σε λάθος κάδο, πληρώνει πρόστιμο.

Στη χώρα μας, η ανακύκλωση έχει ανατεθεί σε διάφορες εταιρείες που κερδίζουν -από ό,τι λέγεται- πάρα πολλά χρήματα, χωρίς μέρος του κέρδους αυτού να μεταφέρεται στον πολίτη. Γι’ αυτό και εκείνος αδιαφορεί και οι μπλε κάδοι «ανακύκλωσης» είναι συνήθως γεμάτοι με κοινά σκουπίδια. Η έλλειψη κινήτρου (αλλά και τιμωρίας) για την ανακύκλωση στο σπίτι, οδηγεί στη διατήρηση πρακτικών και νοοτροπιών στη διαχείριση απορριμμάτων που δεν μας τιμούν σαν χώρα!

Λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να φέρει η διαχείριση της Ανακύκλωσης αλλά και η συλλογή των απορριμμάτων με προσθήκη τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να δώσουν αύξηση της παραγωγικότητας.

Σαν Βαγγέλης μέσω της παράταξης, προτείνω:

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γνωρίζω για ένα Project με το οποίο μπορεί να γίνει διαχείριση των απορριμματοφόρων και του όγκου σκουπιδιών που μπορούν να έχουν μέσα τους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα γυρνάνε άδεια ή θα γίνονται περιττά δρομολόγια τα οποία αυξάνουν το κόστος.

Δυναμική διαχείριση των σκουπιδιών του κόλπου του Θερμαϊκού με σκοπό την δημιουργία νέων πηγών ενέργειας. Μπορούμε καθαρίζοντας και ομορφαίνοντας την παραλία μας, να την φωτίσουμε ΔΩΡΕΑΝ και να διαχειριστούμε τον φυσικό μας πλούτο με σκοπό την μείωση των δαπανών του δήμου.

Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης που μπορούν να ελέγξουν το είδος που μπαίνει μέσα. Οι κάδοι ενεργοποιούνται με δακτυλικό αποτύπωμα. Μόλις ο χρήσης ανακυκλώσει, παίρνει αυτόματα από τον δήμο έκπτωση σε συγκεκριμένα καταστήματα που συνεργάζεται. Εάν ανακυκλώσει λανθασμένο είδος, ο κάδος το απορρίπτει.

Δεν ζητάμε την υλοποίηση ιδεών επιστημονικής φαντασίας. Ζητάμε την χρήση της τεχνολογίας και την ένταξη ιδεών που έχουν ήδη συζητηθεί για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη!

* Ο κ. Πολυμεράς είναι Σύμβουλος Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Θετικά» του Μ. Κυριζίδη

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ