Κρατούν εισφορές 100 εκατ. των ελεύθερων επαγγελματιών για προεκλογικές παροχές - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Οικονομία

Κρατούν εισφορές 100 εκατ. των ελεύθερων επαγγελματιών για προεκλογικές παροχές

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των περσινών δηλώσεων έδειξε πως προκύπτουν θετικές διαφορές μεταξύ καταβληθεισών (με βάση το εισόδημα του 2016) και καταβλητέων εισφορών (με βάση το εισόδημα του 2017) συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Και αυτό γιατί μία μερίδα μη μισθωτών δήλωσε το 2018 για το 2017 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με εκείνο που δήλωσε πρόπερσι για το 2016. Έτσι οι εισφορές που έπρεπε να καταβάλουν το 2018 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που κατέβαλαν. Η διαφορά τους, πλέον, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας και των εφαρμοστικών εγκυκλίων, πρέπει να επιστραφεί στους δικαιούχους τους, δηλαδή στους μη μισθωτούς οι οποίοι κατέβαλαν το 2018 υψηλότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που έπρεπε.

Oι επιστροφές των χρημάτων, σύμφωνα με εργατολόγους, μπορούν να γίνουν υπό τους ακόλουθους όρους:

  1. Αν η οφειλή ξεπερνά τα 50 ευρώ, τότε θα πιστωθούν στον ασφαλιστικό λογαριασμό των δικαιούχων τους και θα συμψηφισθούν με μελλοντικές υποχρεώσεις καταβολής τρεχουσών μηνιαίων εισφορών.
  2. Αν οι δικαιούχοι των ποσών δεν έχουν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τα ταμεία, ακόμα και αν αυτή είναι ρυθμισμένη. Σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια οφειλή, το πιστωτικό υπόλοιπο συμψηφίζεται με αυτήν, οδηγώντας στην αντίστοιχη μείωσή της. Αν το πιστωτικό υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο από την οφειλή και μετά τον συμψηφισμό του με αυτή βρίσκεται πάνω από το επίπεδο των 50 ευρώ, τότε αυτό επιστρέφεται στο δικαιούχο του.

3, Όποιος δικαιούχος επιθυμεί, μπορεί να αιτηθεί στον ΕΦΚΑ να παραμείνει το πιστωτικό υπόλοιπο στον ατομικό ασφαλιστικό λογαριασμό του προκειμένου να συμψηφιστεί. Εξυπακούεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφόσον το ποσό ξεπερνά τα 50 ευρώ και δεν υφίστανται άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσοι από τους δικαιούχους θα λάβουν πίσω τα πιστωτικά υπόλοιπα φέτος, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές καθυστερούμενων ποσών από το Δημόσιο επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας 6%. Πάντως, η εν λόγω υποχρέωση του Δημοσίου αποτελεί ακόμη ένα «μαξιλάρι» για την κυβέρνηση, έτσι ώστε να προχωρήσει σε στοχευμένες παροχές προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες από τις οποίες πιστεύει ότι θα έχει μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη, ενόψει των επικείμενων τριπλών εκλογών (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές), αλλά και να τα χρησιμοποιήσει γι αργότερα ως «παροχή» στους ίδιους τους ενδιαφερομένους όταν θα προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ