Κατηγορούμενοι δύο γιατροί ότι έβγαλαν «νοκ-αουτ» τον Ταπούτο - Karfitsa.gr
Αθλητισμός Θεσσαλονίκη Κοινωνία

Κατηγορούμενοι δύο γιατροί ότι έβγαλαν «νοκ-αουτ» τον Ταπούτο

 

 

 

Δύο ορθοπεδικοί χειρουργοί κατηγορούνται ότι εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών τους σε χειρουργική επέμβαση, έβγαλαν νοκ άουτ τον διεθνή μπασκετμπολίστα Χρήστο Ταπούτο. Η καριέρα του 38χρονου σταμάτησε απροσδόκητα πριν 3,5 χρόνια όταν σε επέμβαση για την αποκατάσταση ρήξης τένοντα στον αντίχειρά του, τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα το μεσαίο νεύρο. Ο ένας γιατρός έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη, ενώ για τον δεύτερο μόλις την περασμένη εβδομάδα παραγγέλθηκε να ασκηθεί ποινική δίωξη για σωματική βλάβη από αμέλεια.

Η περιπέτεια του άτυχου καλαθοσφαιριστή που έχει θριαμβεύσει με τις επιδόσεις του στην Ελλάδα (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, Πανιώνιος) και στο εξωτερικό, όπως και σε όλες τις εθνικές ομάδες, άρχισε όταν σε μία προπόνηση στα τέλη Ιανουαρίου 2017 υπέστη ρήξη τένοντα. Απευθύνθηκε σε πλέον ειδικούς ορθοπεδικούς χειρουργούς και επειδή η συμπτωματολογία δεν υποχωρούσε υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στα τέλη Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Όμως, όπως φαίνεται από τις πραγματογνωμοσύνες που ακολούθησαν, λόγω λανθασμένων χειρισμών υπέστη τραυματισμό στο μέσο νεύρο και ανεπανόρθωτη βλάβη στο χέρι του, με αδυναμία να κάνει βασικές κινήσεις πόσω μάλλον να πιάσει μπάλα. «Τα όνειρά του όμως διακόπηκαν βίαια και από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκε από διεθνής παίκτης σε έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του χωρίς τη βοήθεια της γυναίκας του. Το  τρομακτικό λάθος των ιατρών δε του στοίχησε μόνο την καριέρα του αλλά και τη ζωή του, αφού είναι πλέον επιβεβαιωμένο και από τους πραγματογνώμονες πως το αριστερό του χέρι – το «καλό χέρι» μάλιστα γιατί ο Χρήστος ήταν αριστερόχειρας, έχει μόνιμη αναπηρία», ανέφερε μιλώντας στην Karfitsa η συνήγορός του Γιάννα Παναγοπούλου, από την εταιρία «Γ. Παναγοπούλου – Δ. Μπέκα και συνεργάτες»,  που ασχολείται με υποθέσεις ιατρικών λαθών.

Ο διεθνής μπασκετμπολίστας μετά την επέμβαση για την οποία κατηγορούνται οι δύο ορθοπεδικοί γιατροί που τον υπέβαλαν στο χειρουργείο, αναγκάστηκε να κάνει ακόμη δύο χειρουργεία αποκατάστασης τον Αύγουστο του 2017 και τον Μάρτιο του 2018 σε άλλη κλινική από άλλο γιατρό.

Μάλιστα τόσο στο κατηγορητήριο όσο και στην παραγγελία για την ποινική δίωξη τονίζεται πως οι ισχυρισμοί των δύο γιατρών ότι «ο τραυματισμός του μέσου νεύρου του καλαθοσφαιριστή οφείλεται σε συμφύσεις ή σε άγνωστη παραλλαγή των ανατομικών δομών του δεν βρίσκει έρεισμα στις διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις του παθόντος». Όπως σημείωσε η κυρία Παναγοπούλου «έχει υποβληθεί ήδη σε δύο μεγάλα και δαπανηρά επανορθωτικά χειρουργεία χωρίς να μπορεί ακόμα να κάνει ούτε τις βασικές κινήσεις. Δύο πρόσφατες πραγματογνωμοσύνες, εκ των οποίων η μία μάλιστα δικαστική έκριναν ότι ο τραυματισμός οφείλεται τόσο σε λάθος επιλογή μεθόδου εκτέλεσης του χειρουργείου όσο και στην εσφαλμένη εφαρμογή της. Κρίθηκε επίσης από τις πραγματογνωμοσύνες αυτές πως ο Χρήστος Ταπούτος έχει πλέον μόνιμη βλάβη του αριστερού μέσου νεύρου η οποία επιβεβαιώθηκε με κλινική εξέταση και ηλεκτροφυσιολογική μελέτη που έγινε 20 μήνες από τον τραυματισμό».

 

 

Οδηγείται σε δίκη

 

Μετά τη μήνυση που υπέβαλε ο Χρήστος Ταπούτος ο ένας ορθοπεδικός χειρουργός, που ήταν ο βασικός στη χειρουργική επέμβαση, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια. Ωστόσο για τον δεύτερο ορθοπεδικό χειρουργό, που συμμετείχε ως βοηθός στο δικαστήριο, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών ζήτησε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο. Στην αρχειοθέτηση προσέφυγε η συνήγορος του Χρήστου Ταπούτου και με διάταξή του ο εισαγγελέας την περασμένη εβδομάδα ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα και σε βάρος του, όπως και να παραπεμφθεί σε δίκη. «Η προσφυγή μας έγινε δεκτή και ο εισαγγελέας Εφετών έκρινε ότι η ευθύνη των δύο ιατρών είναι συγκλίνουσα, ότι και οι δύο ευθύνονται για τη θέση στην οποία βρέθηκε ο κ. Ταπούτος – ήτοι τη μόνιμη αναπηρία του- και ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης και για το βοηθό χειρούργο. Ο Χρήστος κρέμασε πολύ νωρίς τα παπούτσια του, σε μία χρονιά με εξαιρετικές αποδόσεις που στο τραπέζι βρίσκονταν μεγάλα συμβόλαια για τις σεζόν των επόμενων ετών», τόνισε η κυρία Παναγοπούλου.

«Ο ρόλος του κύριου χειρουργού είναι εκ των πραγμάτων σημαντικότερος , αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι και ο βοηθός χειρουργός, μαζί με τον κύριο χειρουργό αποτελούν μία ομάδα και έναντι του ασθενούς συμπράττουν στα πλαίσια μιας ενιαίας και συλλογικής πράξης», έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας Εφετών παραγγέλλοντας τη δίωξη εναντίον και του δεύτερου ορθοπεδικού χειρουργού.

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως η υπόθεση θα συνεκδικαστεί με κατηγορούμενους  και τους δύο γιατρούς  που ήταν στο χειρουργείο του άτυχου μπασκετμπολίστα.

  • Από την έντυπη έκδοση
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ