«Καμπανάκι» Τσάκου από τη Θεσσαλονίκη: «Αφελληνίζεται η ναυτιλία, ξεκινήστε πανεθνική σταυροφορία» - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

«Καμπανάκι» Τσάκου από τη Θεσσαλονίκη: «Αφελληνίζεται η ναυτιλία, ξεκινήστε πανεθνική σταυροφορία»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας έκρουσε από τη Θεσσαλονίκης ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος που ανακηρύχθηκε σήμερα το βράδυ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Απευθυνόμενος στο ακροατήριο που γέμισε το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου ζήτησε να προτρέψουν όλοι τους νέους στη θάλασσα και στα επαγγέλματά της.

«Είναι οδυνηρό ο αριθμός των Eλλήνων ναυτικών να έχει μειωθεί στο 1/10 όταν τα ελληνικά πλοία έχουν πολλαπλασιαστεί. Υπάρχει κίνδυνος αφελληνισμού της ναυτιλίας και δημιουργίας ανταγωνιστών. Θα είναι αμείλικτη η Ιστορία απέναντί μας αν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε αυτή την καταστροφή», είπε ο 83χρονος καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος. «Ο καλύτερος αγρός για μας τους Έλληνες, για να καλλιεργήσουμε, είναι η θάλασσα. Ήταν και θα είναι. Από τα αρχαία χρόνια η θάλασσα είναι πηγή πλούτου και δόξας», τόνισε. Εξήρε μάλιστα την ελληνική ναυτιλία λέγοντας ότι «δεν είναι τυχαίο πως μία χώρα που έχει λιγότερο από τα 2 χιλιοστά του παγκόσμιου πληθυσμού, να έχει περισσότερα από 200 χιλιοστά του παγκόσμιου στόλου».

Την πορεία του κ. Τσάκου και την προσφορά του, μέσω των τριών ιδρυμάτων που έχει ιδρύσει, εξήρε ο πρύτανης του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης, τονίζοντας τη συνεισφορά του στην ενίσχυση της διαπίστωσης ότι άνθρωποι με μεράκι και θέληση μπορούν να πετύχουν. «Έδειξε ότι σε συνθήκες έντονου και αδυσώπητου ανταγωνισμού  οι Έλληνες μεγαλουργούν», ανέφερε. Για τον κ. Τσάκο μίλησαν ακόμη ο κοσμήτορας της σχολής κοινωνικών, ανθρωπιστικών επιστημών και τεχνών Ηλίας Κουσκουβέλης και ο πρόεδρος του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών Δημήτρης Σκιαδάς.

Ο κ. Τσάκος δώρισε στο Πανεπιστήμιο ένα ομοίωμα ενός πλοίου του δεξαμενόπλοιου Δημήτρης Π. που ονομάστηκε έτσι στη μνήμη του ναυπηγού του κ. Τσάκου, Δημήτρη Πούλου. Τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος έγιναν από τον κ. Τσάκο και τον πρύτανη.

Στην τελετή αναγόρευσης μεταξύ άλλων ήταν πρέσβεις και πρόξενοι της Ουρουγουάης, όπου ο κ. Τσάκος λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία και εκπαιδευτικό ίδρυμα, της Μάλτας και του Βιετνάμ.

Φωτογραφίες: Θανάσης Ελμάζης

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ