Κλιμακώνει η Τουρκία με τον παράνομο χάρτη και το Oruc Reis - Karfitsa.gr
Πολιτική

Κλιμακώνει η Τουρκία με τον παράνομο χάρτη και το Oruc Reis

Επιταχύνει και κλιμακώνει η Τουρκία τη στρατηγική αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αφενός με τον χάρτη που “οριοθετεί” την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια αυτού που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα» “γκριζάροντας” το μισό Αιγαίο, στο όριο του 25ου μεσημβρινού. Αφετέρου με την τακτική της στην κόψη του ξυραφιού σε σχέση με το Oruc Reis.

Η Τουρκία ανέβασε το ερευνητικό σκάφος στο βόρειο τμήμα της navtex και τώρα βρίσκεται περίπου 60 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με νοτιοδυτική πορεία προς το δυτικότερο άκρο της περιοχής της παράνομης navtex, ενώ κατά τον πλου του προσέγγισε στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη και στα 14 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη.

Υπενθυμίζεται ότι το βορειότερο τμήμα της παράνομης navtex φτάνει μέχρι και τα 6,5 ναυτικά μίλια.

Η κίνηση του ερευνητικού πιο βόρεια έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

«Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δίκαια και την κυριαρχία της Ελλάδας» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Την ίδια ώρα η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για κάθε πιθανό σενάριο, μετά και τις εξελίξεις του σαββατοκύριακου με τον νέο τουρκικό νόμο για τον αυθαίρετο προσδιορισμό της περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης, με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να επεκτείνει την περιοχή που θεωρεί ότι μπορεί να έχει το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης ώστε να καλύψει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, την οποία θέλει να υφαρπάξει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι ήδη από το 1988, όπως επισημαίνει η Τουρκία είχε εκδώσει αυτό τον χάρτη όσον αφορά στο Αιγαίο, τον οποίο ουδέποτε αποδέχτηκε η Ελλάδα.

Πηγή : ΕΡΤ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ