Κορoνοϊός: Ελπίδες στην Γερμανία για εκατομμύρια δόσεις πειραματικού εμβολίου μέχρι τα τέλη του έτους - Karfitsa.gr
Health

Κορoνοϊός: Ελπίδες στην Γερμανία για εκατομμύρια δόσεις πειραματικού εμβολίου μέχρι τα τέλη του έτους

Μια γερμανική εταιρία η οποίοα βρίσκεται σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Pfizer ξεκίνησε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού και σύμφωνα με τους υπευθύνους ελπίζουν να έχουν έτοιμες εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη του έτους.

Να σημειώσουμε ότιν αυτή την στιγμή τρέχουν σε όλο τον πλανήτη περί τα 100 προγράμματα εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Η Pfizer ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα κι όπως λέει το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο το φθινόπωρο για χρήσεις έκτακτης ανάγκης  όπως στο υγειονομικό προσωπικό.

Από την άλλη μεριά η  BioNTech, που εδρεύει στο Μάιντς κι έλαβε πρόσφατα την σχετική έγκριση από τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές, σημειώνει ότι ήδη χορηγήθηκαν δόσεις του πειραματικού εμβολίου BNT162 στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους . «12 συμμετέχοντες εμβολιάστηκαν με το υποψήφιο εμβόλιο BNT162 στη Γερμανία από την έναρξη των μελετών στις 23 Απριλίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Συνολικά κάπου 200 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών θα λάβουν δόσεις από 1 μέχρι 100 μg για να βρεθεί η κατάλληλη δόση για περαιτέρω μελέτες.

«Οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα παρασκευής εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020 ανάλογα με την τεχνική επιτυχία του υπό ανάπτυξη προγράμματος και την έγκριση των εποπτικών Αρχών καθώς και ότι υπάρχει δυνατότητα ραγδαίας αύξησης της ικανότητας παραγωγής εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων το 2021», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Pfizer.

Προγράμματα εμβολίων που δίνουν ελπίδες

Η ανάπτυξη εμβολίων συνήθως διαρκεί πολλούς μήνες ή χρόνια, αλλά οι ερευνητές ανά την υφήλιο εντείνουν τις προσπάθειες και επιταχύνουν τις διαδικασίες με στόχο τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Όπως λένε η διαδικασία αυτή είναι εν προκειμένω ευκολότερη επειδή ο SARS-CoV-2, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του νέου κορωνοϊού – δεν μεταλλάσσεται και μοιάζει με άλλους ιούς στο παρελθόν.

Την περασμένη εβδομάδα επιστήμονες του Ινστιτούτου Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν τις δοκιμές δικού τους πειραματικού εμβολίου σε ανθρώπους και θεωρούν ότι ανάλογαν με τα αποτελέσματα των δοκιμών το εμβόλιο αυτό μπορεί να είναι έτοιμο ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο.

GSK: «Δεν θα υπάρξει μαζική παραγωγή εμβολίου πριν τα τέλη του επόμενου χρόνου»
Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία εμβολίων, η GSK, προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει μαζική παραγωγή εμβολίου για τον κορωνοϊό πριν το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου χρόνου.

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το δεύτερο ήμισυ του επόμενου έτους για να φθάσουμε στο σημείο παραγωγής εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Απαιτείται ταχεία πρόοδος στις παγκόσμιες προσπάθειες για να αποδειχθεί ότι ένα πειραματικό εμβόλιιο είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και χορηγείται σε σωστές δόσεις», τόνισε η CEO της GlaxoSmithKline Έμμα Γουόλμσλι, προσθέτοντας ότι «ο στόχος του 18μηνου είναι φιλόδοξος, αλλά αυτόν κυνηγούν όλοι».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ