«Καμπανάκι» τα αυξανόμενα κρούσματα και τα χαμένα έσοδα της ΔΕΘ - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Οικονομία

«Καμπανάκι» τα αυξανόμενα κρούσματα και τα χαμένα έσοδα της ΔΕΘ

Της Αναστασίας Καρυπίδου 

Έναν τελείως διαφορετικό Σεπτέμβριο ετοιμάζεται να ζήσει φέτος η Θεσσαλονίκη. Από τη μια είναι τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού στην πόλη και ο κίνδυνος για lockdown παρόμοιο με αυτό της Χαλκιδικής και από την άλλη οι τεράστιες οικονομικές απώλειες λόγω και της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Έκθεσης.

Ξενοδόχοι, επαγγελματίες της εστίασης, καφέ – μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ταξιτζήδες, έμποροι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και υπάλληλοι σκέφτονται το αύριο και πως θα αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που έρχεται, εξαιτίας των χαμένων εσόδων της ΔΕΘ που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παραδοσιακά τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη η πόλη πλημμύριζε από χιλιάδες επισκέπτες που άφηναν «ζεστό» χρήμα στην αγορά.

Ήδη αρκετοί επιχειρηματίες έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στο τζίρο τους μετά την πρόσφατη κυβερνητική δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση της πορείας του κορονοϊου, η οποία περιλαμβάνει τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 7 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα και όπως φαίνεται τα προβλήματα μεγαλώνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται συζητήσεις και αναζητούνται λύσεις. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, έλαβε χώρα, τηλεδιάσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης με στόχο την εύρεση εναλλακτικών λύσεων και την υιοθέτηση προτάσεων που δυνητικά μπορούν να υλοποιηθούν έναντι της ακυρωμένης ΔΕΘ.

Ο κ.Ζέρβας παρουσίασε τις κύριες κατευθύνσεις σχεδίου ανάκαμψης που αφορούν: Ολοκληρωμένες αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΘ, Μετρό, Θαλάσσια συγκοινωνία), λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικές συνδέσεις με στόχο την βιώσιμη αστική κινητικότητα, στήριξη της επιχειρηματικότητας, ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας στον πολιτισμό της πόλης, ψηφιακός μετασχηματισμός – έξυπνες πόλεις, κυκλική οικονομία – ανακύκλωση, πράσινη ενέργεια, αστικό περιβάλλον, ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις, ελεύθεροι χώροι.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος  Καραόγλου, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη εξέφρασε την άποψη ότι με σύμπνοια, διάλογο και ψυχραιμία θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και τόνισε την δέσμευση της κυβέρνησης πως κανείς (φορέας, επιχείρηση, εργαζόμενος, άνεργος) δεν θα μείνει μόνος.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες στη βάση τριών αξόνων – ο ρόλος της Θεσσαλονίκης με τη ΔΕΘ και τις πολιτικές διαστάσεις του θεσμού αυτού, η ίδια η ΔΕΘ ως εθνικός εκθεσιακός φορέας και η στήριξη και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Δεσμεύτηκε παράλληλα να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης της ΔΕΘ καθώς αναγνώρισε την συνεχή ανοδική πορεία της.

Κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων ήταν πως η επιβεβλημένη ακύρωση της ΔΕΘ συνιστά μεν πλήγμα για την πόλη, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να στηριχθούν εναλλακτικές επιλογές που θα απομειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο αυτής της απόφασης.

Στην πόλη προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενός πολιτικο-οικονομικού forum το διάστημα από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση και την πρόοδο της Θεσσαλονίκης.

Σε ετοιμότητα για τα κρούσματα 

Πέρα από τον οικονομικό αντίκτυπο, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ετοιμότητα λόγω και του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού σε καθημερινή βάση. Οι φορείς είναι σε θέση μάχης μετά τις ανακοινώσεις των επιδημιολόγων που μιλούν για «έκρηξη» των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τις προηγούμενες ώρες ο κ.Τζιτζικώστας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αποφασίστηκε σε συνεργασία και με τον ΕΟΔΥ να παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας προληπτικών μοριακών ελέγχων για τον COVID-19 σε όλους τους εργαζομένους της Περιφέρειας Κ.Μακεδονιας.

Επίσης, αποφασίστηκε εφαρμογή του μέτρου απομακρυσμένης εργασίας για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας μετά την επιστροφή τους από την καλοκαιρινή άδεια και για διάστημα επτά ημερών, όπου αυτό είναι εφικτό. Το μέτρο θα εφαρμοστεί με ευθύνη των προϊσταμένων των υπηρεσιών με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης από την άλλη ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έδωσε εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων πρωτοκόλλου υγείας, ενώ ξεκίνησαν απολυμάνσεις σε όλους τους δημοτικούς χώρους. Απολυμάνσεις θα γίνουν και σε όλα τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.

 

  • Από την έντυπη έκδοση
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ