Κατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό - Karfitsa.gr
Πολιτική

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, το αργότερο, θα έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, καθώς, ειδικά για φέτος, η διαδικασία θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, αντί για το Φεβρουάριο του 2019. Θα είναι η πρώτη αύξηση μετά το 2012, ώστε να καθοριστεί ο ελάχιστος μισθός πάνω από τα 586 ευρώ χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Η πάγια διαδικασία που θεσμοθετήθηκε το 2013 ορίζει πως ο μηχανισμός εκκινεί το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου και καταλήγει το τελευταίο 15ήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες της “Εφημερίδας των Συντακτών”.

Από την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και ψηφίζεται σήμερα, ειδικά για το 2018, η διαδικασία ξεκινάει αμέσως και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Το ύψος του νέου κατωτάτου μισθού κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, καθώς αποτελεί αντικείμενο της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει, ωστόσο στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία τονίζεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη για τον επανακαθορισμό των μισθών σε επίπεδα που θα ανταποκρίνονται στα βελτιωμένα δεδομένα της οικονομίας και στις υφιστάμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας».

Η διαδικασία καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού προβλέπει εκθέσεις και επιστημονική υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων (ΤτΕ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ, ΟΔΜΕ κ.λπ.) εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ κ.λπ.), υπομνήματα και προφορική διαβούλευση πριν από την τελική σύνταξη Πορίσματος Διαβούλευσης από εμπειρογνώμονες πριν από την 31η Δεκεμβρίου. Η υπουργός Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη της το πόρισμα, θα εισηγηθεί τον νέο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο και, εφόσον εγκριθεί, θα προχωρήσει στην υπογραφή υπουργικής απόφασης το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Για τα επόμενα χρόνια, ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει ο νόμος του 2013, δηλαδή το 2019 η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, και πιθανόν να οδηγήσει σε μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιούνιο του 2019.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συγκροτηθεί και η 3μελής Επιτροπή Συντονισμού της Διαβούλευσης που αποτελείται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο της υπουργού Εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ