Καθηγητής ΑΠΘ: Ανοιχτά καταστήματα χωρίς click away και επιστροφή στα σχολεία - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Καθηγητής ΑΠΘ: Ανοιχτά καταστήματα χωρίς click away και επιστροφή στα σχολεία

Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λυκείων και Γυμνασίων από την ερχόμενη εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, με μελέτη επιστημονικών δεδομένων για την όποια επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο θα προκαλέσει το κάθε βήμα και το κυριότερο με αυστηρή επιτήρηση της αποστασιοποίησης και των υπολοίπων μέτρων προστασίας, τάσσεται, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.

Ο ίδιος τονίζει ότι η λύση του ακορντεόν, δηλαδή το άνοιξε – κλείσε της αγοράς αλλά και των σχολείων δεν είναι η ενδεδειγμένη, αφού μπορεί να δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στην ψυχολογία των πολιτών και κυρίως στην οικονομία και την εκτίναξη της ανεργίας. Σημειώνει, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστά το λιανεμπόριο και τα σχολεία, όταν, για παράδειγμα, η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι καθημερινά γεμάτη κόσμο με πολίτες διαφόρων ηλικιών και εφήβους να συγχρωτίζονται σε διάφορα κεντρικά σημεία των πόλεων.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού κάθε μήνα χάνουμε έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία και αυτό ως χώρα δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα και να δούμε, ποιες επιπτώσεις θα έχει στην υγεία το κάθε βήμα. Δεν πάσχουμε από έκδοση μέτρων, πάσχουμε από επιτήρηση των μέτρων. Άρα, άνοιγμα με αυστηρή επιτήρηση. Αν η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι καθημερινά γεμάτη από κόσμο, γιατί να μην ανοίξουν τα καταστήματα; Γιατί να μην ανοίξουν τα σχολεία, όταν οι έφηβοι κάνουν βόλτες στις πλατείες;», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.

Να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς click away
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανοίγματος των καταστημάτων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ τάσσεται εναντίον του click away, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί τον αποτελεσματικό τρόπο για να δουλέψει η αγορά. «Δεν μπορείς να ψωνίσεις, όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις ένα φόρεμα, ένα κοστούμι ή ένα ζευγάρι παπούτσια. Ο πελάτης πρέπει να επισκέπτεται το κατάστημα για να ψωνίσει, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή και με την τήρηση των μέτρων. Όταν άνοιξε η αγορά στο πρώτο κύμα, δεν είδαμε τραγικά αποτελέσματα στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου», υποστηρίζει ο κ. Κιουμής.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ