Κλίμα ευφορίας - Karfitsa.gr
Άρθρα

Κλίμα ευφορίας

H  μείωση της φορολογίας σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελούν ένα δύσκολο, αλλά απαραίτητο βήμα στην πορεία για επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν παρά να προκαλούν ευφορία στην αγορά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, για την προώθηση μιας σειράς φορολογικών ελαφρύνσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2020,  η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση, η έκπτωση στις δαπάνες για ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτιρίων, η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η θέσπιση υπεραποσβέσεων για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις, είναι μέτρα που υιοθετούν τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας και απαντούν θετικά στις ανάγκες της αγοράς. Η εφαρμογή τους, σε συνδυασμό και με το μέτρο της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες ως το 2023, θα δώσει οξυγόνο σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την παραγωγικότητα της εργασίας, θα τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ανάσα στους πολίτες και στην πραγματική οικονομία θα δώσουν και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, όπως είναι η καθιέρωση της νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η μείωση του φόρου στα νέα αγροτικά οχήματα, η θέσπιση κινήτρων για τις ηλεκτρονικές πληρωμές κ.ά. Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, προκειμένου οι παρεμβάσεις αυτές να υλοποιηθούν, σε συνδυασμό με αποτελεσματικές δράσεις για τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, ώστε η χώρα να συνεχίσει να δίνει το – απαραίτητο για την ομαλή χρηματοδότησή της – μήνυμα δημοσιονομικής συνέπειας και υπευθυνότητας στις αγορές.

Παράλληλα, περιμένουμε να προχωρήσουν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκληρωτική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, στις βάσεις της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής με δίκαιους και βιώσιμους όρους. Οι εξαγγελίες για την απεμπλοκή και την προώθηση σημαντικών επενδύσεων, για την επιτάχυνση μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, όπως της ΔΕΠΑ και των ΕΛ.ΠΕ., για την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και τη διευκόλυνση της εγκατάστασης των επιχειρηματικών πάρκων, για την ίδρυση Μητρώου Υποδομών και τη διαμόρφωση Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, με καθορισμένες χρήσεις, συντελεστές δόμησης και ιδιοκτησίες, αλλά και για την προώθηση του Ψηφιακού Κράτους, δημιουργούν προσδοκίες για την ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στο επόμενο διάστημα.

Ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, είναι ακόμη μακρύς. Ωστόσο, στο  βαθμό που οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ θα υλοποιηθούν, η Ελλάδα μπορεί να τον βαδίσει ταχύτερα και με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

  • Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ