ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν διορισμό ακροδεξιού διοικητή σε προσφυγική δομή - Τι απαντά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα

ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν διορισμό ακροδεξιού διοικητή σε προσφυγική δομή – Τι απαντά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει με αφορμή τον διορισμό του διοικητή της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Πύργο Ηλείας. Το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει ότι “η ΝΔ διόρισε ακροδεξιό συγγραφέα στη θέση του διοικητή” και μάλιστα, όπως προσθέτει, “με υπογραφή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη”. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, αναφέρεται ότι “πρόκειται για άνθρωπο που συνεργάζεται με εκδοτικό οίκο, ο οποίος εκδίδει ομιλίες του Χίτλερ και άλλα ναζιστικά βιβλία”.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλεί τον υπουργό “να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να επανορθώσει αυτό το τεράστιο ατόπημα και να διασφαλίσει ότι εν λόγω κύριος που θεωρεί τους πρόσφυγες κατώτερα όντα και ενστερνίζεται το ναζιστικό δηλητήριο, δεν θα έχει οποιονδήποτε θεσμικό ρόλο ή εμπλοκή στη δομή φιλοξενίας”.

Κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου απαντούν πως η επιλογή των διοικητών των 32 δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας έγινε “βάσει αξιολόγησης τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και όχι πολιτικών ή άλλων κριτηρίων”.

Η καταγγελία ΚΙΝΑΛ

Τo Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει ότι “η ΝΔ διόρισε ακροδεξιό συγγραφέα στη θέση του διοικητή δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Πύργο και μάλιστα με υπογραφή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη”.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, “πρόκειται για άνθρωπο που συνεργάζεται με εκδοτικό οίκο, ο οποίος εκδίδει ομιλίες του Χίτλερ και άλλα ναζιστικά βιβλία. Του έκανε δώρο μισθό 3.000 ευρώ για τη διοίκηση μίας δομής δυναμικότητας 80 ατόμων. Η επιλογή έγινε από επιτροπή που αποτελείται από τρία κομματικά στελέχη, που τέθηκαν επικεφαλής των δύο γενικών γραμματειών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αυτό είναι το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ” σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής. Καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τους διορισμούς των διοικητών και η νέα διαδικασία επιλογής να γίνει με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. “Ο πρωθυπουργός οφείλει να απομακρύνει τους υπαίτιους. Αλλιώς καθίσταται συνένοχος…”, τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση επί του θέματος έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός σημειώνοντας πως “η κυβέρνηση συνεχίζει την 11μηνη παράδοση να εναγκαλίζεται με την ακροδεξιά στα ζητήματα του Προσφυγικού. Σύμφωνα με σημερινό (22/5/2020) δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ μετά από σχετική καταγγελία προκύπτει ότι ο νέος διοικητής της δομής στον Πύργο Ηλείας, είναι θιασώτης της μισαλλοδοξίας και διακατέχεται από ισλαμοφοβικές αντιλήψεις. Έχει κυκλοφορήσει ένα ‘πόνημα’ το οποίο τιτλοφορείται ‘Μιναρέδες – Οι λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη’ και μάλιστα από έναν εκδοτικό οίκο μέσω του οποίου έχουν δημοσιευθεί τα έργα των περισσότερων θεωρητικών του ναζισμού!”. Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο κ. Ψυχογιός, “ο κος Τσιάχρης είναι ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος για να εκτελέσει χρέη υπαλλήλου, πολλώ δε μάλλον Διοικητή σε μια δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει τους κατατρεγμένους ανθρώπους ως εισβολείς που υπηρετούν ένα ‘οργανωμένο’ σχέδιο ‘αλλοίωσης του πολιτισμού’ δεν έχει καμία δουλειά να προΐσταται σε Δομή”.

Καλεί, επίσης, τον αρμόδιο υπουργό “να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να επανορθώσει αυτό το τεράστιο ατόπημα και να διασφαλίσει ότι εν λόγω κύριος που θεωρεί τους πρόσφυγες κατώτερα όντα και ενστερνίζεται το ναζιστικό δηλητήριο, δεν θα έχει οποιονδήποτε θεσμικό ρόλο ή εμπλοκή στη δομή φιλοξενίας. Δεν γίνεται να βάζεις ‘το λύκο να φυλάει τα πρόβατα’, ούτε βέβαια ανθρώπους που η χώρα έχει υποχρέωση να αντιμετωπίζει αξιοπρεπώς και να σέβεται τα δικαιώματά τους”.

Τι απαντούν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Απαντώντας στις καταγγελίες και τα σχετικά δημοσιεύματα, κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν πως η επιλογή των διοικητών των 32 δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας έγινε “βάσει αξιολόγησης τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και όχι πολιτικών ή άλλων κριτηρίων”.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, “ο διορισμός διοικητών στοχεύει στην ανάληψη της διοίκησης των 32 υφιστάμενων δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο από το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, δομές που σήμερα την διαχείρισή τους έχουν διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ” και προσθέτουν ότι οι διαδικασίες “είναι αυτές που προβλέπονται από τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 αλλά ουδέποτε τον εφάρμοσε, επειδή προφανώς επέλεξε να αφήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού στις ΜΚΟ. Επιτέλους η ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει τη διαχείριση των δομών, σε πείσμα πολλών!”.

Σχετικά με την επιλογή του Χρήστου Τσιαχρή ως διοικητή της δομής Πύργου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, οι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου παρατηρούν ότι “κατηγορείται σήμερα για την επιλογή του εκδοτικού οίκου που εξέδωσε το βιβλίο του στην Ελλάδα, ως συνέχεια υποτροφίας στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης) και το οποίο είναι κατατεθειμένο στην υπηρεσία του και έχει παρουσιαστεί δημοσίως σε πληθώρα εκδηλώσεων δήμων και λοιπών φορέων στη χώρα μας”.

Στη συνέχεια παραθέτουν στοιχεία από το βιογραφικό του αναφέροντας πως είναι “εν ενεργεία στρατιωτικός δικαστής, θέση από την οποία προτίθεται να παραιτηθεί. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κατέχει δύο διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. Είναι γνώστης της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας”.

Τέλος, το υπουργείο σημειώνει ότι “ο επιλεγείς διοικητής της άλλης δομής στην Ηλεία είναι ο πρώην δήμαρχος, Ναμπίλ Μοράντ”.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ