Καταγγελίες για μεγάλες μειώσεις σε 80.000 συντάξεις χηρείας - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία Οικονομία Ροή

Καταγγελίες για μεγάλες μειώσεις σε 80.000 συντάξεις χηρείας

Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να επανυπολογίσει τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις χηρείας από τον Μάιο του 2016 και όχι από την 1.1.2019, όπως ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα στις οριστικές αποφάσεις καταβολής αυτών συντάξεων να προκύπτουν μεγάλες μειώσεις, τις οποίες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καταγγέλλει ότι είναι παράνομες. Δηλαδή αντί να γίνει ο επανυπολογισμός στη μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας από το 2019, όπως ορίζει ο νόμος, περικόπτουν παράνομα από τις 13.5.2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου) τις συντάξεις χηρείας.

Το θέμα αφορά σε περίπου 80.000 συντάξεις χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175 εκατ. ευρώσύμφωνα με τους υπολογισμούς. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει στη διάθεσή του αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από μέλη του, από τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι λανθασμένες.Ενώ ο νόμος 4387/16 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1.1.2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα, και αυτό γιατί δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντος αλλά στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του Ν. 4387/16.

Για τον σκοπό αυτόν το ΕΝΔΙΣΥ ζητά από το υπουργείο Εργασίας να τροποποιήσει όλες τις εκδοθείσες πράξεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου από τις 13.5.2016 και μετά και ταυτόχρονα να επιστραφούν άμεσα οι διαφορές στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για πρώτη φορά καταργεί σύνταξη (χηρείας), αφού προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος αν είναι κάτω των 52 ετών δεν παίρνει σύνταξη. Παράλληλα μειώθηκε το ποσό της σύνταξης από 70% σε 50%.

Πηγή: cnn.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ