Καθηγητής του ΑΠΘ εξελέγη πρόεδρος σε επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Καθηγητής του ΑΠΘ εξελέγη πρόεδρος σε επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας

Ο Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Χριστόφορος Κωτσάκης, εξελέγη Πρόεδροςτης Επιστημονικής Επιτροπής «Reference Frames» της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας (International Association of Geodesy – IAG)

Η Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας είναι o επίσημος επιστημονικός οργανισμός που προωθεί τη συνεργασία και την έρευνα στον τομέα της Γεωδαισίας σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (International Union of Geodesy and Geophysics – IUGG), καθώς και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου για την Επιστήμη (International Council for Science – ICS). Στη Διεθνή Ένωση Γεωδαισίας λειτουργούν τέσσερις μόνιμες επιστημονικές επιτροπές: Reference Frames (Πλαίσια Αναφοράς), Gravity Field (Πεδίο βαρύτητας), Earth Rotation and Geodynamics (Περιστροφή της Γης και Γεωδυναμική) και Positioning and Applications (Προσδιορισμός θέσης και εφαρμογές).

Η Επιστημονική Επιτροπή «Reference Frames» είναι αρμόδια για τον καθορισμό, την εγκατάσταση και τη βελτίωση των γεωδαιτικών πλαισίων αναφοράς, την  ανάπτυξη προηγμένων τεχνικών επίγειων και διαστημικών γεωδαιτικών παρατηρήσεων, την προώθηση διεθνών συνεργασιών αναφορικά με την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων γεωδαιτικών παρατηρητηρίων κ.ά.

Η εκλογή του κ. Κωτσάκη πραγματοποιήθηκε από το σύνολο των εθνικών αντιπροσώπων των χωρών-μελών της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας, τον Μάιο του 2019, ενώ η θητεία του θα ξεκινήσει στη συνδιάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG), η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2019, στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ο κ. Κωτσάκης θα συμμετέχει μαζί με τους νέους Προέδρους των τριών άλλων Επιστημονικών Επιτροπών της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας στην εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας για την περίοδο 2019-2023, καθώς και στην επιστημονική υπο-επιτροπή «Sub-Commission B2: International Coordination of Space Techniques for Geodesy (Υπο-επιτροπή Β2: Διεθνής Συντονισμός Διαστημικών Τεχνικών Γεωδαισίας)» της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (Committee on Space Research – COSPAR, https://council.science/topics/cospar).

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ