Καρέκλες της Πιερίας στα καφενεία της Γερμανίας και της Νέας Υόρκης - Karfitsa.gr
Ματιές

Καρέκλες της Πιερίας στα καφενεία της Γερμανίας και της Νέας Υόρκης

Παλιά και σύγχρονα καφενεία της Μυκόνου, της Κρήτης, της Ρόδου, αλλά και πολλά εστιατόρια Ελλήνων στη Γερμανία και στη Νέα Υόρκη προμηθεύονται παραδοσιακές  και ανθεκτικές καρέκλες που κατασκευάζονται με ξύλο οξιάς από δάση της Κεντρικής Μακεδονίας, στο χωριό Άγιος Σπυρίδων Πιερίας που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου.

Της ΒΙΒΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Στον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας έχουν τη δική τους  βιοτεχνία κατασκευής ξύλινων καρεκλών ταβέρνας και καφενείου, οι αδερφοί Κώστας και Θανάσης Τζήμας. Η ιστορία τους ξεκινά πριν από 42 ακριβώς χρόνια -το  1977-όταν  έμαθαν  την τέχνη, στη Θεσσαλονίκη, από  το θείο τους.

Από το  1986  έως και το 1998 υπήρξε παύση των εργασιών της βιοτεχνίας καρεκλών γιατί ο Κώστας Τζήμας έγινε πρόεδρος της Κοινότητας Άγιου Σπυρίδωνα και ασχολήθηκε με την αυτοδιοίκηση . Από το  1998  η εταιρεία επαναλειτούργησε και κατάφερε να εδραιωθεί στο χώρο, τροφοδοτώντας με καρέκλες πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και του εξωτερικού. Για την κατασκευή καρεκλών χρησιμοποιείται ξύλο οξιάς που  προέρχεται από τα βουνά της Πιερίας, της Ημαθίας και του Κιλκίς, τόνισε μιλώντας στην Κarfitsa o Κώστας Τζήμας.

«Η χρήση της συγκεκριμένης ξυλείας πιστοποιεί και την ελληνικότητα των καρεκλών που κατασκευάζουμε. Η μεγάλη φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι τα μεγάλα προβλήματα, όχι  μόνο των οικογενειακών αλλά γενικότερα των επιχειρήσεων. Τα πρώτα χρόνια ήταν καλύτερα. Τώρα προσπαθούμε πολύ. Με  προσωπική δουλειά επιβιώνει η επιχείρηση και  ευελπιστούμε  ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες . Η κρίση δημιούργησε προβλήματα στις πωλήσεις αλλά τελικά βρέθηκαν νέοι πελάτες και σήμερα οι παραδοσιακές αυτές καρέκλες πωλούνται στη Μύκονο, στην Κρήτη, στη Ρόδο, στη Σάμο αλλά και σε ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας και της Νέας Υόρκης», σημείωσε ο κ. Τζήμας. Επιπλέον κατασκευάζονται ψηλές καρέκλες (σκαμπό) με πλάτη , αλλά και χωρίς πλάτη που κοσμούν κυρίως νεανικά στέκια. Όλα τα ξύλινα καθίσματα που κατασκευάζονται στην Πιερία πωλούνται σε προσιτές τιμές.

Πριν πέντε χρόνια τα δύο αδέρφια χώρισαν τις αρμοδιότητες τους, αλλά εξακολουθούν να συνεργάζονται αρμονικά. Ο  68χρονος Θανάσης Τζήμας, ο μεγάλος αδερφός, ασχολείται κυρίως με την πρώτη ύλη. Στο δικό του εργαστήριο που βρίσκεται επίσης στον Άγιο Σπυρίδωνα, κόβονται σε κομμάτια τα ξύλα που απαιτούνται για την κατασκευή των καρεκλών και η δουλειά ολοκληρώνεται  στη βιοτεχνία του αδερφού του Κώστα. Ο Θανάσης Τζήμας,  έμαθε τη δουλειά και στο γαμπρό του Ηλία Σταυρογιάννη, ο οποίος τονίζει ότι απαιτούνται πολλές ώρες δουλειάς, αλλά το επάγγελμα έχει μέλλον. Πάντα κάποιοι θα φτιάχνουν καφενεία και κάποιοι θα πηγαίνουν σ αυτά με αποτέλεσμα να χρειάζονται οι καρέκλες μας. Ωστόσο, σημείωσε, φτιάχνουμε τόσο γερές καρέκλες -έχουν σίγουρα 40 χρόνια ζωής- που δύσκολα κάποιος θα τις ανανεώσει.

Η τέχνη της κατασκευής καρέκλας είναι ένα  παραδοσιακό επάγγελμα στη χώρα μας που δίνει τη δυνατότητα στον κατασκευαστή  να είναι παραγωγικός και να χαίρεται τη δημιουργία του.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ