Καθαριότητα: Συμβόλαιο συνέπειας και αξιοπιστίας - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Καθαριότητα: Συμβόλαιο συνέπειας και αξιοπιστίας

Η ελληνική «ιδιαιτερότητα», όπου οι μεγαλουπόλεις μας (και η Θεσσαλονίκη) είναι γεμάτες σκουπίδια, συναντάται μόνο σε πόλεις του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου. Τι φταίει και δεν μπορούμε να μοιάσουμε τις ευρωπαϊκές πόλεις – ενώ τις ζηλεύουμε τόσο πολύ, όποτε τις βλέπουμε;

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΕΚΟΥΛΗ*

Η αφετηρία του κακού είναι ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, δεν κατάφερε ποτέ να είναι απολύτως συνεπής στα ωράρια αποκομιδής. Πότε περνάει δύο ή τρεις φορές την ημέρα (σε γειτονιές του κέντρου) και πότε κάνει μέρες να φανεί απορριμματοφόρο.

Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι κάθε νοικοκυριό, κάθε γειτονιά θα ξέρει τις ημέρες και ώρες που θα περνάει το απορριμματοφόρο – και αυτό να τηρείται ευλαβικά. Θα πρέπει, σε συνεργασία με την υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου, να διακριβώσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, δίχως αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Εφ’ όσον οι πόροι (ανθρώπινοι και υλικοί) δεν επαρκούν για να καθαρίζουμε όλη την πόλη με συνέπεια, θα πρέπει να εξετάσουμε την παραχώρηση μέρους του τεράστιου και άχαρου αυτού έργου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Το όραμά μας για ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων

Αφού πείσουμε, με το παράδειγμά μας, τους δημότες ότι μπορούμε να είμαστε συνεπείς απέναντί τους, μπορούμε να ζητήσουμε να βοηθήσουν, με τη σειρά τους, στην εκ βάθρων αλλαγή της εικόνας της πόλης – και του τρόπου που διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας.

Το πρώτο επείγον μέτρο θα μπορούσε να είναι το κλείδωμα και η διαφοροποίηση των καπακιών των κάδων ανακύκλωσης, ανάλογα με το υλικό: κίτρινο με σχισμή για το χαρτί, οπή για το γυαλί, μικρότερες οπές για τις μεταλλικές και πλαστικές συσκευασίες.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση ενός ακόμη «ρεύματος» ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης των βιοαποδομήσιμων, των οργανικών μας αποβλήτων. Υπολογίζεται ότι τα οργανικά απόβλητα των νοικοκυριών μας είναι περίπου 45% των καθημερινών μας απορριμμάτων. Αυτά πρέπει να κατευθυνθούν σε έναν καινούριο, υπογειοποιημένο, «έξυπνο» κάδο, εφοδιασμένο με τεχνολογία πληροφορικής.

Παράλληλα, πρέπει να επεκτείνουμε την υπογειοποίηση «έξυπνων» κάδων και για τα υπόλοιπα, τα «συνηθισμένα» μας απορρίμματα. Εκτός από τις πληροφορίες για την πληρότητά τους, οι έξυπνοι αυτοί κάδοι μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να ανοίγουν μόνο με την χρήση μιας ανέπαφης «κάρτας δημότη» – ή μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά.

Μπορούμε, λοιπόν, με την βοήθεια της τεχνολογίας, να ξέρουμε πια πόσα ακριβώς απόβλητα προέρχονται από κάθε νοικοκυριό και σε ποιους κάδους καταλήγουν. Κάθε «ρεύμα», κάθε κάδος συνεπάγεται διαφορετικό κόστος διαχείρισης για το δήμο. Στην κλασική ανακύκλωση ο δήμος πληρώνει μόνο την αποκομιδή, στην κομποστοποίηση θα πληρώνει και την επεξεργασία – αλλά θα έχει ένα, έστω και μικρό, έσοδο από το παραγόμενο κομπόστ, εφ’ όσον και οι δημότες βοηθήσουν ώστε να είναι υψηλής ποιότητας, δίχως προσμίξεις.

Αντίθετα, στα συνηθισμένα απορρίμματα, ο δήμος επιβαρύνεται με το πλήρες κόστος τους: εγκατάσταση και συντήρηση του συστήματος, αποκομιδή και κόστος διαχείρισης για την ταφή τους στο περιβάλλον (περιβαλλοντικό κόστος, που ακόμη στην Ελλάδα δεν χρεώνεται πλήρως).

Ανταποδοτικά τέλη και κοινωνική δικαιοσύνη

Μπορεί, λοιπόν, ο δήμος Θεσσαλονίκης, με την βοήθεια της τεχνολογίας, να χρεώνει με ακρίβεια στο κάθε νοικοκυριό τα ανταποδοτικά τέλη που του αναλογούν, ανάλογα με τα απόβλητα που απορρίπτει – και όχι οριζόντια, ανάλογα με την ακίνητη περιουσία του, όπως γίνεται σήμερα.

Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα επιφέρει αυτός ο τρόπος χρέωσης, σημαίνει και την επιβράβευση των καλών πρακτικών ανακύκλωσης, που έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι δημότες – και την συνεισφορά όλων ανάλογα με τις πραγματικές ποσότητες απορριμμάτων, με τις οποίες επιβαρύνουν τον δήμο, το κοινωνικό σύνολο.

Ποιότητα της διοίκησης, διαφάνεια και λογοδοσία

Η γενικευμένη χρήση της πληροφορικής, ακόμη και στους κάδους, μπορεί να οδηγήσει σε αλματώδη εκσυγχρονισμό των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου – και στην θεαματική βελτίωση των συνθηκών εργασίας των στελεχών και εργαζομένων του δήμου, αλλά και του παραγόμενου έργου τους.

Ταυτόχρονα, η πολιτική διοίκηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα εργαλεία για να προσδώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκτέλεση του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών τελών, στην δημοσιοποίηση των ποσοτικών και οικονομικών στοιχείων που συλλέγονται (όχι των προσωπικών δεδομένων των δημοτών, εννοείται) και για την «διαρκή λογοδοσία» της ενώπιον των δημοτών που την εμπιστεύτηκαν.

Καμία πολιτική δεν είναι τέλεια και δεν θα είναι αιώνια. Το ζήτημα είναι να μετράμε τα αποτελέσματά της – και να την βελτιώνουμε συνεχώς.

* Ο Σπύρος Στεκούλης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Νίκου Ταχιάου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ