Κομνηνός Γεώργιος: Το Υπουργείο Πολιτισμού σιωπά - Karfitsa.gr
Άρθρα

Κομνηνός Γεώργιος: Το Υπουργείο Πολιτισμού σιωπά

Γράφει ο Κομνηνός Γεώργιος

Το Υπουργείο Πολιτισμού σχετίζεται με την επονομαζόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας – πολιτισμό και τουρισμό- διότι σε αυτό υπόκεινται οι αρχαιολογικοί χώροι, όλοι οι φορείς του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ ταυτόχρονα εποπτεύει καλλιτεχνικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Όμως είναι ένα υπουργείο στον καιρό της πανδημίας που σιωπά.

1. Πώς ενέργησε για τους εργαζόμενους που εργάζονται για τον πολιτισμό;

Στα οριζόντια οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, εντάχθηκαν αρχικά κάποιοι από τους εργαζόμενους σε φορείς του πολιτισμού και δεν καλύφθηκαν όλοι οι απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημιουργικό και πολιτιστικό κλάδο και με βάση τις προϋποθέσεις που μπήκαν, οι περισσότεροι δεν μπορούν να ενταχθούν.

2. Ποιες ενέργειες γίναμε για να βοηθήσουν αυτούς τους καλλιτέχνες που τελικά δεν εντάχθηκαν πουθενά;

Πριν από το Πάσχα το ΥΠΠΟΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι έχει επιπλέον 15 εκατομμύρια για να διοχετεύσει στην πολιτιστική αγορά, μέσω της πρώτης φάσης του Σχεδίου Αναπτυξιακών Μέτρων και Νέων Δράσεων η οποία δρομολογείται αμέσως. όμως η υπουργός πρόσφατα δεν αναφέρθηκε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις δράσεις αυτές, δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάποιες προϋποθέσεις για τον τρόπο που θα επιλεγούν οι καλλιτέχνες ή οι προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν και φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόσκληση αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Η μόνη απάντηση που έδωσε είναι ότι «είναι η πρώτη φορά που δίνεται πακέτο 15εκ. ευρώ στον σύγχρονο πολιτισμό για αναπτυξιακές δράσεις της επόμενης μέρας, που δεν θα είναι εύκολη.» και πάλι λόγια χωρίς νόημα και ουσία.

3. Που εντάσσεται ο πολιτισμός στην χώρα που τον γέννησε;

Ο πολιτισμός θα έπρεπε εδώ και χρόνια να αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της παιδείας και της οικονομίας αλλά για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής.

4. Τι έκανε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών στο θέμα των συναυλιών και των φεστιβάλ που ήταν προγραμματισμένα για τους καλοκαιρινούς μήνες;

ότι τελικά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθούν

Τον τρόπο τον γνωρίζουν και είναι γνωστός. Τους έχει γίνει πρόταση από την ελληνική λύση και υπεύθυνο του πολιτισμού πολλές φορές.

Όπως ακριβώς λειτουργούν οι τράπεζες και τα δημόσια κτήρια.

Απόσταση από ο ένας από τον άλλον 1,5m και αριθμός ατόμων σύμφωνα με τα τετραγωνικά. Οπότε θα πρέπει η συναυλία να γίνει σε ελεγχόμενο χώρο σε σχέση με την εσόδων των ατόμων όπως δηλαδή ανοιχτά θέατρα, γήπεδα και μεγάλους ανοιχτούς αλλά περιφραγμένους χώρους

5. Τι θα έπρεπε να είχε κάνει η Υπουργός;

Θα περίμενε κάνεις την αρμόδια υπουργό να εξιδανικεύσει τις αποφάσεις, να μιλήσει για τα όποια μέτρα στήριξης μπορεί να υπάρξουν, να σχολιάσει τις αντικειμενικές δυσκολίες όπως κάνουν όλοι οι υπουργοί για το αντικείμενο τους.

Η παράδοση και ο πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες . Με τον όρο παράδοση, δεν νοείται ο συντηρητισμός και η οπισθοδρόμηση ,η προσκόλληση στο παρελθόν και η άρνηση του δημιουργικού παρόντος. Αντίθετα, νοείται πως η αξιοποίηση του παρελθόντος είναι δυνατό να γίνει αφετηρία για ένα δημιουργικό παρόν και μέλλον. Η παράδοση μας είναι η εθνική μας κληρονομιά ,ο πλούτος και η ουσία ύπαρξης ενός τόπου. Η στάση μας απέναντι στην παράδοση θα πρέπει να είναι πάντα με σεβασμό στην προσέγγιση της, ορθή μελέτη καθώς και εμβάθυνση. Θα είναι ιδανικό όλοι οι νέοι άνθρωποι να ενδιαφέρονταν για την παράδοση.

Η ελληνική λύση και ο Τομεάρχης πολιτισμού Κύριος Κομνηνός Γεώργιος προτείνουν ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να επιληφθεί των θεμάτων, προτείνοντας λύσεις, αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση και προτάσεις από τους φορείς του σύγχρονου πολιτισμού,συζήτηση με τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων για την εξεύρεση της ιδανικής λύσης.

Το υπουργείο πολιτισμού δε πρέπει να Σιωπά.

Κομνηνός Γεώργιος

Τομεάρχης πολιτισμού

Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ