Κραυγή αγωνίας από 4 γιατρούς πρώτης γραμμής - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Κραυγή αγωνίας από 4 γιατρούς πρώτης γραμμής

Κραυγή αγωνίας προς τους Θεσσαλονικείς να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν κοινωνικές επαφές, καθώς και η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη «μάχη» ενάντια στον κορονοϊό, απευθύνουν τέσσερις γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί και παραμένει υψηλός στην πόλη, το σύστημα δημόσιας υγείας δέχεται ισχυρές πιέσεις καθώς τα κρεβάτια και οι ΜΕΘ είναι πλήρης, ενώ οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν σκληρό αγώνα για να ανταπεξέλθουν.

Συμεών Μεταλλίδης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ: «Πάμε όλοι μαζί να βγάλουμε την πόλη από την κρίση»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, η πόλη πλήττεται βάναυσα. Μη μας ευγνωμονείτε, κάνουμε τη δουλειά μας. Ούτε ήρωες είμαστε, ούτε τίποτα», λέει ο κ.Μεταλλίδης απευθυνόμενος προς τους πολίτες κάθε ηλικίας, μέσω της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

«Να υπολογίζετε πως για κάθε 1.000 κρούσματα, υπάρχουν γύρω τους άλλα 5.000 περιστατικά. Είναι 1 προς 5. Δεν είναι ένα παιχνίδι. Εμείς θα βάλουμε πλάτη, είμαστε εδώ να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Θα είναι δύσκολες οι επόμενες μέρες. Πάμε όλοι μαζί να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Προσθέτει, δε, πως για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό πλέον δεν υπάρχει χρόνος για λόγια. «Εμείς πρέπει να κλειστούμε στα νοσοκομεία. ‘Ολοι οι υγειονομικοί έχουν υπερβάλει εαυτούς και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα. Το στοίχημα μας είναι να μη φτάνουν οι ασθενείς από τα απλά κρεβάτια στις ΜΕΘ, γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας».

Ο κ.Μεταλλίδης περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο τη νόσο του κορονοϊού. ‘Οπως λέει χαρακτηριστικά είναι μία «μοναχική νόσος» και μία «τραυματική εμπειρία». «Κάποιοι που νόσησαν από κορονοϊό, σε ποσοστό κάτω του 5%, περιγράφουν πως είχαν συμπτώματα και μετά από 2-3 μήνες. Μπορεί αυτά τα συμπτώματα να είναι ψυχολογικά. Γιατί 15 μέρες νοσηλείας -εμείς τα λέμε κελιά- χωρίς να βλέπεις τους δικούς σου ανθρώπους είναι μεγάλη ψυχολογική πίεση. Είναι τραυματική εμπειρία να μην έχεις κάποιον δίπλα σου, να σου συμπαρασταθεί. Είναι πολύ μοναχική νόσος ο κορονοϊός».

Ιωάννης Κιουμής, καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ και διευθυντής Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Παπανικολάου: «Συμπιέζουμε τις νοσηλείες άλλων ασθενών λόγω covid»

Τη διαφορά του κορονοϊού με τις προηγούμενες λοιμώξεις Sars και Mers και γιατί είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί η ασθένεια από τους γιατρούς εξηγεί στους πολίτες ο κ.Κιουμής. «Η βασική διαφορά είναι ότι οι προηγούμενες λοιμώξεις επέφεραν βαριά γενική κατάσταση, οι ασθενείς ήταν εύκολα αναγνωρίσιμοι και η επιδημία μπορούσε να ελεγχθεί. Τώρα, έχουμε μία λοίμωξη που τα συμπτώματα μπορεί να είναι τίποτα, αυτό που λέμε ασυμπτωματικούς, αυτούς που έχουν ελάχιστα συμπτώματα με το κοινό κρυολόγημα, έχουμε τη βαριά λοίμωξη με τον υψηλό πυρετό και την τελευταία εικόνα με την προσβολή των πνευμόνων που οδηγεί τους ασθενείς να υποβληθούν σε μηχανικό αερισμό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα βοηθούσε στη Θεσσαλονίκη να υπάρχουν νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με covid. «Το Παπανικολάου και το ΑΧΕΠΑ αναγκαστικά κλείνουν κλινικές για να δώσουν χώρο σε ασθενείς με κορονοϊό. Συμπιέζουν τις νοσηλείες άλλων ασθενών. Από τη στιγμή που προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο, είναι φανερό ότι τα νοσοκομεία αυτής της κατηγορίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν».

Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου: «Η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες»

«Η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια σε καθημερινή βάση ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν όλα τα κρεβάτια. Άρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών. Αυτό είναι το ουσιώδες. Και για να σταματήσει η ροή ασθενών, θα πρέπει να σταματήσουν οι επαφές μεταξύ ανθρώπων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, παντός είδους και χωρίς καμία εξαίρεση», προσθέτει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

«Εάν αφήναμε την πανδημία να εξελιχθεί από μόνη της, χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο, σύμφωνα με την εμπειρία μας από τις άλλες επιδημίες θα περιμέναμε να έχουμε ύφεση στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού θα είχαμε πληρώσει ένα βαρύτατο φόρο αίματος. Θα περιμέναμε να έχουμε μία επανάληψη κατά τα τέλη Ιανουαρίου και μία ύφεση στα τέλη Μαρτίου», εξηγεί αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Προχωρά, δε, στην εκτίμηση πως «τα Χριστούγεννα δεν θα είναι σαν το Πάσχα του ’20. Να δούμε όμως πόσο αποτελεσματικά αποδίδουν τα μέτρα. Η μόνη κριτική που θα μπορούσε να γίνει στα μέτρα είναι εάν θα εφαρμοζόντουσαν λίγο νωρίτερα».

Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Με προσωπικό lockdown κλείνουμε την πόρτα στον ιό»

Εκκληση στους Θεσσαλονικείς να προχωρήσουν σε ένα «προσωπικό, οικογενειακό, lockdown. Να συγχρωτιζόμαστε μόνο με άτομα του στενού μας περιβάλλοντος για να κλείσουμε την πόρτα στο ιό, διότι οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες», απευθύνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας.

Μία άλλη λύση, σύμφωνα με τον κ.Νίτσα, είναι η μακροπρόθεσμη τήρηση των μέτρων. «Κάποια στιγμή η επιδημία θα τιθασευτεί. Θα έχουμε πάλι ένα άνοιγμα της οικονομίας, όμως οι πολίτες θα πρέπει πρέπει να τηρούν τα μέτρα ειδάλλως θα ξαναγυρίσουμε πάλι εδώ που είμαστε».

«Είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη στην υγειονομικη κρίση και να βοηθήσουμε για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όμως, η βοήθεια όλων είναι πολύ σημαντική», προσθέτει.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ