«Κανόνι» εκατομμυρίων ευρώ έσκασε στα ρύζια - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Κοινωνία

«Κανόνι» εκατομμυρίων ευρώ έσκασε στα ρύζια

«Κανόνι» μεγατόνων με εκατοντάδες θύματα, κυρίως ορυζοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, διερευνούν διωκτικές και δικαστικές αρχές. Στο στόχαστρο των δεκάδων προσφυγών στη Δικαιοσύνη βρίσκονται εκπρόσωποι εταιρίας μεσαζόντων, οι οποίοι κατηγορούνται ήδη ότι έλαβαν τεράστιες ποσότητες προϊόντων και δεν τις αποπλήρωσαν ποτέ στους παραγωγούς.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται αρχικά στην περιοχή της Χαλκηδόνας, Χαλάστρας, Κυμίνων και Μαλγάρων, όμως πληροφορίες αναφέρουν πως τέτοιες προμήθειες που άφησαν «κανόνι» έγιναν και από άλλες ορυζοπαραγωγικές περιοχές. «Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των ορυζοπαραγωγών από αυτό που έχει γίνει», είπε μιλώντας στην Karfitsa το μέλος της συμβουλευτικής παραγωγής για τα ρύζια και τα σιτηρά στην Κομισιόν και πρόεδρος της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδας, Βασίλης Κανάκας. «Οι ορυζοπαραγωγοί, από τα χρήματα που έχουν χάσει, δυσκολεύονται πλέον να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα για τη νέα παραγωγή τους», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εκατοντάδες οι προσφυγές που έγιναν στη Δικαιοσύνη και πολύ μεγάλος ο αριθμός των ορυζοπαραγωγών που έπεσαν θύματα των συγκεκριμένων μεσαζόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι ακμάζουσας εταιρίας εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Προμηθεύτηκαν μεγάλες ποσότητες ρυζιού, όμως δεν έδωσαν τα χρήματα για την αποπληρωμή τους. Παρά τις πιέσεις που άρχισαν να δέχονται, φέρονται ότι απάντησαν στους αγρότες με εκβιασμούς, αναγκάζοντας ορυζοπαραγωγούς να τους παραδώσουν και νέες ποσότητες με την απειλή ότι «εάν δεν μας δώσετε θα χάσετε όλα τα χρήματά σας και η εταιρία θα πτωχεύσει». Με τον τρόπο αυτό το «κανόνι» ολοένα μεγάλωνε και αυτή τη στιγμή θύματα μιλούν για ζημία εκατομμυρίων ευρώ.

Από τη Χαλκηδόνα

Η πρώτη δικογραφία σχηματίστηκε από το τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ύστερα από μήνυση 22 ορυζοπαραγωγών από τις περιοχές Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης και Τρικάλων Ημαθίας, οι οποίοι έχασαν περισσότερα από 593.000 ευρώ για παραδόσεις ρυζιών την τριετία 2014 – 12016. «Εμφανίζονταν ως αγοραστές και τους έπειθαν με διάφορες ψευδείς παραστάσεις, να παραδώσουν στην εταιρεία τους όλη την ετήσια παραγωγή τους, ζητώντας τους την έκδοση επί πιστώσει φορολογικών παραστατικών. Αφού έπαιρναν την παραγωγή, κατόπιν δεν τους πλήρωναν γι αυτήν, ενώ στην συνέχεια τους κρατούσαν σε ομηρεία και με απειλές ότι θα πτωχεύσουν την εταιρεία τους και δεν θα πάρουν οι εντολείς μου τίποτα, τους εξανάγκαζαν να τους πουλήσουν το ρύζι και καλαμπόκι της επόμενης χρονιάς», περιέγραψε μιλώντας στην Karfitsa η συνήγορος πολιτικής αγωγής των συγκεκριμένων αγροτών, Μαρία Παπαδοπούλου.

Στη μήνυση που κατατέθηκε και ερευνήθηκε τονίζεται πως οι ίδιοι οι μεσάζοντες συνέστησαν στη συνέχεια νέα εταιρία, στην οποία ήταν αφανείς εταίροι και προσπάθησαν πάλι να εξαπατήσουν τους ίδιους αγρότες ζητώντας να πάρουν και άλλες ποσότητες ρυζιού. Τα θύματα πάντως έχουν μείνει με ακάλυπτες επιταγές εκατομμυρίων ευρώ στα χέρια και oι περισσότερες μηνύσεις έχουν γίνει με αντικείμενο τις επιταγές. Ήδη για την περίπτωση των 22 αγροτών που κατέθεσαν μήνυση, τον περασμένο Σεπτέμβριο ασκήθηκε σε βάρος τους από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη για απάτη κατ’ επάγγελμα και συνήθεια και για απόπειρα απάτης κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε η υπόθεση σε τακτικό ανακριτή. «Σκοπεύουμε να αναζητήσουμε κάθε ζημία και βλάβη που προξένησαν στην περιουσία των εντολέων μου έως της πλήρους αποκατάστασής της», σημείωσε η κυρία Παπαδοπούλου.

Σε όλη την Ελλάδα

Πέραν των περιοχών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας όπου οι ορυζοπαραγωγοί έπεσαν θύματα, σύμφωνα με τον κ. Κανάκα το «παρεμπόριο», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, είχε επεκταθεί και σε άλλες ορυζοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με θύματα σε Σέρρες, Μεσολόγγι και άλλους νομούς. «Έχουν πάρει ρύζι από παντού, δυστυχώς τα θύματα είναι εκατοντάδες αγρότες, είναι πάρα πολλοί μεταξύ των οποίων και εγώ ο ίδιος», ανέφερε.

Εκτός πάντως των ρυζιών, προβλήματα με προμήθειες αγροτικών προϊόντων παρουσιάστηκαν σε παραγωγούς σιτηρών, αλλά τελευταία θύματα έχουν καταγγείλει ότι έπεσαν παραγωγοί οσπρίων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας όπως η Φλώρινα, τα Γρεβενά και η Καστοριά, ενώ διαμαρτυρίες ακούστηκαν και από ελαιοπαραγωγούς στο Λασίθι Κρήτης. Οι διωκτικές αρχές αναζητούν και άλλες περιπτώσεις απάτης μεταξύ των οποίων μέχρι και οδηγούς φορτηγών που μετέφεραν τα αγροτικά προϊόντα και επίσης δεν πληρώθηκαν ποτέ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ